Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

MARIO FILIPOVIĆ Policajac koji pronosi dobar glas o svome gradu

31.12.2018. 16:30
MARIO FILIPOVIĆ Policajac koji  pronosi dobar  glas o svome  gradu


Policijski službenik Mario Filipović ima samo 28 godina i već  je dobio prvo priznanje za svoj rad i to Nasmiješeno sunce za doprinos  turističkoj sezoni. U njegovom poslu miješaju se vještine policajca i turističkog vodiča, a njegov trud, simpatičnost i dobar engleski, primijetili  su njegovi kolege i predložili ga za nagradu.


Zadužen za primanje stranih policajaca
– Jako sam se iznenadio kad sam čuo da su me predložili, zahvalan  sam što je moj rad prepoznat. Velika mi je čast što sam nagrađen, a bit će  mi to i poticaj za dalje, govori Filipović, kojem zapravo uloga dobrog domaćina dolazi prirodno.
– Volim to. Ne bih ni izabrao ovaj posao da ne volim raditi s ljudima, a  pogotovo još ovdje radim sa strancima, upoznajem nove ljude, usavršavam engleski jezik, ali upoznajem i njih sa svojim gradom, s našim  sustavom rada… Pritom bude tu i lijepih druženja, tako da je to višestruki gušt i korist, kaže Filipović.
Nagradu je dobio jer se više puta iskazao kao dobar domaćin. Još dok  je radio u Drugoj policijskoj postaji bio je zadužen za primanje stranih  policajaca koji dolaze u Zadar na ispomoć, tada Poljaka. Prošlo ljeto je  kao policijski službenik – mornar u Postaji pomorske i aerodromske policije Zadar radio s mađarskim policajcima. Njih se, kažu, teže razumije  jer slabije pričaju strane jezike, ali Filipović ni s time nije imao problema,  već je sve uvijek bilo dobro odrađeno. Tijekom sezone imali su kontakte  s mnogobrojnim gostima, a posebno s mađarskim turistima.
U rujnu ove godine Filipović je bio policijski službenik za vezu između  Policijske uprave zadarske i teniske reprezentacije SAD-a kad se u Zadru  igralo polufinale Davis Cupa, Hrvatska : SAD. Za vrijeme održavanja Zadar Basketball Tournamenta bio je službenik za vezu Policijske uprave  zadarske sa službenikom sigurnosti BC Macabi Tel Aviv.


Osiguravao utakmice i treninge
– Za vrijeme košarkaškog turnira osiguravao sam utakmice i treninge,  ali i bio tu za bilo što što im zatreba, nekad je to informacija, liječnik i  slično, te sam bio u stalnom kontaktu s njihovim službenikom za sigurnost. Slično i za tenisku reprezentaciju SAD-a, obišao bi ih svaki dan u  Punta Skali, pripomogao što je trebalo, vodio ih da im pokažem grad…,  pojasnio je Filipović.
Mladog su policajca očito lijepo doživjeli i njegovi gosti pa su mu i  Amerikanci i Izraelci darovali svoje dresove. Dres od Makabija dao je  svom 11-godišnjem bratu koji obožava košarku.
Filipović je, kako priča, izabrao ovaj posao jer se uvijek želio baviti kriminalistikom.
– Upisao sam Policijsku akademiju 2011. godine, potom radio u Drugoj policijskoj postaji od 2013. kao policijski službenik pozornik. Tamo  sam radio s dobrim i kvalitetnim ljudima od kojih sam puno naučio. Kako oduvijek volim biti na brodu, sad sam se prebacio u Pomorsku policiju, rekao je Filipović koji se i dalje namjerava educirati za kriminalistiku,  a u međuvremenu će, kaže, vrlo rado opet prihvatiti biti domaćin stranim gostima te tako pronositi dobar glas o svome gradu i zemlji.