Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dragovan: Nismo gubernatori, ali želimo pobjedu u Istri

Autor: Tihana Tomičić

30.12.2012. 23:00
Dragovan: Nismo gubernatori, ali želimo pobjedu u Istri

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



SDP je raspustio svoje županijske i gradske organe u Istri i Puli zbog pasivnosti, a sada je donesena i odluka o podršci Damiru Kajinu


SDP izlazi na izbore u Istri samostalno i imamo pravo podržati koga hoćemo. Tvrdim da je SDP prevelika stranka da dopusti da u jednoj županiji ostvari rezultat od svega 8 posto za Skupštinu, a upravo to se dogodilo na zadnjim izborima. Naše ambicije su puno veće – poručio je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan za naš list, nakon što je u Pazinu održan sastanak predsjednika SDP-ovih gradskih i općinskih organizacija Istre, na kojemu se dogodio sukob te su skup demonstrativno napustili čelnici osam općinskih organizacija, ali i SDP-ov podžupan Vedran Grubišić.
Kako je poznato, SDP je raspustio svoje županijske i gradske organe u Istri i Puli zbog pasivnosti, kako je rečeno, a sada je donesena i odluka da na izborima 2013. SDP ne izađe u savezu sa IDS-om, već da podrži Damira Kajina za župana i da nastupi sa HNS-om, HSU-om i dijelom udruga.
Nervozni Jakovčić
– U posljednje vrijeme čudi nas bespotrebna nervoza Ivana Jakovčića – rekao je Dragovan, nakon što je šef IDS-a Jakovčić optužio predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da se ponaša kao Franjo Tuđman prema Istri.
“Jakovčić je predsjednik IDS-a, a ne SDP-a, i SDP valjda ima pravo samostalno donositi odluke o izbornom nastupu. Mi ne komentiramo probleme u drugim strankama, pa neka onda ni oni ne komentiraju nas”, ljut je Dragovan.
On tvrdi da ozbiljnog sukoba u SDP-u Istre nema: “Otišlo je sa sastanka svega par predsjednika, a svi oni zajedno u 8 općina i gradova imaju ukupno 149 članova, i jednog ili niti jednog vijećnika. U Poreču u tri mandata nisu uspjeli ući u vijeće”, kaže Dragovan. On tvrdi da je razgovor u Pazinu bio otvoren i iskren, te da je lažna interpretacija o nametanju volje Zagreba ili Iblera u Istri.
– Ako netko ima osobne interese, ne treba zbog toga uvlačiti članove u te igre. Stranka u Istri normalno funkcionira – poručuje glavni tajnik.
Hrvatska ulaže u Istru
U SDP-u smatraju da je 8 posto sa prošlih izbora toliko mizeran rezultat da je smjena vodstva bila logična: “Odgovornost je stranke da onda traži drugačiji politički nastup na izborima, ako se sadašnji nije pokazao dobrim. To je sve. Mi imamo veliku podršku u Istri, a to se ne vidi u rezultatima za državne izbore. Dakle, politički prostor za nas postoji, i legitimno je iskoristiti ga. To ne znači da smo nekakvi gubernatori Istre, no Vlada Zorana Milanovića u ovoj godini je uložila stotine milijuna kuna u Istru, baš jer smatramo da je to i interes Hrvatske. Dakle, nitko nam ne može, a najmanje Jakovčić, spočitavati bilo što”, tvrdi Dragovan.
On uvjerava da “neposlušne” članove neće isključiti iz SDP-a, već će se oni isključiti sami ako odu u neku drugu stranku.
Ipak, zasad nema odgovora o tome kada će SDP organizirati izborne skupštine za županijski i pulski SDP. Budući da su lokalni istarski SDP-ovci prije nekoliko mjeseci bili sklopili novi savez sa IDS-om, koji im je jamčio i predsjednika Skupštine i Gradskog vijeća Pule, i zamjenika župana i zamjenika gradonačelnika, dio istarskih SDP-ovaca pobunio se protiv odluke Zagreba i Milanovića o raskidu tog saveza.
Zato su demonstrativno napustili sastanak – prvi je izašao predsjednik porečke podružnice SDP-a Arduino Matošević, a zatim vidno uznemireni istarski dožupan Vedran Grubišić koji nije bio raspoložen za davanje izjava.
Unutarstranački neposluh
Od članova te stranačke frakcije koji su tražili anonimnost moglo se čuti da je do pobune došlo zbog nametanja SDP-ove središnjice da kandidat za župana bude “IDS-ov otpadnik” umjesto da se do kandidata dođe unutarstranačkom demokratskom procedurom. Vjeruju da bi zbog neposluha mogli biti najureni iz stranke, pa najavljuju skoru konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje mišljenje.
Podžupan Grubišić na tom je sastanku navodno zagovarao da SDP izađe na izbore potpuno samostalno, i bez IDS-a i bez Kajina, a on je među ostalim i član nacionalnog Glavnog odbora SDP-a.
Dragovan im je na sastanku poručio da nikakvo unutarstranačko izjašnjavanje članstva o načinu izlaska na izbore ne dolazi u obzir, jer članove nitko nije ništa pitao ni prije 4 godine kad je sklopljen savez sa IDS-om, pa će i sada odluku donijeti tijela stranke.
U SDP-u misle da bi dio pobunjenih čelnika mogao na izbore izaći sa IDS-om, predstavljajući se kao “autohtoni istarski SDP”, no teško je vjerovati da ih u tom slučaju Ibler neće isključiti iz stranke.