Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Opraštao kazne “korisnima”

Autor: Ana Raić Knežević

30.12.2012. 23:00
Opraštao kazne “korisnima”


Predviđena novčana kazna je bila 1.800 kuna, no Okreša je vozaču rekao da može platiti i 500 kuna ukoliko se utvrdi da ranije nije činio prekršaje


Još jedan policajac koji je grubo zlorabio svoje ovlasti i proveravao za bivšeg kolegu informacije u službenom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova nagodio se s USKOK-om za uvjetnu osudu; 22 mjeseca zatvora uz rok kušnje od četiri godine.
Riječ je o 40-godišnjem Ninu Okreši koji je radio kao vođa ophodnje za sigurnost cestovnog prometa Postaje prometne policije Policijske uprave međimurske. On je pred sudom priznao da je od studenog prošle do veljače ove godine u više navrata za Darka Šketa, bivšeg međimurskog policajca provjeravao podatke o raznim vozilima. Osim toga, nakon konzultacije sa Šketom oprostio je vozaču Josipu Kaučiću počinjeni prometni prekršaj. Naime, Šket mu je rekao da bi od Kučića mogao imati određene koristi, pa je vozač prošao samo s upozorenjem.
Okreša je Kučića zaustavio 11. prosinca prošle godine, te utvrdio da nije vezan sigurnosnim pojasom, da je prekoračio dozvoljenu brzinu vožnje, kao i da nema vozačku dozvolu kod sebe. Za to je bila predviđena novčana kazna od 1.800 kuna, no Okreša je vozaču rekao da može platiti i 500 kuna ukoliko se utvrdi da ranije nije činio prekršaje. I tada je nazvao Šketa.
– Mogu li ti ja nešto napraviti, pitao ga je kolega.
– Pa i zovem te da pitam je li ti u interesu da Kaučića ne kaznim, uzvratio je Okreša.
Nakon što je dobio potvrdan odgovor policajac na terenu opomenuo je vozača, dok je kolegi proslijedio sms-poruku u kojoj ga je obavijestio da neće kazniti Kaučića.


Provjera pulske novinarke




U istom razdoblju Okreša i Šket razmijenili su niz sms-ova što su ih i istražitelji uhvatili. Tako je 23. studenog Šket pisao Okreši da mu provjeri postoji li ikakva zabrana za automobil registracije PU 170-OA. Ovaj je pak, koristeći svoj položaj i mogućnost kontakta s kolegama u Operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave međimurske to i učinio. Ubrzo je doznao da automobil pripada pulskoj novinarki i da nema nikakve zabrane. Uslijedile su nove provjere za vozače i vozila s područja čitave zemlje.