Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

IMA TURISTA Azijci zaljubljeni u zimski Zadar

31.12.2018. 16:15
IMA TURISTA Azijci  zaljubljeni  u zimski  Zadar


Među Zadranima vlada predrasuda da je Zadar zimi mrtav  grad. Da je malo mirnije nego u srcu sezone, nije teško za zaključiti, no  da se po tom pitanju posljednjih godina nešto ipak pokušava promijeniti  te da se taj trud vraća i pokazuje na rezultatima turističkog prometa – to  nam potvrđuju iz Turističke zajednice grada Zadra.


Većina restorana radi
Naime, prema najnovijim brojkama dolazaka i noćenja turista za prosinac 2018., odnosno od 24. studenog 27. prosinca 2018., koje su nam  dostavili iz TZ-a, očigledno je kako je u navedenom periodu Zadar posjetilo ukupno 11.773 gostiju, od čega je bilo 4.299 domaćih i 7.474 stranih  gostiju. U usporedbi s prošlom godinom u istom periodu, to je gotovo 3  tisuće turista više. Ukupno je ostvareno 21.620 noćenja (dok je u istom  istom periodu 2017. ostvareno 17.639 noćenja), od čega su domaći ostvarili 8.547, a strani 13.073 noćenja. U prosjeku su u Zadru ostajali dva  dana.
Ante Galić, iz TZ grada Zadra kazao je kako su iznimno zadovoljni najnovijim rezultatima zato jer je izgledalo kako će godina, u turističkom  smislu, biti dosta teška.
– Promijenila se tendencija na globalnom tržištu. No, mi smo ovo ljeto  izvukli na nešto višoj razini nego Hrvatska u cjelini, a čak nam se i zimski  dio pojačao. Doduše, ne puno ali gledajući u globalnim trendovima, ipak  je iznad prosjeka, kazao je Galić dodavši kako je jedan od ključnih faktora za bolje turističke brojke u zimskom periodu sadržaj, posebice onaj na  Poluotoku.
– Možemo se pohvaliti, za razliku od proteklih godina, da 31. prosinca i  1. siječnja, većina restorana na Poluotoku radi. Na Poluotoku je zadnji  dan godine otvoreno čak 20 restorana, a prvi dan nove godine njih više  od 10. To je prvi znak da ima turističkog prometa u našem gradu jer da  nema turista, ti objekti ne bi radili, kazao je Galić dodavši kako, ako se  povuče usporedba s ostalim većim gradovima koji gravitiraju Zadru, poput Šibenika, uvidjet će se da kod njih nije tako dobra situacija, niti  smještajna niti ugostiteljska.
– Ugostiteljska ponuda svakako je važna, posebice program Adventa i  rezultat je tu, a on glasi da Zadar živi i u zimskom periodu!, zaključio je  Galić.


Turiste žalosti što je instalacija u fazi popravka
Za pultom Turističko informativnog centra (TIC), u prostpru nekadašnje palače Cedulin, naišli smo na turitičku informatoricu, Ivanu Kolegu, koja nam je također, iz prve ruke, potvrdila da Zadar zaista jest pun  turista, posebice Azijata, ali ništa manje ne zaostaju niti domaći.
– U zimskom periodu koji je iza nas bilježimo značajno veći broj domaćih gostiju. Stranih gostiju također ima, pogotovo ako se uzme u obzir  izostanak letova i kruzera. Stranaca je nekako najviše bilo oko Badnjaka,  posebice Amerikanaca te Azijata, turista iz udaljenijih zemalja za koje  pretpostavljamo da rade turu po Europi pa im je na ruti top destinacija i  Hrvatska, tj. Zadar, kazala je Ivana Kolega dodavši kako i zimu u TIC-u  imaju pune ruke posla jer turisti često dolaze i traže informacije.
– Dolaze više nego domaći turisti, odmah prepoznaju Tourist info, pronađu nas i putem intereneta, e-maila, … to je njima „pod normalno“, objasnila je Ivana.
Interesiraju se za događanja u Zadru, na što ih djelatnice TIC-a upute  na program Adventa 2018. Također, uvijek se raspituju koje muzeje i crkve posjetiti, a najviše tužnih lica bude nakon što im djelatnice kažu da  je Pozdrav Suncu trenutno zatvoren za razgledavanje.
– Turiste, očekivano, najviše zanimaju Morske orgulje i Pozdrav Suncu,  tako da se vidno ražaloste kada im kažemo da je instalacija trenutno u  fazi popravka, te da će trajati do proljeća. Budu razočarani, jer ipak su  došli iz daleka samo radi toga, no kažemo im da se i to mora s vremena  na vrijeme popraviti, otkrila nam je Ivana.
Ono što turisti uvijek pohvale, to je čistoća grada.
– Turisti uvijek hvale Zadar zbog čistoće, dok su aktualne primjedbe, u  ovom zimskom periodu, uglavnom vezane za nemogućnost izleta na  Kornate. Često se raspituju i voljeli bi ići, ali mi im pokušavamo objasniti  da zimi tamo nije isto kao ljeti te da se iz tog razlog trenutno izleti ne  održavaju, kazala je informatorica u TIC-u.




Rezultati turističkog prometa
Što se tiče rezultata turističkog prometa od siječnja do studenog 2018. godine, turistički promet u gradu Zadru i mjestima koji mu administrativno pripadaju, a prema  podacima sustava eVisitor (nije uključena nautika), u razdoblju od 1. siječnja do 30.  studenog 2018. bilježi porast od 5% u dolascima i 1% u noćenjima. Zabilježeno je  ukupno 24.499 dolazaka više i 23.709 noćenja više usporedno s istim razdobljem  lani. Najveći promet turista (mjereno sveukupnim noćenjima) ostvarili su grad Zadar  s 1.264.256 noćenja te mjesta Petrčane s 504.252 i Kožino s 79.855 noćenja. Potom slijede Mali i Veli Iž, Molat i Ist. Nautički promet na području TZ grada Zadra  bilježi ukupno 15.166 dolazaka i 97.547 noćenja što je usporedno s istim razdobljem lani pad od -1% u dolascima i -4% u noćenjima. Analiza udjela u dolascima  prema organizaciji dolaska pokazuje kako je u Zadar 65% gostiju došlo individualno,  a preostalih 35% u agencijskom aranžmanu.