Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kućnim ljubimcima najljepši doček – kod kuće

Autor: Katarina Belić

30.12.2008. 23:00
Kućnim ljubimcima najljepši doček – kod kuće


Buka od novogodišnjih rekvizita, petardi i vatrometa, ne ometa zdravlje samo građana tanjih živaca. Mate Ćurković, urednik web stranice o kućnim ljubimcima, kucni-ljubimci.net, ističe kako u ovim danima manje uživaju domaće životinje, dapače, kod njih to najčešće izaziva – stres.
– Upravo zato nije preporučljivo da svog ljubimca odvodite na mjesta gdje se održava vatromet. Ako ga, pak, vodite, budite sigurni da je čvrsto privezan i da na sebi ima svoju identifikaciju s imenom i adresom, kaže Ćurković.
Psi u ovakvim situacijama često znaju završiti u azilima kilometrima daleko, dezorijentirani, izgubljeni, a nerijetko i ozlijeđeni i upravo zato označavanje ili čipiranje ljubimaca u takvim situacijama to može spriječiti, ali ako je vaš pas iznimno osjetljiv na glasnu buku, posavjetujte se sa svojim veterinarom da mu ipak propiše blagi sedativ, savjetuje Ćurković.
Ako je to moguće, kućni ljubimci bi Novu godinu trebali dočekati u svome domu, dobro poznatom i sigurnom utočištu.
– Ako ste kod kuće s kućnim ljubimcem, kako biste umanjili svu tu buku navucite zastore na prozorima, a poželjno je i da uključite neku vrstu proizvođača tihe buke poput ventilatora, televizije ili radija. Ako imate mačku, dopustite joj da vatromet provede na svome omiljenom mjestu, a ako unatoč tome ljubimac postane nervozan, iskoristite to vrijeme za igru i zabavu s njim kako biste mu na taj način odvratili pozornost. Pokušajte s njegovim omiljenim slatkišima ili, pak, puštanjem nekakvih neobičnih zvukova poput glazbe što će mu dodatno odvlačiti pozornost od vanjske buke, preporučuje Ćurković.
Ono što je zanimljivo i važno za upamtiti je i činjenica da je pseći sluh dvostruko osjetljiviji od ljudskog. I mačke su specijalizirane za najmanje šumove kakve proizvede njihov plijen, stoga im je potrebna sigurna i mirna okolina.