TRAŽILICA POKOJNIKA Lakše pronalaženje grobnog mjesta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Gradsko groblje Biograd na Moru
- Na ulazu u groblje je postavljena informativna ploča sa QR kodom. Riječ je o poveznici na internet aplikaciju, tražilicu pokojnika namijenjenu našim građanima i posjetiteljima groblja za pregled podataka o preminulim osobama i pronalaženju njihovog grobnog mjesta, kazao je Kruno Pešić, direktor Bošane, dodavši kako je navedena aplikacija i njihovoj službenoj web stranici
Velimir BRKIĆ
Čuvajmo se od korone i na groblju, kaže Marijan Stopfer (slijeva)

Ovih dana odlazimo na grobove naših pokojnika i nosimo cvijeće i palimo svijeće. Pohodimo grobove naših najmilijih, ali i ponekih prijatleja poznanika. Međutim, ponekad se zna dogoditi da ne možmo s lakoćom pronaći grob na koji bismo položili cvijeće i zapalili svijeće.
Ovom problemu doskočili su u biogradskoj gradskoj komunalnoj tvrtki Bošana te su na Gradskom groblju postavili novu informativnu ploču sa QR kodom, tzv. tražilicom pokojnika. Osim ovoga, nedavno su postavili i svjećomat, samouslužni automat za kupnju nadgrobnih svijeća, lampiona, prvi na grobljima Zadarske županije.

Ukorak s digitalizacijom

- Riječ je o poveznici na internet aplikaciju - tražilicu pokojnika. Ova aplikacija namijenjena je našim građanima i posjetiteljima groblja za pregled podataka o preminulim osobama i pronalaženju njihovog grobnog mjesta, posljednjeg počivališta, kazao je Kruno Pešić, direktor Bošane, istaknuvši kako prate trendove kako bi bili ukorak s digitalizacijom koju provodi i Grad i ovo je, kaže on, jedan njihov doprinos u svemu tome na korist građana i korisnika.
Građani mogu i putem svojih računala i tableta aplikaciji pristupiti i s web stranice komunalnih poduzeća Bošana d.o.o.
- Ova moderna informatička platforma građanima i korisnicima će olakšati posjetu groblju, posebno sada prije blagdana Svih svetih. Građani sada mogu samostalno, jednostavno i brzo pronaći i posjetiti traženo grobno mjesto svojih pokojnika, pojasnio je Pešić.
Tražilica je naročito korisna onim posjetiteljima koji dolaze iz udaljenih krajeva, često i iz drugih država i nije im do sada bilo jednostavno pronaći baš sva počivališta svojih znanaca, prijatelja i rodbine. Naime Gradsko groblje ima oko 900 grobnica s oko 4.000 ukopnih mjesta.

Barkod sjećanja

- Povratne informacije o ovom servisu su vrlo pozitivne, već ga nazivaju »barkod sjećanja«, jer se između ostalog može vidjeti i datum ukopa pokojnika. Aplikacija se vrlo jednostavno koristi. Na postavljenoj informativnoj ploči ispred groblja nalazi se QR kod koji se putem pametnog telefona očita i korisnik onda može odmah vidjeti prikaz grobnog mjesta kojeg traži to jest aleju i polje grobnog mjesta pa i datum ukopa pokojnika, zaključio je Kruno Pešić.
Aplikacija je korisna i upravi groblja, odnosno djelatnicima koji rade na prikupljanju i održavanju evidencija o pokojnicima, jer ih sada građani mogu obavijestiti ako naiđu na kakvu nelogičnost ili pogrešku u postojećim evidencijama.


Epidemiološke mjere za Svi svete

- Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan na kojima odajemo počast i sjećanje našim preminulima odlaskom na groblja. Moja poruka jest da i taj običaj treba prilagoditi sadašnjem trenutku življenja. Na četiri ulaza u Gradsko groblje Biograd bit će postavljeni stolovi s dezinficijensom. Preporučam da se svi pridržavaju propisanih mjera, osobito na groblju, držanjem propisanog razmaka, nošenjem maski, dezinfekcijom te izbjegavanjem okupljanja u veće skupine. Samo na ovakav način možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom, poručio je biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)