Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sudski “povratak otpisanih”

30.12.2010. 23:00
Sudski “povratak otpisanih”


Pedesetak građana vlasnika zemljišta na Višnjiku, o čijoj su sudskoj avanturi dostojnoj Kafke izvještavali svi hrvatski mediji, konačno dobilo potvrdu da će na sudu moći dokazivati svoje vlasništvo nad zemljom na koju im se upisao Grad Zadar, a potom je i prodao, proglašavajući ih “umrlima, nepoznatima ili nepoznatog boravišta”
Pedesetak Zadrana koji su mirno živjeli dok se na njihovo zemljište upisivao Grad Zadar, a potom se prenerazili kada se isto zemljište i prodavalo, na njemu nicali stanovi i oni se prodali, dok oni čekaju “pravnu državu” da utvrdi da nisu “nepoznati, nepoznatog boravišta ili umrli”, ponovno su “živi”, sada već drugostupanjskom sudskom odlukom kojom će cijeli predmet s davnim suđenjem u njihovoj “odustnosti” biti – ponovljen.
Spora, ali dostižna, pravda konačno će pred svoje slijepo lice dovesti građane upisane svojevremeno kao vlasnike preko 13.000 četvornih metara zemljišta na Višnjiku, kojima je prethodno isto zemljište uzeto i dopušteno Gradu Zadru da se na njega upiše bez da su se pojavili ili bili pozvani na sud.
U predmetu o kojem su grmili svi hrvatski mediji, ne baveći se toliko tek pravosudnim apsurdom već uvelike i političkom pozadinom, dogodilo se nešto što je najnormalnije bilo i pred gotovo deset godina. Naime sud je po drugi put, ovog puta presudom suca Županijskog suda Ante Milovca, utvrdio odnosno potvrdio presudu sutkinje Općinskog suda Katarine Dragičević da uključeni Zadrani nisu smjeli biti izbrisani iz vlasništva bez da ih sud o tome obavijesti i pruži im mogućnost bilo kakvog očitovanja.
Spora, ali dostižna pravda?!
Nakon tri godine odmaranja u ladicama suda, a nakon prethodne gotovo dvije i pol koliko je trebalo da odluke o oduzimanju vlasništva nad zemljom dospiju do oštećenih Zadrana, stvari su pomaknute s mjesta jer je najprije sutkinja Dragičević odlučila dopustiti ponavljanje suđenja, na što se Grad Zadar žalio, ali je sad i sudac Milovac ocijenio neophodnost pravednog postupka. Dakle, žalba Grada Zadra odbačena je. Sigurno je vrijedno i sada, a ne tek u fazi nadmudrivanja kazati da stvari idu svojim normalnim tijekom, makar uz značajno kašnjenje. Konačno, uvijek vrijedi zabilježiti kada pravda da za pravo građanima u srazu s institucijama jer se time dokazuje i zrelost i pravednost jedne zajednice.
Pouke priče
Možda je poučno barem u najkraćem ponoviti da je 50 Zadrana ustalo protiv Grada Zadra, a nakon što su prethodno oni bili tuženi od Grada u dokazivanju vlasništva nad zemljom.
Grad Zadar odlučuje 2002. godine tužiti 50-ak Zadrana s traženjem upisa Grada kao vlasnika zemljišta koje je u knjigama na njima ili na njihovim precima. Grad se pritom pozivao na odrađene postupke i deposedaciju, isplate i slično iz 1986. godine, ali koje eto 16 godina nisu bile provedene na sudu, a vezane uz gradnju TŠC-a. U dotad normalnoj proceduri, posebice ako se sjetimo naslijeđa socijalizma s ignorantskim odnosima spram vlasništva a posebice “papira”, dolazi do neobičnosti. Nitko od dotičnih Zadrana nije dobio poziv na sud. Označeni su kao – umrli, nepoznati i nepoznatog boravišta. Jednom riječju – otpisani.
Povratak otpisanih putem Odvjetničkog ureda Barović, Gavranović, Bilić iz Zagreba, sada je u fazi – normalnih epizoda. Naravno da cijeli postupak ni izdaleka nije okončan. Naravno da će i Grad Zadar vaditi svoje argumente. No neće biti apsurda i svi koje je nužno uključiti u sudski postupak u njemu će i biti.
Sudac Milovac također je odbacio i žalbu dijela od naznačenih 50-ak Zadrana koji su isključeni iz ponavljanja postupka, no to je u cijeloj stvari manje vrijedno javne pažnje.
Kao što je u ovom trenutku naizgled irelevantno hoće li se neke instance i sam sud baviti odgovornošću za ono prvo apsurdno presuđivanje.