Velik i raznovrstan potencijal ZaPis-ovaca

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Književnom večeri održanoj zadnjeg ponedjeljkau godini u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice, književna udruga zadarskih pisaca poznatija kao „ZaPis" oprostila se od ove 2014. godine. Kao što su prije mjesec dana i najavili, zapisovci su se okupili da bi svojoj vjernoj publici, ali i sebi samima poželjeli sve najbolje u nastupajućoj godini. Večer je moderirao osobno predsjednik udruge Robert Nezirović, ali se, kao što je to obično sa ZaPisovcima slučaj, sve ubrzo pretvorilo u dobru i neformalnu zabavu.

Andrea Malta Jezeršek, članica ZaPisa koja mu inače daje i međunarodni profil, otvorila je večer sa nekoliko svojih novih pjesama s kojima je napravila mali atmosferski odmak od svojih ranijih radova. Godina na izmaku je bila važna za ovu umjetnicu jer je u njoj objavila i svoju prvu knjigu. Nezirović je jedan od ZaPisovaca koji malo bolje razumije političku situaciju, ali je komentira na svoj specifičan način, tako da je aktualne predsjedničke izbore popratio prigodnom pripovijetkom „Dobro je biti Bog" čiji naslov jasno daje do znanja što je „pjesnik želio reći".

Suzana Bunjaku, koja je prije mjesec dana ugodno iznenadila na svom prvom predstavljanju, potvrdila je svoju kvalitetu brzinski pročitavši nekoliko svojih novijih uradaka, a kada smo kod pjesnikinja, može se reći da je vrhunac večeri bio nastup Staše Aras koja u posljednje vrijeme živi i radi na relaciji Zadar-Dubrovnik, a u to kako kvalitetno radi, mogli su se uvjeriti svi prisutni nakon što je pročitala nekoliko svojih novijih uradaka.

Mario Padelin je po, kako se sam izvolio izjasniti, principu „svatko može glumiti umjetnika", odlučio napraviti mali perfomans u kojem je neobično odjeven natjerao publiku da jede kekse, čitavši im pritom neke svoje neobične tekstove objavljene u matičnom mu Zadarskom listu, što sve nije imalo veze s „normalnim" uradcima ovog umjetnika, ali ni s ozbiljnom književnošću, što mu je vjerojatno bio i cilj.

Njegov prijatelj i kolega Igor Eškinja predstavio je pak jednu od svojih možda i najboljih priča do sada „Što mu bi?", u kojoj je na izvanredan način opisao socijalno ponašanje običnih ljudi u specifičnim situacijama i izazvao jednoglasno odobravanje mnogobrojnih prisutnih.

Jedna posebna zanimljivost je i kratko gostovanje pjesnika Siniše Matasovića iz Siska koji je zajedno s ZaPisovkom Ninom Dolfić čitao objavljene im uratke iz književnog časopisa „Riječ". Zanimljivo je napomenuti da su u istom časopisu objavljeni i radovi sve uglednije i poznatije zadarske književnice Mirjane Mrkele, ali i to da su Matasović i Dolfićka laureati Književnog natjecanja grada Solina.

Sve u svemu „ZaPis" je još jednom pokazao da ima velik i raznovrstan potencijal te se nadamo ovakvim druženjima i u sljedećoj godini.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno