Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tek manje izmjene brodskih linija

30.12.2010. 23:00
Tek manje izmjene brodskih linija


Valja podsjetiti da će uskoro doći do novih izmjena satnica polazaka i dolazaka u katamaranskim, trajektnim i brodskim linijama za Iž, Ravu i istočni dio Dugoga otoka. To je vezano za otvaranje prolaza Mali Ždrelac
Od subote 1. siječnja stupa na snagu novi Jadrolinijin red plovidbe brodova i trajekata za sva obalna okružja, pa tako i za zadarsko. Najzanimljivije iz ovoga plovidbenog reda je to što je prvi put donesen za cijelu godinu, što znači da se neće donositi novi u proljeće za sezonu, kako je to bilo uobičajeno. Ipak, ovaj cjelogodišnji red se sastoji također od tzv. sezonskoga i izvansezonskoga. Sezonski, naime, počinje 1. lipnja i traje do kraja rujna, a ostalo razdoblje godine se odnosi na izvansezonski, koji traje od 1. siječnja do 31. svibnja i ponovno od 1. listopada do 31. prosinca. Bit će vjerojatno i nekih izmjena u svibnju, kada se počinje pojačavati promet.
No sada ima tek nekih manjih izmjena u odnosu na dosadašnji. Izvan sezone će i dalje na snazi biti recesijski broj plovidbi, odnosno manji broj nego što će ih biti u sezoni. Na zahtjev otočana s Iža njihov će otok tijekom izvansezonskoga plovidbenog reda imati trajekt nedjeljom, umjesto ponedjeljkom. Tako će nedjeljom trajekt iz Zadra za Bršanj polaziti u 15.30 sati i vraćati se prema Zadru u 19.45 sati. Ovaj otok i po novom redu ima trajekt svakoga dana, ali ne ponedjeljkom i četvrtkom. Rava će ga imati samo jednom u tjednu, subotom. U vremenu od 1. travnja do 31. svibnja dobit će ga i utorkom.
Promjena je nastala i na trajektnoj liniji 433 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Molat. Također na traženje otočana odsad će trajekt na toj liniji na Rivanj pristajati ponedjeljkom, a ne utorkom, kako je to bilo dosad. Sestrunj će imati i dodatne linije, još i subotom i nedjeljom, isto kao i Molat. Ovaj trajekt će iz Zadra polaziti ponedjeljkom i četvrtkom u 12 sati, subotom u 11, a nedjeljom u 15.45 sati.
Valja podsjetiti da će opet uskoro doći do novih izmjena satnica polazaka i dolazaka u katamaranskim, trajektnim i brodskim linijama za Iž, Ravu i istočni dio Dugog otoka. To je vezano za otvaranje prolaza Mali Ždrelac, što je bilo najavljivano za početak godine, ali sada se najavljuje da će početak plovidbe kroz tjesnac biti pomaknut do kraja siječnja. Dok ovaj morski tjesnac ne bude spreman za prolaz brodova, oni će i dalje ploviti daljom rutom, kroz Veliki Ždrelac, između Ugljana i Rivnja.