Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U Novu 2012. uz skroman doček, ali s velikim očekivanjima

30.12.2011. 23:00
U Novu 2012. uz skroman doček, ali s velikim očekivanjima


Usprkos sunčanom i toplom jutru, ulice Zadra na Staru su godinu bile poluprazne. Nešto više šetača i onih koji su se požurili obaviti kupnju dok su trgovine bile otvorene, susreli smo tek oko podneva. Sve u svemu, uobičajeno subotnje jutro u Zadru, ništa drugačije ni posebnije od bilo koje druge subote.
Blagdanska atmosfera kao da je isparila nakon Božića, a po svemu sudeći, većini Zadrana “ispario” je i novac te bonovi popularnog naziva “božićnica”. Dva najveća trgovačka centra u gradu, City Galerija na Relji te Supernova, također su bili slabo posjećeni. Trgovci kažu kako je prodaja naglo pala nakon božićnih blagdana, jer je kupovina poklona završila, a i ponuda artikala sniženih cijena također se prorijedila, pa su trgovine odjećom i obućom bile gotovo prazne.
– Iako danas nema kupaca, tek tu i tamo netko uđe, pogleda cijene i ode, mi ipak moramo raditi do 17.00 sati. Dok dođem kući i nešto pojedem, ostat će mi svega pola sata da se pripremim za doček, požalila nam se jedna mlada trgovkinja u Supernovoj.
Zadrani su danas uglavnom kupovali kruh, mlijeko, piće (uglavnom vina i pjenušce da nazdrave u novogodišnjoj noći) te se opskrbili s nešto voća i povrća. Većina građana Novu godinu će dočekati u krugu prijatelja i obitelji, oni nešto mlađi na privatnim zabavama, dok će mnogi prošetati do Narodnog trga gdje će ih večeras zabavljati grupa Zadrani, grupa Galeb i Bepo Matešić & band. Grupa Zaratino, Zoran Jelenković i DJ Anđelo zabavljat će sve one koji se večeras nađu u Varoši, a ispred Callegra i caffe bara Forum nastupat će grupe ZD Express te Black cofee & Martine Thomas.
Glumci Kazališta lutaka Zadar također su se uključili u proslavu te će animirati građane na ulicama Poluotoka. Podsjetimo, svi ugostiteljski objekti imaju dozvolu rada do 4 sata, tako da će u restoranima i kafićima također biti veselo. U Arsenalu nastupaju Vafunkoolersi, a oni koji su na vrijeme kupili “putnu kartu”, 2012. će dočekati u halama tvornice SAS na partiju “Let 2012”. Sve u svemu, ništa previše spektakularno pa ćemo u Novu godinu ući uz zabavu koju će nam osigurati naši zadarski izvođači, ali to ne znači da neće biti veselo samo jer je domaće. Zapravo, možda je tako i bolje.
Naime, još uvijek moramo štedjeti (usprkos nekima koji kategorički tvrde da smo se izvukli iz krize) pa je suludo i očekivati neviđene spektakle. Svi koje smo jutros upitali što očekuju od Nove godine, imali su isti odgovor – da bude bolja i sretnija od 2011. godine.
Uz nimalo blistava predviđanja ekonomskih stručnjaka, očekivati da se nešto značajnije promijeni i pomakne s mrtve točke u godini pred nama, slobodno se može nazvati velikim očekivanjima, ali ne i nerealnima, jer ipak sve je moguće, a nadu ne smijemo izgubiti.