Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pobijedila fotografija novinarke Andrine Luić

31.10.2021. 10:05


U konkurenciji ‘razglednica’ na natječaju ‘Pozdrav s otoka’ u organizaciji Tajništva Čiste energije za EU otoke (tzv. Splitskog memoranduma) Europske komisije. Na fotografskom natječaju ‘Pozdrav s otoka’, kojeg je u rujnu raspisalo Tajništvo Čiste energije za EU otoke – Europske komisije, fotografija novinarke, reporterke i članice Udruge Cronaves iz Splita Andrine Luić proglašena je pobjedničkom.
Fotografija je snimljena u Starome Gradu na otoku Hvaru prije dvije godine za trajanja Festivala brodova, mora i mornara ‘Dani u Vali’ kojeg organizira Udruga Cronaves iz Splita.
Iznimno smo ponosni na to što je upravo fotografija hrvatskih tradicionalnih drvenih brodova pobijedila na natječaju jer ona, kao što je navela autorica, predstavlja hrvatsku kulturu, tradiciju, pomorsku baštinu, otoke – sve po čemu je Hrvatska prepoznatljiva u Europskoj uniji i diljem svijeta, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Udruga Cronaves iz Splita.
Fotografija falkuše i murterske gajete (na Hvaru) pobijedila je u konkurenciji razglednica koje su stigle na natječaj iz Italije, Španjolske, Njemačke, Portugala… te s drugih hrvatskih otoka. Na natječaj, odnosno foto-izazov Pozdrav s otoka svaki je autor mogao prijaviti samo jednu fotografiju, a kriteriji ocjenjivanja bili su: originalnost, kreativnost, cjelokupni umjetnički dojam i kompozicija te vizualna privlačnost.
– Od mnoštva snimljenih fotografija na otocima, nije mi bilo jednostavno odabrati samo jednu, ali ipak sam se odlučila za ovu jer smatram da je ona uistinu prava razglednica. Jer, na njoj je globalno poznata falkuša i u daljini gajeta s latinskim jedrom s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, koje ljude odmah asociraju na Hrvatsku pa stoga nije bilo dvojbe, kaže Andrina koja se godinama bavi fotografijom, a najviše uživa u snimanju starih tradicijskih brodova.
Dodaje kako ovu fotografiju nije bilo jednostavno snimiti jer je toga dana na revijalnoj regati u starograjskoj vali bilo dvadesetak brodova, a ona je s leuta ‘Slobodna Dalmacija’ čekala da joj u kadar uđu baš falkuša i gajeta.
Udruga Cronaves ima među svojim članovima nekoliko vrsnih fotografa čiji su radovi predstavljali Hrvatsku na europskim i svjetskim festivalima maritimne baštine. Sada imamo i službenu razglednicu Europske unije Pozdrav s otoka, koja priču o hrvatskoj pomorskoj baštini i otocima čini još prepoznatljivijom. Tajništvo Čiste energije za EU otoke – Europske komisije (https://www.euislands.eu) uskoro će raspisati još dva fotografska natječaja za razglednice, a nakon odabira pobjedničke fotografije postat će službene razglednice EU-a.