Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Duhovni i blagdanski susret ispunjen radošću

30.12.2010. 23:00
Duhovni i blagdanski susret ispunjen radošću


Naša katolička hrvatska duša je ispjevala najljepše božićne pjesme i izričaje od našega mora, otoka, preko planina i naše ravnice, Slavonije, sve se zapravo stopilo u poruku želje za mirom, zadovoljstvom, a prije svega onim zadovoljstvom koje dolazi iz duše čovjeka jer to je najvažnije – don Dario Tičić
Prošlu srijedu u crkvi Kraljice mira u Zadru na Stanovima održan je božićni koncert u organizaciji Mješovitog župnog zbora. Ovaj zbor vodi Goran Franov. Božićni koncert na Stanovima već je tradicionalni duhovni i blagdanski susret ispunjen radošću slavlja koje u srcima pobuđuje događaj Kristova rođenja. Ovom duhovnom i kulturnom događaju uz župnika don Milivoja Bolobanića sudjelovali su i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, nadbiskupov tajnik don Dario Tičić te članovi Svećeničke klape sveti Zoilo koji su svojim izvedbama oduševili brojne posjetitelje i goste. Na početku programa okupljenima se uz pozdrave obratio don Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Na kraju bogatog repertoara blagdanskih pjesama, na kojem su se našle božićne skladbe kako domaćih, tako i stranih autora, svi zajedno su zapjevali pjesmu “Narodi nam se”. Druženje je uz pjesmu, domjenak i razgovor nastavljeno u šatoru pored crkve Kraljice mira.
Bogat program
Koncert je započeo izvedbama Mješovitog župnog zbora Kraljice mira: “O vjernici hajdmo” u obradi greg. korala, Lešćan; “Oj ti radosno” – napjev iz Sicilije; “Poslušajte svi sada” – Matz; “Noel Noel” – Knuth. Dirigent zbora bio je Goran Franov, a na orguljama svirala je Lidija Paleka Tabori. Klapa sveti Zoilo otpjevala je skladbe: “U se vrime godišta” na starohrvatskom napjevu, zatim “Sjajno svjetlo” – Schnabel, “Transeamus usque Betlehem” na latinskom jeziku te “Adeste fideles” – O dođite vjerni, također na latinskom jeziku. Voditelj Svećeničke klape sveti Zoilo je fra Izak Špralja. Kulturno-umjetničko društvo Kolajna predstavilo se pjesmama “Bijeli Božić” i “Tiha noć”. Voditelj KUD-a Kolajna je Renato Perović. Klapa Kadena izvela je “Dubrovačko koledavanje” u obradi Fio te Božić u Zadru u obradi Zorić. Voditeljica ove klape je Tatjana Zorić. Članovi Mješovitog župnog zbora Kraljice mira otpjevali su “Oj pastiri čujte novi glas” na napjevu iz Bačke, zatim englesku tradicionalnu božićnu pjesmu “Joy to the world” i “Salve regina coelitum” u obradi Mohr. Na kraju programa božićnog koncerta nastupio je Vokalni sastav Magnificat s pjesmama “U Betlemu” u obradi Čelar i “Kad je vrime od Božića”. Voditeljica Vokalnog sastava Magnificat je Marija Buturić.
Tradicionalni koncert na Stanovima
– Zahvaljujem svim našim izvođačima na njihovom trudu, što su nas počastili produhovljenom izvedbom ovih divnih pjesama i što su u našim srcima probudili dojam Božića, čulo se na kraju programa uz riječi zahvalnosti zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću i don Milivoju Bolobaniću, župniku Stanova koji želi da se nastavi tradicija održavanja božićnog koncerta u sklopu blagdanskih događaj u tom dijelu grada Zadra.
– Održavanje božićnog koncerta u župnoj crkvi na Stanovima je već tradicionalno. Naime, božićni koncert se održava već deset godina u vremenu oko Božića. Stoga je upravo ove godine deseta obljetnica tradicije božićnog koncerta u našoj župi. Izvođenjem božićnih skladbi želimo doprinijeti lijepom božićnom ugođaju.
Svećenička klapa sveti Zoilo djeluje oko dvije godine tako da se, uz svoje župne obaveze, redovito okupljamo i nastupamo. Naša klapa je sudjelovanjem na ovom koncertu htjela dati svoj doprinos božićnom ugođaju i slavlju Kristova rođenja. Božićni koncert je dar našim vjernicima da osjete i kroz pjesmu dožive Božju prisutnost, kazao nam je u kratkom razgovoru don Milivoj Bolobanić, jedan od članova klape sveti Zoilo.
– Božićno ozračje obilježili smo božićnim pjesmama “U se vrime godišta”, “Adeste fideles” (O dođite vjerni) i “Transeamus usque Betlehem” (Božićna noć). Nadam se da su posjetitelji i gosti bili zadovoljni s našim pjesmama i općenito sa svim izvođačima koji su doprinijeli da ovo božićno otajstvo koje smo slavili bude u našim srcima, rekao nam je dr. don Jerolim Lenkić, član klape sveti Zoilo.
Svećenička klapa sveti Zoilo
Svećenička klapa sveti Zoilo djeluje godinu i tri mjeseca, osnovana je 19. listopada 2009. godine. Naš voditelj je maestro dr. fra Izak Špralja. On je bio profesor na glazbenom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sa svojim iskustvom pjevanja može nam zaista puno pomoći da vježbamo i ubuduće skladbe liturgijskog pjevanja. Ovo je drugi nastup naše klape u crkvi Kraljice mira na Stanovima. Naš prvi nastup u ovoj župi bio je 28. prosinca 2009. godine. Nakon kratkog odmora, u veljači ćemo intenzivno nastaviti vježbati pjesme za Uskrs. Članovi klape sveti Zoilo imaju jednom tjedno probe, a kad su nastupi i češće, dodao je don Jerolim Lenkić predstavivši zatim i glasove koje pjevaju članovi klape sveti Zoilo. Fra Diego Deklić pjeva prvi tenor, drugi tenor je don Dario Tičić, nadbiskupov tajnik, drugi tenor je i don Jerolim Lenkić, baritoni su don Milivoj Bolobanić i don Zdenko Milić, a bas je don Damir Juričin, župnik Ražanca.
Najradosniji blagdan
– Božić je najradosniji blagdan i ljudima na poseban način blizak. Uskrs je blagdan vjere, a Božić je blagdan radosti, jer se rodilo Dijete, Isus Krist. Rođenje toga Djeteta uvijek okuplja ljude u zajedništvu, radosti i ljubavi, kao što je to u svakodnevnom životu kad se rodi dijete. Rođenjem djeteta, svi postanemo djeca, svi se raznježimo. Naša katolička hrvatska duša je ispjevala najljepše božićne pjesme i izričaje od našega mora, otoka, preko planina i naše ravnice, Slavonije, sve se zapravo stopilo u poruku želje za mirom, zadovoljstvom, a prije svega onim zadovoljstvom koje dolazi iz duše čovjeka jer to je najvažnije. Ako je svaki Božić početak jedne nade za ovu našu sivu svakodnevicu, onda Kristovo rođenje nije uzaludno.
Kroz pjesme i druženje željeli smo iskazati radost i toplinu božićnog ugođaja, kao što smo to pokazali i sudjelovanjem na božićnom koncertu “1000 glasova Božiću” u dvorani na Višnjiku, kad se okupilo oko 5000 ljudi koji su zajedno pjevali i slavili Boga, naveo je u razgovoru za naš list don Dario Tičić, koji je i sam član klape Sv. Zoilo. On je dodao da je klapa i prošle godine sudjelovala na božićnom koncertu “1000 glasova Božiću” održanom u sportskoj dvorani Jazine. To je bio prvi nastup klape na božićnom koncertu ovog tipa.
– Svećenička klapa sveti Zoilo nastupala je i na Svečanoj akademiji u povodu ustoličenja zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Članovi klape sveti Zoilo do sada su pjevali u župi Kraljice mira na Stanovima, Biogradu na Moru, u Ljupču i Kalima, a na blagdan Tri kralja nastupit će u Ražancu, zaključio je don Dario Tičić.