Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Elis Žodan odlazi, nova glasnogovornica policije Ivana Grbin

31.12.2018. 16:20
Elis Žodan odlazi, nova glasnogovornica policije Ivana Grbin


U Policijskoj upravi zadarskoj danas je održana zadnja ovogodišnja konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati uspješne kriminalističke istrage, ali i nova glasnogovornica Ivana Grbin, koja će preuzeti ulogu Elisa Žodana.
Inače na konferenciji su predstavljeni najnoviji rezultati koje su ostvarili policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Službe kriminalističke policije, a koji su proveli kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom, 51-godišnjakinjom i 45-godišnjakinjom sa zadarskog, te 41-godišnjakom sa splitskog područja, zbog kaznenih dijela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i Utaje poreza ili carine.
– Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 41-godišnjak izradio, instalirao i prodao računalni program, kojeg su navedeni kao vlasnici i direktori firmi i obrta za renta car usluge, koristili u storniranju to jest brisanju ugovora i računa o najmu vozila. Na ovaj način 40-godišnjak je sebi pribavio ne pripadajuću imovinsku korist u iznosu od 1, 2 milijuna kuna, te propustio obračunati i uplatiti PDV od 248.360 kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske, rekao je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije.
Dodao je kako je na isti način 51-godišnjakinja sebi pribavila nepripadajuću imovinsku korist od 549.080 kuna, te je za 109.810 kuna neplaćenog poreza oštetila državni proračun. Također, dodao je 45-godišnjakinja je na isti način započela poslovanje u 2016. godini te ostvarila ne pripadajuću imovinsku korist od 6-280 kuna.
Na opisani način prvoprijavljeni je kroz 2013., 2014., 2015. i 2016. godinu stornirao ili poništio ukupno 1.120 ugovora i računa, drugoprijavljena je kroz 2015. godinu stornirala 405 ugovora i računa, a treće prijavljena je početkom 2016. godine poništila osam ugovora i računa.
– Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava protiv navedenih osoba i to; protiv 40-godišnjaka zbog Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i Utaje poreza ili carine, protiv 51-godišnjakinje zbog Utaje poreza ili carine, protiv 45-godišnjakinje radi Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a protiv 41-godišnjaka zbog pomaganja u navedenim kaznenim djelima, dodao je Mršić istaknuvši kako će upravo kaznena djela ovakvog karaktera, kao i sva koruptivna kaznena djela, biti u fokusu Odjela gospodarskog kriminaliteta u vremenu ispred nas.
Pored ovog djela, istaknuli su i kako su policijski službenici Odjela Općeg kriminaliteta Službe kriminalističke policije proveli kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim i 28-godišnjim muškarcima, koji su 7. prosinca ove godine u večernjim satima u Zadru u ulici Ante Starčevića u sportskoj kladionici prijeteći vatrenim oružjem, od djelatnice otuđili novac, pri čemu su prijetili i 22-godišnjem posjetitelju.
Također, policijski službenici Prve policijske postaje Zadar, proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom s vinkovačkog područja koji neprijavljeno boravi u Zadru, a kojim je utvrđeno kako je 22. prosinca ove godine u jutarnjim satima u Zadru u ulici Nikole Tesle, fizički napao 26-godišnjakinju, te joj otuđio mobitel veće vrijednosti.
Sva trojica počinitelja su privedena pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a protiv istih je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog Razbojništva.
– Naglašavamo da je Policijska uprava Zadarska osmišljenim i provedenim aktivnostima uspjela zaustaviti rastući trend ovih teških kaznenih djela, te ih je sa 60 koliko je evidentirano 2016. godine, u prošloj godini smanjila na 30, dok ih je ove godine evidentirano 20, zaključili su na kraju Mršić i Anton Dražina. Dražina je pohvalio rad svih jedinica posebno one krim policije kao i Mršića za kojega je rekao kako je okupio dobar tim koji je ove godine imao veći broj uspješnih akcija.
– Ove godine pokazali smo kako se možemo nositi s najvećim izazovima i vjerujem kako smo ovu godinu uspješno priveli kraju. Sljedeće godine pokušat ćemo podignuti rad na višu razinu, najavio je za kraj Dražina.
Ivana Grbin od sutra službeno nova glasnogovornica PU zadarske
Na današnjoj konferenciji za novinare i službeno ju je predstavio načelnik Anton Dražina, te naglasio kako je siguran u dobru suradnju medija i policije kakva je i bila do sada.
Ivana Grbin u policiji je 13 godina, po struci je stručni specijalist kriminalistike i magistar forenzike, u osobnom zvanju policijski inspektor. Do sada je obnašala poslove policijskog službenika za obradu kriminaliteta u Prvoj policijskoj postaji, te u Službi kriminalističke policije.
Elis Žodan ovom prilikom se zahvalio medijima na korektnoj i dugogodišnjoj suradnji, a načelnik Dražina je novoj glasnogovornici zaželio uspješan rad te se zahvalio Žodanu na njegovom dosadašnjem radu i doprinosu izgradnji povjerenja građana u policiji.