Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stanko Duilo i Marin Buljat vratili mandate

30.12.2010. 23:00
Stanko Duilo i Marin Buljat vratili mandate


Neću biti član nijedne političke stranke, a svoje političko djelovanje ograničit ću na komunikaciju s istomišljenicima koji su spremni pomoći svome mjestu i svojim mještanima bez obzira na stranačku pripadnost, kaže Marin Buljat
Ovogodišnja nadasve uzburkana politička scena u Općini Zemunik Donji započeta odlukom o zatvaranju stoljetne ceste Zemunik – Zadar preko Zračne luke, a nastavljena ostavkom vladajuće koalicije HSP-HSS u Općinskom vijeću, nakon što je Vlada RH raspisala dopunske izbore na kojima je u lipnju trebalo biti izabrano dvoje predstavnika srpske nacionalne manjine, nije se smirila ni do posljednjeg dana Stare godine.
Ostavke na vijećnička mjesta su podnijeli Stanko Duilo (HSS) koji je do dopunskih izbora bio predsjednik OV-a, te Marin Buljat, nositelj HSP-ove liste na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2009. godine.
– Prvenstveno ostavku dajem iz razloga jer se povlačim iz svih stranačkih aktivnosti i prestajem biti članom HSP-a, obrazlaže Marin Buljat.
– Neću biti član nijedne političke stranke, a svoje političko djelovanje ograničit ću na komunikaciju s istomišljenicima koji su spremni pomoći svome mjestu i svojim mještanima bez obzira na stranačku pripadnost, uz uvjet da predznak svoga djelovanja stave iznad stranačke stege i možebitne osobne koristi koju im stranačka pripadnost omogućava, govori Marin Buljat, dodajući kako oslobađanjem od stranačkih okvira želi pospješiti svoj rad na duhovno-vjerskom, kulturnom i športskom planu, za dobrobit svoga Zemunika, a koji je, kaže, uvelike zapostavio zbog prekomjernih političkih aktivnosti.
U svojim načelima Buljat ostaje pravašem, smatrajući da samo pravica i istina mogu izvesti hrvatski narod na put izbavljenja od zla u kojem se trenutačno nalazi, vodeći se krilaticom “da istinu ne vrijeđa samo laž, jer se jednako tako nad istinom može počiniti nasilje i šutnjom”.
– Svim onima koji “moral doživljavaju kao tvorevinu kojoj se dive kao jednoj palači, u kojoj nitko ne želi živjeti”, njima poručujem da u mom domu i u mojoj Domovini za njih mjesta nema, zaključio je Buljat nakon što je pozvao sve članove Općinskog vijeća različite stranačke pripadnosti da se ujedine kao u devedesetima proteklog stoljeća u želji za boljitak Zemunika i njihovih mještana.
Visokopozicionirani zemunički HSS-ovac Stanko Duilo svoju ostavku na vijećničko mjesto najavio je još tijekom zavrzlama oko izgradnje podvožnjaka ispod sporne ceste kroz Zračnu luku, a praktički podnio kad su umjesto dva vijećnička mandata na dopunskim izborima osvojili tek jedan. HSS je tada ukupno samo za jedan glas dobio veću podršku nego srpska stranka SDSS.
– Član sam Općinskog vijeća još neko kratko vrijeme, a onda ću to mjesto prepustiti nekom drugom, najavio je još tada Duilo.
Rezultati prijevremenih izbora u potpunosti su promijenili sliku OV-a i vodeća stranka postao je HDZ, dok je HSS, u odnosu na raniji mandat, ostao samo na jednom vijećniku, Stanku Duilu, nekadašnjem predsjedniku Općinskog vijeća.
– Za dobrobit zemuničkog HSS-a, trebaju nam novi ljudi i sveobuhvatna rekonstrukcija. Snažan HSS je svakako potreban općini kako bi političkim djelovanjem osigurao bolje životne uvjete sadašnjim i budućim generacijama Zemuničana, poručio je Duilo.
Jesu li vijećničke ostavke Buljata i Duila tek manji potresi u zemuničkom HSP-u i HSS-u ili ipak slijede korjenite promjene vidjet će se vrlo skoro. U međuvremenu bi se najvjerojatnije trebali provesti i dopunski izbori za dva predstavnika srpske nacionalne manjine u Vijeću. Pored donačelnika Dragana Daničića (SDSS), s dva srpska zastupnika zemuničko Općinsko vijeće će umjesto dosadašnjih 11 imati 13 vijećnika, te bi se utjecaj HSP-a i HSS-a sa sveukupno četiri vijećnika mogao znatno smanjiti.
 


Općinsko vijeće Zemunik


Nakon ostavki Stanka Duila i Marina Buljata Općinsko vijeće i dalje sačinjavaju sedam HDZ-ovaca i to: Ivica Šarić (predsjednik OV-a), Borislav Krnčević, Ivica Dražić, Jure Fabijan, Milivoj Krnčević, Marijan Marušić i Ivica Miljanić. Trojica HSP-ovaca sad su “stari” vijećnici Tomislav Šarić i Pavao Alvir te “novi” Željko Buljat koji se nakon pola godine zapravo samo vratio u vijećničke klupe. Zemunički HSS umjesto Duila sad predstavlja predsjednik stranke Mate Čanković.