Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Godina u kojoj su nas napustili Paša, Travirka, Stamać, Iži, Bruno…

30.12.2016. 23:00
Godina u kojoj su nas napustili Paša, Travirka, Stamać, Iži, Bruno…


Godinu na izmaku u Zadru su, uz ostale događaje, obilježili odlasci brojnih zaslužnih osoba iz javnog života. Nedavno je tako objavljena vijest kako je u 84. godini života, 21. prosinca preminuo Benko Velčić, poznati sudac i bivši predsjednik Županijskog suda u Zadru. U prosincu je preminuo i Mirko Klarin, poznati arhitekt i dugogodišnji sportski djelatnik, koji je kao jedan od direktora u GP Jadran projektirao sportske objekte u Zadru i kasnije dao veliki obol obrani grada Zadra te razvoju Jedriličarskog kluba Uskok. No i prethodne mjesece obilježili su odlasci brojnih znanstvenika, kulturnjaka, sportaša, omiljenih Zadrana, koji ćemo se na ovom mjestu još jednom prisjetiti, znajući pritom da će izvan teksta ostati još puno Zadrana koji će nam ostati u dugom i lijepom sjećanju.
Odlazak znanstvenika
U 2016. najveći gubitak ostat će na znanstvenoj sceni. U 71. godini života, nakon duge i teške bolesti, 19. siječnja preminuo je dugogodišnji profesor Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru Antun Travirka. Ostavio je iza sebe neizbrisiv trag kao nekadašnji voditelj Galerije umjetnina, te je bio inicijator i organizator šest Triennala slikarstva “Plavi salon”, pet Međunarodnih triennala fotografije “Čovjek i more”, te brojnih drugih izložbenih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu postavivši Zadar na visoko mjesto hrvatske izložbene karte.
Nekoliko dana kasnije u 85. godini života preminuo je umirovljeni profesor Sveučilišta u Zadru Ante Franić. Kao mladić seli iz Vrgorca u Zadar gdje je plodni radni vijek proveo na dužnosti sveučilišnog profesora hrvatskog jezika i književnosti na tamošnjem Filozofskom fakultetu. Bio je civilna žrtva Domovinskog rata jer je uslijed eksplozije bombe izgubio dio prstiju na ruci.
U ožujku je u 87. godini života preminuo dr. sc. Janko Belošević, umirovljeni redoviti profesor i professor emeritus Sveučilišta u Zadru, ugledni hrvatski arheolog i istaknuti znanstvenik. Gotovo cijelo desetljeće bio je predstojnik Odsjeka za arheologiju koji je, zahvaljujući njegovu angažmanu, kadrovski i organizacijski temeljito obnovljen i postao je jedan od najuglednijih odsjeka na Fakultetu.
Dana 13. listopada 2016. u 90. godini preminuo je dr. sc. Šime Batović, umirovljeni redoviti profesor Sveučilišta u Zadru, jedan od najuglednijih hrvatskih arheologa i najznačajnijih istraživača prapovijesti u Dalmaciji. Kao kustos i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, te profesor i dekan tadašnjeg Filozofskog fakulteta u Zadru, čitav je život posvetio arheološkim istraživanjima i obrazovanju brojnih generacija arheologa.
U studenom je preminuo pjesnik, teoretičar književnosti, esejist i prevoditelj Ante Stamać, rođen na Molatu 9. listopada 1939. godine, gdje je i pokopan. Osim što je bio poznati sveučilišni profesor, bio je u mladosti i violinist u orkestru Opere Hrvatskoga narodnog kazališta. Od 2002. godine bio je redoviti član HAZU, u dva mandata predsjednik Hrvatskoga filološkog društva i Društva hrvatskih književnika, te potpredsjednik Matice hrvatske.
Bruno i Iži
Najsportskiji grad na svijetu ostao je bez dvojice velikih košarkaša – Buna Marcelića i Isidora Ižija Maršana. Bruno Marcelić, legendarna “osmica” kluba iz Jazina, dite Relje, svijet je napustio 22. siječnja. U zadarsku košarkašku legendu ušao slavnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je u generaciji s Pinom Giergiom i Krešom Ćosićem osvojio 5 prvenstava biše države. U dresu Zadra Marcelić je odigrao čak 16 sezona, a oprostio se nakon osvojenog prvenstva 1975. godine. Zadarska županija postumno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.
Kraj godine donio je i odlazak Izidora Ižija Maršana, utemeljitelja moderne zadarske košarke koju je počeo igrati 1937. godine u momčadi Borgo Erizzo. Igrao je brojnim talijanskim klubovima, a najviše traga ostavio je u Cantuu. Bio je sudionik NOB-a, a veći dio životnog vijeka proveo je u Italiji i Australiji, iz koje se 2009. godine odlučio zauvijek vratiti u rodni Zadar.
Nekić, Paša, Visković
U ožujku je preminuo Biograđanin Rade Nekić, hrvatski inovator svjetskog glasa, “Međunarodni vitez za inovatorstvo, iscjelitelj, spisatelj i doktor prirodne medicine”. Ostat će poznat po raznim prirodnim preparatima, čajevima, mastima, tinkturama i pripravcima od ljekovitog bilja koje je razvijao sa suprugom Dragicom Nekić u obiteljskom obrtu PTO Nekić. Iza njega ostaje i impozantna zlatna niska grand-prix medalja za inovacije.
U svibnju je preminuo Ivan Paša, osnivač zadarske brodarske kompanije Jugotanker, Pomorske škole i čovjek koji je indirektno utjecao na poslijeratni razvoj Zadra. S dva mala broda osnovao je tankersko poduzeće koje se ubrzo razvilo u brodara s najvećom flotom u bivšoj državi. Pokrenuo je 1957. godinu Pomorsku školu, a kroz Tankersku plkovidbu izgradio je Zadar brojnim stanovima koji su dodijeljeni pomorcima. Bio je predsjednik Međunarodnog udruženja brodara (INSA) te potpredsjednik međunarodnoga klasifikacijskog zavoda Bureau Veritas u Parizu. Prije 15 godina dobio je nagradu Grada Zadra za životno djelo.
U istom mjesecu preminuo je primarius dr. Ante Visković, zadarski kirurg, zaslužan za osnivanje i vođenje Stožer saniteta sjeverne Dalmaciju. Organizirao je tajnu bolnicu Šiška te donacije zadarskoj bolnici. Nakon Oluje bio mu je povjeren zadatak uzdizanja bolnice u Kninu, koja je pet godina bila pod okupacijom. U blizini HNK Zadar, DDK Kalelarga postavila mu je spomen na vječnu zahvalu.
Don Čedo i č. s. Benedikta
Krajem kolovoza preminuo je don Čedomil Šupraha, svećenik Zadarske nadbiskupije, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije, dugogodišnji ravnatelj zadarskog Caritasa koji je i postavio njegovu organizacijsku strukturu. Don Čedo je bio poznati i omiljeni svećenik puka u Zadarskoj nadbiskupiji, prepoznatljiv po svojoj velikoj duhovnoj blizini, radosnoj otvorenosti, socijalnoj suosjećajnosti i osjećaju za potrebe čovjeka. Za njegova mandata ravnatelja Caritasa otvorena je Pučka kuhinja sv. Vinka Paulskog u Zadru, i to u ranom poraću 1996. godine. 2004., kad je bio župnik Benkovca, u sklopu župnog pastoralnog centra Porođenja BDM otvorena je i Pučka kuhinja sv. Ante Padovanskog u Benkovcu. Tom je prigodom rekao kako je taj čin izraz odgovorne brige za čovjeka u potrebi.
Zadarska Crkva ostala je ove godine i bez č.s. Marije Benedikte Asje Perinčić iz Zajednice benediktinki sv. Marije. Preminula je u studenom, u 66. godini života i 46. godini monaškog posvećenja. Bila je nastavnica razredne nastave, ali djecu je podučavala i sviranju na glasoviru, gitari i harmonici. Obavila je zahtjevan zadatak prepisivanja dijelova Ugovora Zadarskog mira.
Grdović, Vidović, Papić
U rujnu je preminuo Enio Grdović, dugogodišnji predsjednik Društva zadarskih Arbanasa. Grdović je bio aktivni promicatelj zadarskih Arbanasa, jedan od zaslužnih za obnovu zgrade u kojoj se nalazi sjedište Društva i Ogranak Gradske knjižnice u Arbanasima. Radio je na promociji Arbanasa, osvjetljavanju njihove povijesti, te je u te svrhe organizirao brojna predavanja.
Hrvatski književnik i francuski akademik, Mirko Vidović, koji je preminuo 13. listopada u francuskom gradu Valence, veliki dio svog života vezao je uz Zadar. U njegovom domu u Zadru počeo je s radom Pokret nezavisnih intelektualaca, zbog kojeg je morao emigrirati u Francusku. Kada se vratio u tadašnju Jugoslaviju osuđen je u dva navrata na zatvorsku kaznu zbog objave nepoćudnih pjesama, te je na kraju protjeran iz Jugoslavije u Francusku, u kojoj je dočekao i smrt.
Krajem mjeseca preminuo je poznati dugogodišnji zadarski odvjetnik Miše Papić. Izgradio je prepoznatljivu profesionalnu karijeru, a bio je poznat po zastupanju pravnih interesa Zadarske nadbiskupije, izgradivši srdačne prijateljske odnose s pokojnim nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom.
Lepa i Jelić
Spomenimo i dvoje ljudi koji su bili indirektno povezani sa Zadrom. Prva je Lepa Smoje, djevojački Čatipović, rođena 20. veljače 1920. u Zadru, hrvatska plesna koreografkinja i supruga Miljenka Smoje, često nazivana i zaštitnim znakom grada Splita. Preminula je u Splitu u svom stanu na Dražancu u 97. godini života.
U 75. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminuo je i general-bojnik Ivo Jelić, jedan od zapovjednika obrane Zadra 1991. godine. General Jelić bio je jedan od osnivača Četvrte gardijske brigade, a na dužnost zapovjednika te proslavljene hrvatske brigade u Domovinskom ratu imenovan je na dan njezina utemeljenja, 28. travnja 1991. godine. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenicom domovinskog rata.