Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nakon pet godina organizira se škola za vinogradare i vinare

30.12.2011. 23:00
Nakon pet godina organizira se škola za vinogradare i vinare


Znanje poljoljoprivrednika je jako bitno jer samo obrazovan seljak može konkurirati u proizvodnji i na tržištu. Ova škola će im dati osnovna znanja, a obuhvatit će cijeli program od povijesti vinove loze, uzgoja, tehnoloških smjernica, prerade, podrumarske mehanizacije te zakonodavstvo iz vinarstva, kaže Nikolina Paleka iz Hrvatske poljoprivredne komore Zadarske županije
Zadarska županija u suradnji s UNDP-om i Hrvatskom poljoprivrednom komorom pokreće školu za vinogradare i vinare koja će se održati u veljači 2012. godine. Interes za školovanjem je velik tako da je u samo dva dana popunjena lista od trideset potencijalnih polaznika plus deset njih koji čekaju da netko odustane. Cijena školovanja je 2.800 kuna od čega 2.100 pokriva UNDP, a polaznici plaćaju preostalih 700 kuna. Nakon uspješno završenog školovanja zvanje se upisuje u radnu knjižicu. Nastava će se održavati u Benkovcu u Osnovnoj školi. U programu je četrdeset sati teorija plus praksa u najmanje 3-4 vinarije i vinogorja.
Nakon pet godina domaći vinogradari i vinari ponovno se vraćaju u školske klupe. Podsjetimo kako je krajem 2006. godine pedeset i sedam ravnokotarskih vinara i vinogradara uspješno položilo ispit za stjecanje zvanja voditelja podruma. Novi vinogradari i vinari ne samo da će steći novo znanje, nego će se uskladiti sa zakonskim normama koje traže hrvatski zakoni danas, a sutra i zakoni EU.
– Pred ulazak u EU poljoprivrednici imaju veliku potrebu za usklađivanjem sa zakonima i pravilnicima iz poljoprivrede. U zemljama članicama EU poljoprivrednici moraju imati i obrazovanje ovisno čime se bave i što proizvode, pa su to prepoznali i poljoprivrednici kod nas. Već danas u Hrvatskoj ne možete svoje vino plasirati na tržište ako nemate zadovoljene minimalne tehničke-tehnološke uvjete, a za to treba imati zvanje. Bez zvanja poljoprivrednik sutra neće biti u mogućnosti natjecati se za poticaje i potpore iz programa EU, kaže Nikolina Paleka iz Hrvatske poljoprivredne komore Zadarske županije i dodaje:
– Izuzetno mi je drago što među vinarima i vinogradarima, osobito kod mladih, vlada veliki interes za školovanje. Ono je ljudima potrebno jer se još uvijek rade osnovne pogreške. Nezamislivo je da poljoprivrednik u studenom proizvede vino kojem više nema spasa, a prije samo dva mjeseca brao je zdravo i lijepo grožđe. Znanje poljoprivrednika je jako bitno jer samo obrazovan seljak može konkurirati u proizvodnji i na tržištu. Ova škola će im dati osnovna znanja, a obuhvatit će cijeli program od povijesti vinove loze, uzgoja, tehnoloških smjernica, prerade, podrumarske mehanizacije te zakonodavstvo iz vinarstva.


 POSLJEDICE SUŠE MOGU SE UBLAŽITI


Ova vinogradarska godina je bila zaista teška, zahtjevna, bila je velika suša. Međutim, ispravnom gnojidbom posljedice su se mogle ublažiti.
– Grožđe je bilo oštećeno od suše, ali vjerojatno mnogi ne znaju da je dosta toga bilo vezano i za ishranu biljke. Mnogi poljoprivrednici valjda po inerciji koriste N:P:K-15-15-15 ili N:P:K-5-20-30, ali jesu li ikad razmišljali o magneziju. Kod njegova poremećaja u zelenom tkivu loze, ponajprije peteljkovine nezrela grozda, dolazi do sušenja. Da bi poljoprivrednici proizveli zdravi i lijepi grozd, moraju imati nekakva osnovna znanja.