Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U 2010. četiri monstruozna ubojstva, 21 osoba poginula u prometu

30.12.2010. 23:00
U 2010. četiri monstruozna ubojstva, 21 osoba poginula u prometu


Tijekom 2010. godine 21 je osoba poginula u prometu, počinjena su četiri stravična ubojstva, pronađen je mumificirani leš u obiteljskoj kući u Zadru, ubijena je 14-godišnja djevojčica u nespretnoj dječjoj igri oružjem…
Osim što će biti zapamćena po političkim previranjima, recesiji, nezaposlenosti i općenito lošim prognozama, godina na izmaku u analima crne kronike na zadarskom će području ostati zapamćena po čak četiri monstruozna ubojstva, nehotičnom u kojemu je stradala 14-godišnja djevojčica, otkriću leša u obiteljskoj kući na području grada, kadrovskim izmjenama u Policijskoj upravi, sudovima i Državnom odvjetništvu, ali i po brojnim sudskim procesima koji su zbog svoje težine privukli veliku pažnju javnosti i medija.
Za razliku od prošle godine kada policija na zadarskom području nije zabilježila niti jedno teško ubojstvo, u protekloj godini bilo ih je četiri, a stradale su tri žene i dva muškarca. U tu crnu statistiku ubraja se i stravično ubojstvo Ljubice Filipović Sorić (39), koju je njezin suprug Zoran Sorić (57) usmrtio još prošle godine, no svoj je zločin vješto prikrivao punih godinu dana. Suočen s dokazima koje je policija imala protiv njega Sorić je krajem studenog priznanjem šokirao zadarsku, ali i širu javnost. Policiji i istražnom sucu Sorić je u nazočnosti svog odvjetnika ispričao da je suprugino mrtvo tijelo zamotao u deku, a potom ugurao u kartonsku kutiju, te iz unajmljenog stana na četvrtom katu zgrade bez lifta na Meladi odnio i bacio u dvorišni kontejner. Umirovljeni pirotehničar koji je prije devet godina tijekom razminiranja izgubio ruku do nadlaktice policiji je priznao kako je suprugu s kojom se oženio dva mjeseca ranije udario šakom uslijed čega je ona pala i nesretno udarila glavom. Povod tome je bila verbalna prepirka nakon što mu je ona navodno udarila psa. Sorić se od priznanja nalazi u pritvoru gdje čeka podizanje optužnice i početak sudskog procesa. No prije nego se to dogodi tužiteljstvo i policija moraju odraditi svoj, nimalo lagan dio posla. Naime, policija se njegovim priznanjem našla u nezavidnoj poziciji jer im predstoji potraga za tijelom nesretne žene pod naslagama stotina tona smeća na deponiju u Kožinu gdje je u prosincu prošle godine ispražnjen kontejner iz ulice Benka Benkovića, adresi unajmljenog stana u kojemu je par tada stanovao.
Tragedije i u Gračacu i Benkovcu
U kolovozu, četiri mjeseca ranije, u nezapamćenoj tragediji na benkovačkom području stradale su dvije nevine žrtve i sam počinitelj kaznenog djela. Uletjevši na rođendansko slavlje svoje bivše djevojke Marine Palavra (22) u kafiću “Amadeus”, 33-godišnji Marko Dukić iz pištolja malog kalibra nakon kraće preprirke ubio je nju, njenog brata Marina Kambera (23), a potom i sebe. Dva dana prije u istom kafiću u kojem se dogodio zločin, Dukić je navodno verbalno i fizički zlostavljao Marinu, što su ona i njezina majka dan poslije prijavile policiji koja ga je zbog toga u nekoliko navrata tražila na kućnoj adresi, no bezuspješno.
Ovaj benkovački slučaj javnost je podsjetio na onaj gračački kada je u selu Tomingaj ubijena Mirjana Nikolić (38). I ona je, poput Palavre, dan ranije svog ubojicu zbog nasilja prijavila policiji. Mirjanu je hicima iz pištolja pred obiteljskom kućom ubio Milan Knežević (40), bivši pričuvni policajac iz Gračaca, kojemu je kasnije izmjereno čak 2,2 promila alkohola u krvi. Nikolić je s obitelji živio u Gračacu, a ubio ju je jer mu je dan ranije najavila da ga napušta.
Škabrnjani će još dugo pamtiti 20. veljače kada je smrtno stradala 14-godišnja djevojčica u nesmotrenoj dječjoj igri oružjem. Tragedija se dogodila kada su se dvoje 17-godišnjaka, 19-godišnjak i 14-godišnja djevojčica sastali u garaži u zaseoku Ivkovići u starom “yugu 45” u koji su donijeli automatsku pušku. Ne zamijetivši da je metak u cijevi 19-godišnjak je nehotice hicem pogodio 14-godišnjakinju koja je na mjestu preminula.
Pronađeno mumificirano tijelo u obiteljskoj kući
Svega mjesec dana kasnije zadarsku javnost šokirao je neviđeni slučaj kada je u potleušici u zadarskim Ričinama uz živu majku i brata pronađeno mumificirano tijelo 48-godišnjeg Nenada Nikpalja. Obdukcija je pokazala kako je nesretni čovjek, invalid koji je kao dijete obolio od cerebralne paralize, mrtav u kući ležao oko dvije godine, a još šokantniji bio je podatak da je cijelo to vrijeme bio pod skrbi Centra za socijalni rad koji mu je uredno dostavljao novčanu pomoć.
Ništa svijetlija situacija tijekom 2010. godine nije bila ni kada je riječ o prometnim nesrećama. Naime, u prometu je smrtno stradala čak 21 osoba, jedna više no godinu dana ranije. Čak dvije liječnice u dvije različite prometne nesreće nastradale su na otoku Pašmanu. Na Bulevaru, u razmaku od svega mjesec i pol, vozeći bicikle preko obilježenog pješačkog prijelaza i zelenog svjetla na semaforu, najprije je kod Dvije pumpe nastradala 14-godišnja djevojčica, a potom nedaleko nove Petrolove crpke i 18-godišnji mladić. Prije svega mjesec dana s Trpimirove obale u more je sletjela 39-godišnjakinja i tamo se utopila, a posljednja žrtva prometa 28-godišnji je mladić iz Vodica koji je smrtno stradao nakon što je svojim vozilom sletio s ceste kod Biograda.
 


Kadrovske izmjene u PU zadarskoj


U zadarskoj policiji godinu su obilježile velike kadrovske izmjene koje je smjenom dotadašnjeg načelnika Antona Dražine i postavljanjem diplomiranog pravnika Zlatka Sokolara na njegovo mjesto u ožujku započeo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Sokolar, koji je prethodno radio u Odjelu granične policije pri Ravnateljstvu policije, potom je u rujnu smijenio svog zamjenika Ivana Gambiražu i na njegovo mjesto postavio Marka Buljata, dotadašnjeg načelnika Odjela upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja, za kojega se ovih dana od “insajdera” može čuti i kako će naslijediti Sokolara po njegovu odlasku, makar nema iskustva u obavljanju policijskih poslova, a značku i pištolj zadužio je svega nekoliko dana prije imenovanja. Njega bi, prema istom izvoru, trebao na zamjeničkom mjestu zamijeniti Milan Gulan. No Sokolar nije stao na smjeni Ivana Gambiraže kojega je premjestio na radno mjesto načelnika OKC-a, već je u svojoj novoj kadrovskoj križaljci degradirao i načelnika Policijske postaje Benkovac Ivicu Burčula premjestivši ga na radno mjesto policijskog službenika za javni red i javna okupljanja u Odjelu policije, a na njegovo je mjesto postavio Antu Kulaša, dotadašnjeg voditelja OKC smjene. U travnju je zbog prijevremenog odlaska u mirovinu dotadašnjeg načelnika Odjela kriminalističke policije PU zadarske Antuna Novoselovića, taj najvažniji policijski Odjel Sokolar povjerio Gašparu Begonji, koji je na to mjesto došao iz Prve policijske postaje gdje je bio pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju. Prema nekim izvorima, protukandidat za načelničko mjesto Buljatu po Sokolarovom odlasku upravo je 39-godišnji Begonja koji je u tu kombinaciju ušao nakon što se pokazao izuzetno poduzetnim i uspješnim na čelu Krima. Osim Novoselovića, na osobni je zahtjev razriješen i načelnik odjela za narkotike Ante Lučić, a na njegovo mjesto imenovan je Antonio Vulin.




 


U sukobu sa zakonom Ava, Grdović, ali i Sinovčić i Padela


Godina 2010. bit će zapamćena i po nekoliko uhićenja poznatih Zadrana među kojima zasigurno najveću pozornost privlače slučajevi Rena Sinovčića, Mladena Modrića Padele, njegova sina Josipa Modrića, Luke Kalmete, Zlatka Lisice, ali i Ave Karabatić, njezina zaručnika Špire Miličića i majke Sanje, kao i nekoliko “bliskih susreta s plavcima” Mladena Grdovića. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u rujnu je podignulo optužnicu protiv Rena Sinovčića, HDZ-ovog predsjednika Općinskog vijeća Novigrada, vanjskog suradnika NK Zadar i vlasnika medijske kuće VOX, tereteći ga da je prijetnjama i nuđenjem dara zastrašivao svjedoke kako ne bi svjedočili protiv Zlatka Lisice, optuženog, a kasnije i oslobođenog, zbog iznude.
A zbog prijetnji smrću ljetos je uhićen, a potom i pušten iz pritvora Mladen Modrić Padela koji je u konobi Kod Suraća na Stanovima ničim izazvan verbalno napao Antuna Novoselovića, načelnika zadarskog Krima, tada pred odlaskom u mirovinu. Njegov sin nedavno je nepravomoćno osuđen na 2,2 godine zatvora zbog dilanja kokaina mladom zagrebačkom odvjetniku Franu Olujiću, sinu još poznatijeg tate odvjetnika, Željka. Luki Kalmeti, bivšem europskom prvaku u full-contactu, u tijeku je postupak na Županijskom sudu gdje mu se s još dvojicom sudi zbog napada na dvojicu zadarskih policajaca. Ava Karabatić, kojoj se na Općinskom sudu sudilo zajedno sa zaručnikom i majkom zbog iznude sveučilišnog profesora Živka Nižića, prije dva mjeseca oslobođena je krivnje zajedno s majkom, dok je njezin zaručnik osuđen na 2,7 godina zatvora. A kontroverzni zadarski pjevač Mladen Grdović protekle je godine bio čest gost u policijskim prostorijama za triježnjenje, ali i na prekršajnom sudu. Posljednji put, prije svega mjesec i pol, raspjevani zadarski ljubitelj čašice, napuhao je 3,03 promila.


 


Ponovljeno suđenje Šopiću, započelo Slavici


Ubojici zadarskog taksista Elvisu Šopiću (23) iz Raštevića, nakon prvotne kazne od 30 godina zatvora u ponovljenom je postupku na Županijskom sudu u Zadru upola smanjena kazna. Novom je presudom Šopić osuđen za kazneno djelo “običnog” ubojstva jer prvostupanjski sud ne može prihvatiti optužnicu na štetu stranke koja se žalila. Kako se na prvu presudu za kazneno djelo teškog ubojstva na osobito okrutan način žalio samo Šopić, odnosno njegov branitelj Smiljan Bakočević, a tužiteljstvo nije, sud izmijenjenu optužnicu na štetu optuženika nije mogao prihvatiti. Njome ga se teretilo za još teži oblik pa mu je uz okrutnost na teret bilo stavljeno i koristoljublje te prikrivanje drugog kaznenog djela.
U studenom je na Županijskom sudu pred sucem Borisom Babićem započelo ponovljeno suđenje Draženu Slavici, šibenskom vatrogasnom zapovjedniku kojemu se na teret stavlja odgovornost za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.