Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UNATOČ KORONI Tržnica Zadar ostvarila 85 posto prošlogodišnjeg prometa

31.10.2020. 12:55


Dok brojne tvrtke u Zadru i državi zbog COVIDA-19 bilježe velik pad prometa, gradska tvrtka Tržnica Zadar može se pohvaliti zavidnim uspjehom. Naime, prema najnovijem izvještaju o poslovanju, od siječnja do kraja listopada tvrtka je ostvarila – 85 posto prošlogodišnjeg prometa!
Direktor Tržnice, Tomislav Letinić, iznimno je zadovoljan ovakvim rezultatima, ističući kako su iz ove korona godine uspjeli izvući maskimum.
– U usporedbi s prošlom godinom, mogu zaista reći da je Tržnica radila dobro. S obzirom na uvjete pandemije u kojima smo radili, zadovoljni smo i mi i prodavači koji su uspjeli spasiti sezonu i preživjeti, a gledamo li kumulativno na razini godine, naša je tvrtka na razini 85 i 87 posto prošlogodišnjeg prometa. Stoga ovih petnaestak posto pada nije nešto zabrinjavajuće, kao što je to u nekim drugim tvrtkama, ističe Letinić.
Naime, Tržnica Zadar najveći pad prihoda imala je nakon zatvaranja glavne pijace u Zadru, na Relji i ostalim dijelovima grada te jedno kratko vrijeme nakon otvaranja kada se nije moglo raditi punim kapacitetom, odnosno na svim štandovima.


Pola milijuna troškova za koronu
– Međutim, čim smo otvorili sve naše tržnice i distancu smanjili na dva metra, u tom smo trenutku počeli koristiti sve naše štandove. To je razlog što nam promet, u odnosu na prošlu godinu nije drastično pao, osim u ožujku i travnju kada je bila ta najgora situacija. Razgovarao sam s našim prodavačima i rekli su mi kako im promet nije na razini prošle godine, ali i napomenuli da ne bi vjerovali onome tko bi im rekao da će sada ovako raditi. Gledajući ukupno naše prihode, možemo stoga zaista reći da smo zabilježili pad od petnaestak posto, zbog čega smo sada zadovoljni i mi i prodavači, pojašnjava direktor Tržnice.
Najnoviji izvještaj o poslovanju pak pokazuje i da su jednom dijelu narasli troškovi, a riječ je o mjerama zaštite protiv COVIDA-19 s obzirom da su morali na štandove ugraditi zaštitne pregrade, uvesti redare i kupiti sredstva na dezinfekciju i maske.
– Tu smo potrošili dosta novca i u tom su nam dijelu rashodi narasli, pa na kraju godine ne možemo očekivati pozitivan rezultat. Zasigurno ćemo poslovati s gubitkom od oko pola milijuna kuna, međutim, zbrojimo li gubitak prihoda i povećanje troškova koje smo imali na račun epidemije, zaista možemo biti zadovoljni. S ovakvim rezultatom zato možemo biti zadovoljni jer su okolnosti bile takve da smo određeni dio zarade morali utrošiti na mjere kako bismo zaštitili i naše prodavače i kupce, čime smo, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izgubili oko 600.000 kuna. Kada pogledamo sve te brojke, smatram da smo i mi i prodavači izvukli maksimum, pri čemu je jako puno pomogla i dobra turistička sezona kojoj se nitko nije nadao. Turisti vole domaće proizvode i mnogi gosti, domaći i strani, znaju da imamo dobro opskrbljenu pijacu, kaže Letinić.
Mnogi Zadrani ipak ovih dana primjećuju da se broj štandova na glavnoj gradskoj tržnici prepolovio. Pitali smo direktora je li to zbog korone ili nečeg drugog.


Pomoć Gradskog stožera
– Nije zbog korone, već je riječ o uobičajenom trendu u ovo doba godine u kojemu dio prodavača zbog zime i kiše zatvara svoje štandove. Riječ je o onima koji voće i povrće proizvode na otvorenom te i zimi imaju pauzu ili rjeđe dolaze. Kako smo proteklih dana imali dosta kiše, uobičajeno je zatvoren i dio štandova, što je na na tržnicama izvan Poluotoka dovelo do pada broja prodavača. Međutim, na pijaci na Relji čak imamo veći broj prodavača nego lani, a i ribarnica je puna te nema niti jednog slobodnog mjesta. I tržnica na Bilom brigu ima nekoliko novih korisnika, ali i novih sadržaja koji će sigurno obogatiti ponudu toga kvarta. Smanjen broj prodavača na pijaci zato nije znak odlaska dijela prodavača, već trenda koji se javlja svake godine u ovo doba godine, kaže Letinić, poručujući na kraju kako svi ovi pokazatelji govore da je Zadranima pijaca i dalje draža od kupovine voća i povrća u trgovinskim centrima jer to je i dio njihove i jutarnjeg đira.
– Zato apeliram na naše sugrađane da maksimalno poštuju mjere zaštite na pijaci kako bismo i dalje mogli raditi. Moram napomenuti kako su nam u tom dijelu puno pomogli članovi postrojbe Gradskog stožera koji su svakodnevno na pijaci, makar nekoliko sati, pogotovo na ribarnici. Zato na kraju molim za razumijevanje i naše kupce neka se još više pridržavaju mjera, zaključuje Letinić.




Pojačali smo mjere zaštite kupaca i prodavača
Dio prodavača zadarske Tržnice i danas se opire mjerama zaštite protiv COVIDA-19, uklanjajući pregrade od pleksiglasa ili pak skidajući zaštitne maske. Direktora Tomislava Letinića pitali smo vode li ovu borbu s njima i u danima znatnog porasta broja oboljelih u našoj županiji.
– S porastom broja oboljelih pojačali smo mjere zaštite propisujući da se i u zatvorenim prostorima nose maske, a to će morati i naši prodavači na mjestima na kojima nije moguće držati socijalnu distancu. Tu moramo biti malo strožiji nego dosad, ne samo zbog njihove i zaštite kupaca, već i stoga što nam u slučaju nepoštivanja mjera prijete visoke kazne, a za koje u ovakvoj poslovnoj godini nemamo novca. Razumijem prodavače i znam da im je teško, ali uskoro će maske morati nositi sve vrijeme prodaje, ali i na pravilan način, a ne da im samo prekrivaju bradu.
Pregrade imamo i na ribarnici, a na vanjskom dijelu tržnice još uvijek ih skidaju, ne znamo da li prodavači ili netko drugi te ćemo i tu pojačati kontrolu upozoravajući naše korisnike jer i tržnica mora zadovoljiti sve protuepidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, poručuje Letinić.


»Okolnosti su bile takve da smo određeni dio zarade morali utrošiti na mjere kako bismo zaštitili i naše prodavače i kupce, čime smo, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izgubili oko 600.000 kuna. Kada pogledamo sve te brojke, smatram da smo i mi i prodavači izvukli maksimum, pri čemu je jako puno pomogla i dobra turistička sezona kojoj se nitko nije nadao«
Tomislav LETINIĆ