Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stankovci su bili nepoželjni klin u tkivu “Krajine”

30.12.2011. 23:00
Stankovci su bili nepoželjni klin u tkivu “Krajine”


Otkrivanjem spomen ploče na zgradi općine, jučer je u Stankovcima obilježena 20. godišnjica stradanja hrvatskog branitelja, pripadnika 134. brigade Hrvatske vojske Branimira Mamića. Branimir Mamić je poginuo svega nekoliko metara od postavljene ploče kad je neprijateljski zrakoplov 30. prosinca 1991. raketirao zapovjedništvo i položaje Hrvatske vojske u Stankovcima. Na te ratne dane podsjetio je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić. On je na drugom djelu bojišnice, prema Pristegu, vodio svoj vod na smjenu tamošnjim snagama.
–    Moja grupa nekako je uspjela zavesti kamion u šumu, ali su se neprijateljski zrakoplovi ustremili ka zapovjedništvu koje se nalazilo u osnovnoj školi u Stankovcima. U prizemlju škole, deset je učionica, ali su neprijateljski piloti zrakoplova MiG 21 točno su znali u kojoj se nalazilo zapovjedništvo i izravno ga pogodili. Nažalost, jasno je da je bilo dojave o tome, pa su neprijateljski piloti, raketama iz saćastih lansera uspjeli pogoditi cijeve, ali ne i obezglaviti hrvatske snage, rekao je načelnik Baradić obećavajući pomoć i potporu inicijativama za obilježavanje svih mjesta stradavanja hrvatskih branitelja na području Općine Stankovci.
O značaju Stankovaca u obrani Domovine, te o okolnostima koje su dovele do napada na mjesto, govorio je ratni zapovjedni 2. bojne 134. brigade Radojko Baković.
–    Neprijateljska JNA je u planovima operacije „Udar 91″ imala namjeru udariti na smjeru Vukšić-Stankovci-Pirovac. Tom su prilikom željeli osvojiti i Radašinovce, Banjevce i Putičanje, sve u cilju tzv. ispravljanja Krajine u kojoj su Stankovci bili klin. Cilj br. 1. bilo je uništenje zapovjedništva 2. bojne 134. brig. Zbog toga su pored zrakoplovstva, neprekidno tukli topništvom ostale položaje HV-a, ali nisu imali snage i mogućnosti krenuti pješaštvom u osvajanje. Nažalost, ipak su pogodili zapovjedništvom i tom prilikom teško ranili četvoro hrvatskih branitelja. Teško je tranjen i tad 18-godišnji  Branko Mamić iz Lišana, koji je od zadobivenih rana, preminuo četiri dana poslije u bolnici, rekao je između ostalog zapovjednik Baković.
Spoemen ploču postavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Benkovca, a otkrili su je članovi obitelji pokojnog Branimira Mamića