Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ABA LIGA Ishitreni šutevi odnijeli priliku za pobjedom

31.12.2018. 12:31
ABA LIGA Ishitreni šutevi odnijeli priliku za pobjedom


U posljednjoj utakmici u 2018. godini Zadrani su upisali  poraz na gostovanju kod favorizirane Cedevite. Iako stanje na ljestvici, ali ni  kvalitete rostera nisu ukazivali da bi trebalo biti većih problema po domaći sastav ipak se u Draženovom domu mogla gledati uglavnom izjednačena borba u kojoj je svoje prilike za pobjedom imala i momčad Ante  Nazora. Stoga itekako imaju Zadrani za čim žaliti, jer su pokazali u dobrom dijelu utakmice da mogu parirati, no na kraju se kobnim pokazalo  loše otvaranje i zatvaranje utakmice. Ako bi izuzeli te fragmente, s onim  ostatkom koji se smjestio u samu sredinu utakmice (druga i treća četvrtina) Nazor bi mogao biti zadovoljan, no nedostajalo je konzistentnosti i  taktičke mudrosti u ključnim trenucima da bi se na kraju i kapitaliziralo  sve ono dobro što su njegovi igrači pokazali protiv prvaka Hrvatske.
– Čestitam Cedeviti na zasluženoj pobjedi. Utakmica je imala dobar  start i dobar finiš po našeg protivnika. I to je zapravo odlučilo pobjednika. U samom startu se nismo snašli te smo na račun izgubljenih lopti dali Cedeviti priliku da nas nadtrče i da dođu do laganih poena što im je  podiglo samopouzdanje. Kad smo shvatili da možemo parirati s dobrom  obranom i spuštanjem lopte na unutarnje pozicije uhvatili smo priključak i utakmica je bila otvorena praktički do samog kraja. Cedevita je  u toj završnici pokazala da je čvršća i raspoloženija da privede kraju  utakmicu s pobjedom – realan je bio trener Zadra nakon devetog poraza  u regionalnoj ligi. Svjestan da ovakvog protivnika ne možeš dobiti ako  nisi odigrao taktički mudro u trenucima kad se utakmica lomila.
– Mi smo popustili i što se tiče obrane i odgovornosti te discipline što  je presudilo na kraju. Imali smo neke situacije gdje smo trebali stati i iskontrolirati ritam. Išli smo na ishitrene šuteve, a s druge strane post igru  nismo ispoštovali do kraja tako da nam je nedostajalo discipline u igri da  bi uzeli ključeve ove utakmice u naše ruke – zaključio je Nazor dok je u  redovima domaćih sve prštalo od zadovoljstva ne samo zbog pobjede  nad Zadrom nego i zbog toga što im je ovo sedmi u nizu uspjeh u ABA ligi.
– Očekivali smo u startu tešku utakmicu. Vidi se da je Zadar promjenom trenera napravio napredak u igri. Tu su došle neke pobjede i stvarno respektiram Zadar. Mislim da su kvalitetna momčad, a na kraju krajeva, sad su pojačani i s još jednim kvalitetnim igračem. Očekujem da će  imati bolji nastavak sezone. Realno, ovo nije momčad koja se bi trebala  boriti za ostanak i mislim da će sada sa Žorićem ići prema naprijed – započeo je svoj komentar Slaven Rimac s hvalospjevima na račun Zadra, a  istaknuo je i božicu Fortunu koja je bila naklonjenija njegovoj momčadi  u ovoj utakmici.
– Zadar je tradicionalno nezgodan suparnik za Cedevitu u Zagrebu. Mi  smo dobili dosta utakmica, ali teško je konstantno držati sportsku formu, pogotovo što imamo kratku rotaciju visokih igrača. Danas nam je  Darko Bajo opet dao dobre minute, a išlo nam je i na ruku što je Zadar  promašio neke otvorene šuteve. Sve u svemu, uz malo sreće ovo je vrijedna pobjeda za nas – kazao je Rimac.


Poraz juniora u finalu
U talijanskom mjestu Azzano Decimo održao se 9. memorijalni turnir pod nazivom "Giochiamo con Mateo" ili u prijevodu "Zaigrajmo s Mateom", u čast mladom talijanskom košarkašu koji je tragično preminuo od posljedica srčanog udara na terenu. Na turniru je nastupilo četiri momčadi, odnosno BC Udinese, BC Trieste, BC "Amici di Mateo" te juniorska momčad Zadra pod trenerom Jurom Ružićem.
Juniori Zadra zaigrali su u polufinalu protiv Udina te su se tom utakmicom plasirali u finale rezultatom 78:70, gdje su protiv Trsta tijesno i izgubili (59:54).


Čak 25 promašenih trica
Ako bi secirali statistički razvoj događaja na parketu Draženovog doma zaključak je da je pobjednika odlučio vanjski šut. Iako je Nazor istaknuo izgubljene lopte koje jesu kumovale lošem startu utakmice, ipak u tom segmentu konačnih 16 izgubljenih lopti Cedevite naspram 10 Zadra ne potvrđuje tu tezu. Također ni skok igra koja je cijelu sezonu rak rana Zadrana nije igrala toliku ulogu (40-36 za Cedevitu). No, definitivno je napucavanje Nazorovih igrača donijelo prevagu na stranu Cedevite. Zadar je promašio 25 trica, a pogotovo je forsiranje šuta usmjerilo utakmicu na mlin Cedevite u trećoj i četvrtoj četvrtini. Mnogi ti šutevi bili su otvoreni, no osjećaj je bio da u ovoj utakmici igrači Zadra ne bi pogodili u more s rive. Posebno se to odnosi na Mislava Brzoju koji je završio utakmicu s 0-5 šutom, Mario Little je imao 1-6 dok je Magarity također promašio pet trica (2-7), dok su Dašić (0-3) i Vaughn (2-5) promašili triput.




Nazor o Žoriću
Najveću pozornost nakon utakmice privukao je naravno angažman Luke Žorića koji će od petka kad Zadar na Višnjiku ugošćuje Petrol Olimpiju debitirati u dresu kluba iz rodnog grada. Za Nazora nema dileme da je sa Žorićem njegova momčad dobila na kvaliteti koja mu je toliko nedostajala sve ovo vrijeme od kada je na klupi Zadra.
– Očekujem da će nam njegov dolazak donijeti kvalitet više. Ne samo kao košarkaš nego kao i persona na terenu. I da će prenijeti tu svoju energiju na ostatak momčadi i da će prenijeti taj svoj karakter. Svi mi koji poznajemo Žoru znamo da on jednako gine i protiv Alkara i protiv Fenerbahcea. On je ono što nama treba i mislim da ćemo dosta dobiti s njime te se nadam da će što prije moguće ući u sportsku formu.
– S njim Zadar je definitivno dobio prednost pod koševima u odnosu na ostale konkurente u domaćim natjecanjima.
Pa da. Ne treba na to ni trošiti riječi. Nemojmo zaboraviti da je on bio najkorisniji igrač ne samo našeg prvenstva nego i regionalne lige tako da računamo da bi trebao biti na toj razini i u dresu Zadra – kazao je Nazor.


Zadar kažnjen zatvaranjem dijela  tribina na sljedećoj domaćoj utakmici
Košarkaški klub Zadar na svojoj idućoj domaćoj utakmici u ABA ligi neće moći prodavati ulaznice za sve tribine, odlučio je disciplinski sudac ABA lige Saša Pavličić- Bekić koji je izrekao kazne zbog navijačkih nereda i organizacijskih propusta u utakmicama 12. kola, kada je Zadar ugostio FMP. Zadar će kaznu izdržavati 4. siječnja  u dvoboju 14. kola, kad na Višnjiku gostuje ljubljanska Petrol Olimpija. Kažnjen je i  Partizan koji će bez velike navijačke podrške biti 5. siječnja protiv Mornara. U Zadru  će biti zatvoren dio tribina, dok će Partizan moći prodavati ulaznice za pojedine  lože.