Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HEROJI IZ SUSJEDSTVA “Usprkos nožu, bilo mi je u glavi samo da pokušam spasiti ženu ako je još živa…”

31.12.2018. 12:24
HEROJI IZ SUSJEDSTVA “Usprkos nožu, bilo mi je u glavi samo da pokušam spasiti ženu ako je još živa…”


Istinski heroji žive svuda oko nas, ali i čuče u nama. Trojica hrabrih i odvažnih Pešića s biogradskih Torova – Kose, braća Petar (65) i Mladen (75) te Mladenov sin Davor Pešić (45) zvani Gare, u jednom trenutku su postali heroji Biograda na Moru i Republike Hrvatske jer su svojom požrtvovnošću i nesebičnošću ozbiljno ugrožavajući vlastite živote spasili tuđi život. Suludom hrabrošću spriječili su krvoproliće.


"Okretao se kroz kelj s namjerom da je opet pregazi…"
Naime, dok se 65-godišnjakinja iz crkve sv. Ivana na Torovima – Kosi Istok zajedno s prijateljicom kretala Osječkom ulicom prema Torovima – Kosi Zapad, bivši 67-godišnjakinji suprug udario je u nju automobilom i teško je ozlijedio te pritom ozlijedio i dvoje građana. Potom je na nesretnu ženu nasrnuo nožem.
– Horor, sve se dogodilo u ne više od minute vremena. Bio sam na Osječkoj ulici dok je on nesretnu ženu pregazio osobnim automobilom Polo, a njezinu prijateljicu odgurnuo i ozlijedio. Autom je srušio željeznu šipku i žičanu ogradu s južne strane ceste i u vrtu se kroz kelj okretao s namjerom da je opet pregazi. Nisam razmišljao ni trenutka da je spasim, podigao sam je i što sam brže mogao vodio u sporednu uličicu, ulicu između brata Mladena i moje kuće, priča Petar Pešić, umirovljeni hrvatski branitelj, bivši djelatnik slovenskog Prebolda u Biogradu.


Da je ostala na glavnoj cesti, kaže Petar, tko zna kako bi sve to završilo.
– Nismo ni došli do šahta u našoj uličici, a pomahnitali auto nam je već bio iza leđa. Odgurnuo sam nesretnicu uza zid. Zakačilo me auto i ja sam ostao s jedne, a ona s druge strane uličice. On je u trenutku izašao na suvozačeva vrata i nasrnuo na nju nožem. Srećom, tu se našao i brat Mladen i ženu gurnuo preko ograde u njegov vrt, objašnjava Petar, kojem nitko ne bi dao 65 godina, jer ima izgled i snagu poput mladića.
Kako su pisali mediji, žena je zadobila jedan ubod u gornji dio prsišta, ranu duboku tri centimetra, a od udara automobilom polomljeno joj je pet rebara, slomljeno joj je rame i potkoljenica.




Nije bilo vremena za razmišljanje
– Bio sam na katu kuće kad mi supruga govori da je dolje neka vika i strka, da se nešto u blizini kuće događa, kao da je neka nesreća ili nekakvo zlo. I stvarno, čim sam izašao na stepenice vidio sam veliku gungulu i nesretnu ženu da leži u našem vrtu. Pokraj nje je bio i on. Otrčao sam u vrt, a pratila me vika i glasna upozorenja da se čuvam, da ima nož, rekao je Davor Pešić, otac dvoje malodobne djece.
Davor Pešić Gare, ima čak 1.500 dana ratnog puta u Domovinskom ratu za što mu je dodijeljen Orden za hrabrost s hrvatskim pleterom za iznimnu hrabrost i junački čin u ratu, kao i medalje Oluja, Ljeto '95 i Zima '94. Ima i čin narednika, a usprkos impozantnom ratom putu i dalje je skroman i radišan djelatnik Bure Cash and Carry u Biogradu.
– Nije bilo vremena za razmišljanje. Usprkos spoznaji o nožu,bilo mi je u glavi samo da pokušam spasiti ženu ako je još živa, tko je tada mislio na moguće posljedice, radilo se o tisućinkama sekunde. Nisam se bojao u ratu, ne bojim se ni u miru, a ni i u ovakvim situacijama. Odmakao sam ga i zatražio da mi da nož. Dao mi je nož, žena je nepomično ležala u vrtu, a s ulice su vikali 'ubi ga', 'ubi ga'. Počinitelj je otrčao u 50-ak metara udaljenu rođakovu štalu od kud nas je nakon nekog vremena pozvao da zovemo policiju, jer se želi predati, ispričao je Davor, najmlađi heroj od trojice Pešića.
Počinitelja je policija odveza u pritvor, Hitna nesretnu ženu u bolnicu, a Pešići nikad u životu neće zaboraviti te dramatične trenutke.


Zaslužili Grb Grada Biograda
Ivanu Knezu, gradonačelniku Biograda, postavili smo pitanje na koji način će odati priznanje svojim sugrađanima za njihov herojski pothvat.
– Cijeli grad priča o Pešićima, glavna su priča. Kakav herojski pothvat, Pešićima  treba skinuti kapu do poda, oni su naši istinski heroji. Vi prvi predlažete odavanje  priznanja. Kako hrabri sugrađani nisu uopće razmišljali treba li pomoći ili ne unesrećenoj osobi ne bih trebao ni ja odugovlačiti s odgovorom. Na herojski pothvat će ih  podsjećati i Grb Grada Biograda na Moru koji će im se dodijeliti 11. siječnja 2019.,  na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana sv. Stošije,  nebeske zaštitnice, otkrio je Knez.