Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski HSU-ovci prelaze u drugu stranku

31.10.2020. 09:45


Razočarani situacijom u stranci, zadarski HSU-ovci na čelu s Duškom Vukovićem donijeli su odluku o napuštanju stranke. O tome će javnost izvijestiti na novinskoj konferenciji idućeg tjedna, a čelnik zadarske organizacije za naš je list potvrdio informaciju koju smo čuli od njegovih članova:
– Prije šest mjeseci donijeli smo odluku da uđemo u neku drugu umirovljeničku opciju, i to onu koja je iskren i stabilan borac za umirovljenička prava, a ne za osobne interese pojedinaca. Ne mogu zasad reći kojoj ćemo se stranci pridružiti jer su pregovori u tijeku te ne bi bilo korektno prema strankama s kojima pregovaramo iznijeti ime neke od njih – kaže Vuković.
Iako je Demokratske stranka umirovljenika još jedina umirovljenička stranka koja postoji u Zadru, napominje kako u tu stranku zasigurno neće jer »su oni u raspadu«:
– DSU praktički ne postoji, ali zato ima 13 umirovljeničkih opcija na razini države. Do naše novinske konferencije ideućeg tjedna vjerojatno ćemo završiti pregovore i potom objaviti gdje idemo, pa zasad još ne možemo o konkretnim imenima – poručuje Vuković.


Smjena rukovodstva
Očekivani je ovo epilog stanja u lokalnom HSU-u nakon što je županijska organizacija nedavno zatražila smjenu predsjednika stranke, Silvana Hrelje. Na kraju je i podnio ostavku jer su se zahtjevu zadarskih HSU-ovaca pridružile još neke stranačke organizacije u zemlji.
Naime, predsjednik Gradskog odbora Duško Vuković prvi je u HSU-u progovorio o situaciji u stranci, otvoreno prozivajući Hrelju za neuspjeh na parlamentarnim izborima, osobito stoga što je loše rezultate Hrelja pokušao svaliti na lokalna rukovodstva. Iz Zadra su Središnjici stoga poslali zahtjev za njegovom ostavkom, ne ustručavajući se navesti da predsjednik vlada autokratski te da je privatizirao stranku, marginalizirajući ostale članove stranke i lokalna rukovodstva. Vuković već mjesecima upozorava i članstva drugih podružnica da Hrelju nije briga niti za njih ni za umirovljenike, iako bi se za njih trebao boriti upravo s pozicije šefa umirovljeničke stranke.


Pregovori s drugim strankama
Najnovije promjene u stranci stoga su očekivani rezultat zahtjeva stranačke organizacije u Zadru koja se već godinama pokušava izboriti za prava umirovljenika, osobito bolju zdravstvenu skrb, zbog koje su prvi i upozorili na katastrofalan rezultat stranke na nedavnom parlamentarnim izborima.
Vuković i danas kaže kako se Hreljino vođenje stranke svelo na političko licemjerje jer se nije dosljedno borio za prava članova i općenito umirovljenika. Uskoro bivši šef zadarskog HSU-a napominje i da je Hrelja još ranije trebao podnijeti ostavku s obzirom na mizernih 3,48 posto ili 2.395 preferencijalnih glasova što ih je dobio u osmoj izbornoj jedinici, kao i na broj glasova što ih je stranka dobila na parlamentarnim izborima u koaliciji sa SDP-om.
Odlazak zadarske organizacije u neko drugo političko krilo zato je bilo samo pitanje dana i već idućeg tjedna saznat ćemo s kim su zadarski HSU-ovci postigli najbolji dogovor. Naime, to ne ovisi samo o njima, već u ovakvim pregovorima moraju gledati i interese HDZ-a čiji su dugogodišnji koalicijski partner i zahvaljujući kojemu na lokalnoj sceni imaju čak tri vijećnika: jednog u Gradskom vijeću i dva i Županijskoj skupštini.
No, tu je i pitanje renoviranih stranačkih prostorija na središnjem gradskom trgu, koje su i dobili zahvaljujući koaliciji sa HDZ-om i od kojih se zasigurno ne bi htjeli oprostiti.




»Ne mogu zasad reći kojoj ćemo se stranci pridružiti jer su pregovori u tijeku te ne bi bilo korektno prema strankama s kojima pregovaramo iznijeti ime neke od njih
Duško Vuković