Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Božićne pjesme kao izraz vlastite duše

30.12.2010. 23:00
Božićne pjesme kao izraz vlastite duše


Božić je stoljećima odgajao hrvatskog čovjeka u kršćanskoj vjeri i kroz temeljne ljudske vrednote. Božićne pjesme odgajaju hrvatsku vjerničku dušu za ljubav prema bližnjima. U božićnim je pjesmama jasno naznačena istina o Isusovu rođenju – Petra Bolanča
U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Paljuv” iz Paljuva, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Novigrad, u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u srijedu je održan koncert tradicionalnih božićnih pjesama.
Na početku programa je mjesni župnik don Pave Zubčić zahvalio organizatorima i kršćanskim pozdravom pozdravio sve prisutne. Potom je voditeljica programa Petra Bolanča nadahnuto i vješto vodila kroz jednosatni program, najavljujući redom sudionike, muške klape, domaćine Težake iz Paljuva, Bibinje iz Bibinja, Koporan iz Poličnika, Ponistru iz Crnog te žensku klapu Kandelora iz Zemunika, koji su otpjevali svatko po tri tradicionalne božićne pjesme.
U programu je također nastupila i Marija Buterin na violončelu uz pratnju Tanje Jergan Botunac na glasoviru.
Tako smo mogli čuti prelijepe tradicionalne božićne i druge duhovne pjesme kao što su Kyrie eleison, Dvorani neba, Zdravo budi mladi kralju, Ave Maria, Gloria, O pastiru čudo novo, Tiha noć, Radujte se narodi, Bijeli Božić, U sve vrime, Svim na Zemlji, Narodi nam se, pa Kad se Bog čoik učini i Ovoga vrimena.
Prigodom najave ovog veličanstvenog koncerta voditeljica je posebno nadahnuto zborila o poruci i općim kršćanskim vrijednostima ovog najradosnijeg kršćanskog blagdana:
– Božić je stoljećima odgajao hrvatskog čovjeka u kršćanskoj vjeri i kroz temeljne ljudske vrednote. Božićne pjesme odgajaju hrvatsku vjerničku dušu za ljubav prema bližnjima. U božićnim je pjesmama jasno naznačena istina o Isusovu rođenju. Tu istinu pjesme uokviruju s jedne strane u idiličan svijet pastira, mudraca zvanih kraljevima, anđela, štalice, jaslica i zvijezde vodilje. Ipak te pjesme ne skrivaju krutu životnu stvarnost i neizvjesnost u kojoj su bili novorođeni Isus te Marija i Josip. Pogodilo ih je siromaštvo, odbijanje ljudi i neprijateljska prijetnja kralja Heroda.
Upravo tu i takvu stvarnost živjeli su naraštaji koji su stvorili te božićne pjesme i zatim mnoge druge generacije koje su pjesme pjevale. U njima pronalaze izraz vlastite duše, povijesti i sadašnjosti. Istodobno dopuštaju da ih te pjesme odgajaju i oblikuju. Te su pjesme doista pjesme Božjega naroda koji se u njima prepoznaje, s njima poistovjećuje i upravo njima izražava svoju vjeru, svoje kršćansko opredjeljenje, spremnost nastaviti Isusovo djelo među ljudima i danas…
Na kraju ovog radosnog druženja i događaja, koji je sav i do kraja prošao u božićnom ozračju, nakon još jednog zajedničkog nastupa svih sudionika, uime domaćina KUD-a Paljuv i klape Težaci, svima je srdačno zahvalio njihov predstavnik i agilni voditelj Mladen Nekić sa željom da se ovakav koncert na istom mjestu ponovi i dogodine.