Nevenka Marinović - zmajica od Ravnih kotara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
marinovic
Zvonko KUCELIN
U žarištu djelovanja Nevenke Marinović bit će poljoprivreda te zaštita baštine i okoliša

Zmajski stol Družbe "Braće hrvatskoga zmaja" bogatiji je za novo ime. Naime, 4. prosinca u sjedištu Družbe u Zagrebu zazmajena je saborska zastupnica Nevenka Marinović koja će nositi titulu Zmajice od Ravnih kotara II.

- To je bilo na prijedlog Zmajskog stola u Zadru, obavili smo razgovor i prihvatila sam ovu čast jer mislim da mogu još dosta dati, posebice na području baštine i njene zaštite, promoviranja domoljubnih vrijednosti kako to čine Braća hrvatskoga zmaja, kazala nam je Marinović koja ističe kako je njezina svijeća zelena, dakle prirodne znanosti, te će se u skladu s time odvijati i njezin rad unutar Družbe. U žarištu će svakako biti poljoprivreda, njezin razvoj ali i zaštita baštine i okoliša.

Inače, Zmajski stolovi Braće hrvatskoga zmaja postoje u svim županijama i njihovo je članstvo ograničeno na jedanaest redovitih članova prema pravilu "numerus clausus", a mogu imati i počasne članove i tzv. članove prinosnike, odnosno dobročinitelje koji financijski i organizacijski pomažu redovite kulturne aktivnosti, kazao nam je pročelnik Zmajskog stola u Zadru prof. dr. Josip Faričić. Zadarski stol trenutačno, broji sedam redovitih članova, jednog počasnog člana i dva kandidata u proceduri za prijem u redovito članstvo. Dva su mjesta upražnjena, jedno smrću pok. prof. Julija Derossija i jedno proglašenjem prof. dr. sc. Stijepe Obada počasnim članom, pa se obavljaju konzultacije za prijem još dva redovita člana.

Kako je Zmajski stol u Zadru osnovan 1991., u godini koja je pred nama obilježit će se dvadeseta obljetnica utemeljenja.

- Tim povodom bit će priređen veći broj kulturnih događaja, uz ostalo, priredba povodom obilježavanja mučeničke smrti Zrinskog i Frankopana 1671.-2011., suorganizacija znanstvenog kolokvija povodom 40. obljetnice Hrvatskoga proljeća, predavanje o jezičnoj baštini kao nositelju hrvatskoga kulturnog identiteta, humanitarni koncert za financijsku pomoć siromašnim studentima, predstavljanje aktualne znanstvene literature o hrvatskoj kulturi, okrugli stol o vezama Hrvatske i Svete Stolice povodom papinog posjeta Hrvatskoj u lipnju 2011. i druge aktivnosti, najavio je Faričić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika trimer23
Koja eksplozija arhajizama, zazmajena, zmajica, pa ni više ni manje nego od Ravnih Kotara. Sve neke velmoške titule koje govore u prilog da Hrvati jedva čekajui da ih neko pokori pa da opet budu sluge pokorni, "ljubimrukojevići" sve ono što posebice mi buntovni Dalmatinci nismo...Na stranu minoran kulturni i ini značaj ovih zmajeva koji se još uvijek hvale prebacivanjem kostiju Frankopana i Zrinskog iz WNS u Hrvatsku...
Slika korisnika trimer23
Ah da, zmaj je i Vladimir Šeks kome bi radije pristajala srpska inačica, Aždaja hrvatske politike...
Slika korisnika huligan
ahaaaaaaaaaaaaa,,,,,,,,,,pa mogla bi biti po korjenima čobanica ili opančica od Bukovice... U šta se ovaj narod uz ovake ludake za kormilom pretvara u hrpu manijaka još samo ih treba čipirati... Sretna nova 2011
Slika korisnika MaxRI
Nedilje ti ....