Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani izbjegavaju uplate za održavanje grobova

30.12.2011. 23:00
Zadrani izbjegavaju uplate za održavanje grobova


Kad je riječ o dugovanjima Čistoći govori se o visokim brojkama, čak milijunima. Naime, i u ovoj tvrtki se utužuju najprije oni s dužim “stažem” dugovanja. Broj trenutačno utuženih građana koji duguju duže vrijeme popeo se na čak 2.500!
Premda je nova vlast odmah na prvoj saborskoj sjednici odgodila primjenu novoga Ovršnoga zakona sa 1. siječnja na 1. srpnja, mnogi se ne bi trebali obradovati, jer će svoje dugove morati plaćati i bez primjene ovoga zakona. Naime, odgođen je početak primjene oštrijega zakona, onoga koji javnim ovršiteljima daje nove stroge ovlasti, ali to ne znači da će se dugovi bilo kome praštati niti da će se odgađati ovrhe.
Odgovorni i nemarni građani
Bez obzira što javni ovršitelji do početka srpnja neće dolaziti kucati na vrata dužnicima, čak blagdanima i noću (?), niti će im dotad moći ulaziti u stanove i kuće i kad nema nikoga doma, naravno uz nalog Općinskoga ili Trgovačkog suda i uz svjedoke, svi dužnici će u međuvremenu morati rješavati svoja dugovanja. A njih i to u velikim iznosima potražuju i mnoge zadarske komunalne tvrtke. Tako, primjerice, gradska tvrtka Nasadi trenutačno potražuje više od 360 tisuća kuna od građana koji ne plaćaju održavanje svojih grobova!
Nasadi na Gradskome groblju brinu o oko 6.200 grobova i za njihovo održavanje šalju račune na točno 6.232 adrese.
– Većina građana uredno plaća svoje račune, ali ima i nemarnih, onih koji zanemaruju plaćanje obveza za održavanje groblja, neki i više godina, pa smo primorani takve utuživati, kazao nam je direktor Nasada Hrvoje Grdović. Dodao je da je tvrtka upravo utužila stotinjak dužnika, a inače godišnje utužuje u prosjeku 30-ak dužnika. Naravno, takvi na kraju plate i to nerijetko preko ovrha.
Slična je situacija i u komunalnoj tvrtki Čistoća, koja ima brojčano puno više korisnika, pa tako i dužnika. I u ovoj tvrtki se vodi računa da ne prođe više od tri godine za pojedinačna dugovanja, jer bi poslije toliko vremena nastupila zastara. Zato se i ovdje, kao i u ostalim komunalnim poduzećima utužuju svi dužnici unutar tri godine od početka dugovanja.
Milijunski dug Čistoći
Kad je riječ o dugovanjima Čistoći govori se o visokim brojkama, čak milijunima. Naime, i u ovoj tvrtki se utužuju najprije oni s dužim “stažem” dugovanja. Broj trenutačno utuženih građana koji duguju duže vrijeme popeo se na čak 2.500! Svi oni koriste usluge Čistoće, a ne plaćaju svoje račune. Prema podacima koje smo dobili od direktora Čistoće Tomislava Ćurka ovoliki broj trenutačno utuženih duguje visokih 1,1 milijun kuna! No, nisu samo to dugovi koje potražuje Čistoća, ima i friškijih dužnika, koji će također doći pod ovrhe. Osim svega, zanimljiv je podatak da su dugovanja građana ovoj komunalnoj tvrtki manja nego dugovanja gospodarstva. U ukupnim dugovanjima na građane se odnosi 40, a na gospodarstvo 60 posto. Dakle, ima puno tvrtki koje su neozbiljne, ne plaćaju svoje dugove i valjda očekuju da će im se oni oprostiti. Sigurno je da neće, napominju u komunalnim tvrtkama, a jedino će biti teško naplatiti onima koji su stavili ključ u bravu i nikad više neće imati svoje tvrtke.
Puno više reda u naplati računa očekuje se od na početku spomenutih zakona, Ovršnoga zakona i Zakona o javnim ovršiteljima.