Idejni projekt Gradske tržnice povjeren Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je idejni projekt preuređenja gradske tržnice povjerio Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, kako bi Zadar napokon dobio tržnicu kakvu jedno mediteransko turističko središte zaslužuje.

Kako je rekao Ivica Katić, novi pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Nadzornog odbora Tržnice Zadar, prema projektnim zadacima koje zada Arhitektonski fakultet, ići će se u arhitektonski natječaj.

- Fakultet će odrediti što bi sve projekt preuređenja tržnice trebao sadržavati, ono što priliči jednoj mediteranskoj tržnici i onda će na natječaju struka ocjenjivati ponuđene radove. To je vrlo bitan i kvalitetan prostor za grad. Kreće se i u uređenje palače Cedulin u Turistički informativni centar i to bi zajedno s tržnicom trebao biti jedan kvalitetan kompleks. U ovom slučaju, javna nabava nije dobar put jer je pritom glavni kriterij povoljna cijena, a za ovaj prostor je važno da kriterije određuje struka. I naši arhitekti dobro poznaju dušu zadarske tržnice pa očekujemo da će i oni imati interesa da se natječu i ponude kvalitetna rješenja, rekao je Katić.

Podsjetimo, prošlog je ljeta gradonačelnik Kalmeta dao rok direktoru tvrtke Tržnica Zadar, Vlatku Marušiću da se pribavi idejni projekt preuređenja tržnice. Gradonačelnik je zamislio da vanjski prostor u jutarnjim satima bude tradicionalno okupljalište građana i turista radi kupnje, druženja i prezentacije domaćih proizvoda, a u poslijepodnevnim i večernjim satima da ponudi neke druge sadržaje. Štandova bi bilo manje, a trebali bi biti lagani kako bi se mogli uklanjati po završetku radnog vremena. Novo uređenje bi trebalo riješiti i problem za kišnih dana, kada između štandova curi kiša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno