Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PRESUDA ZA BOMBAŠKI NAPAD NA POLICIJU Glaviću dvije godine bezuvjetno, Grdović pušten na slobodu!

31.12.2018. 15:00
PRESUDA ZA BOMBAŠKI NAPAD NA POLICIJU Glaviću dvije godine bezuvjetno, Grdović pušten na slobodu!


Na Općinskom sudu u Zadru sutkinja Mitra Meštrović jutros je izrekla presude trojci optuženoj za bombaški napad na sjedište PU zadarske improviziranom eksplozivnom napravom od 200 grama TNT-a u travnju 2018, godine. Tako je na Silvestrovo 47-godišnji Siniša Glavić osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od dvije godine uz produženje istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana i to za dva djela, bacanja eksplozivne naprave na sjedište PU zadarske te za posjed oružja, dok je 56-godišnji Nino Grdović oslobođen optužbe da ga je na to poticao, ali je osuđen za posjed eksplozivne naprave za što mu je određena uvjetna kazna zatvora od 10 mjeseci s rokom kušnje od tri godine te je po čitanju presude pušten na slobodu. Trećeokrivljeni Nikica Grdović, koji nije danas nazočio izricanju presude, osuđen je zbog posjedovanja oružja na uvjetnu kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.
Iako su se i Siniša Glavić i Nino Grdović teretili za dva napada na službene prostorije PU zadarske, i to 5. prosinca 2017. te 16. travnja 2018. godine, sutkinja Meštrović je presudila kako za optužbu napada ručnom bombom M75 u prosincu nije bilo dovoljno indicija, odnosno dokaza , kao ni za to da je na spomenute napade Grdović poticao Glavića.
U obrazloženju presude prvookrivljenom Glaviću sutkinja Meštrović naglasila je kako spomenuti napad iz travnja ove godine nije bio napad samo na službene prostorije PU zadarske već da je djelo počinjeno protiv Republike Hrvatske.
– 16. travnja 2018. godine u 2.30 sati u Zadru u Ulici bana Josipa Jelačića 30 došli ste pješice do sjeverozapadne strane  vanjske ograde kruga PU zadarske iako svjesni da bacanjem eksplozivne naprave u dvorište PU zadarske možete ugroziti život i tjelesni integritet policijskih službenika, da ste bacili u unutrašnje dvorište PU zadarske eksplozivnu napravu koja se sastojala od 200 grama TNT s detonatorskom kapislom sa sporogorećim štapinom, a eksplozivnu napravu ste bacili neposredno ispod prozora ureda Odjela droga, pri čemu samo pukom srećom nije došlo do ozljeđivanja policijskih službenika. Dakle, općeopasnom radnjom i općeopasnim sredstvom izazvali ste opasnost po život. Također priznaje se i posjed oružja tako da ćete biti kažnjeni i za to.  To nije bio napad samo na MUP već i napad na državu, naglasila je sutkinja Meštrović.
Nadalje, iako je kod Nina Grdovića pronađen sporogoreći štapin i kapisla, nema slijeda događaja koji bi upućivali na to da je on na bacanje bombe nagovorio Glavića istaknula je sutkinja Meštrović u obrazloženju presude.
– Što se tiče drugookrivljenog Nina Grdovića, vi ste kažnjeni za posjed oružja, vas sam oslobodila za djela pod točkama 1. i 2., da ste utjecali i nagovorili  prvookrivljenoga da baci eksplozivnu napravu na ograđeno područje PU zadarske, obratila se sutkinja Meštrović Grdoviću.
Trećeokrivljeni, Nikica Grdović, iako nije pristupio izricanju presude već ranije je priznao svoju krivnju tako da za njega nije bilo posebnog obrazloženja na jutrošnje ročištu.
Prvookrivljeni Glavić kažnjen je za djelo pod točkom 1., za bacanje eksploziva i to kaznom zatvora od godinu i deset mjeseci, plus dodatnih osam mjeseci za posjed oružja, no izrečena mu je jedinstvena kazna  u trajanju od dvije godine. Sutkinja je obrazložila tu odluku tvrdeći da se prvenstveno vodila da ga želi kazniti jer je bacio eksplozivnu napravu u krug PU zadarske, što je djelo ne samo protiv MUP-a već djelo protiv RH.
– Budite sretni što se tiče kazne jer smatram da je dosta blaga, međutim niste do sada kažnjavani, pa sam to uzela u obzir, istaknula je sutkinja Meštrović.
Drugookrivljeni Nino Grdović za sve ostalo, osim posjedovanja oružja je oslobođen, jer kako je obrazložila sutkinja Meštrović, iako su indicije protiv njega bile snažne, pogotovo ako se uzme u obzir pronađeni opušak ispred policije, da su na njegovoj jakni i hlačama u njegovoj kući pronađeni tragovi iste vrste eksploziva koji je korišten u napadu u travnju 2018. godine koji je bačen na područje neposredno ispred PU zadarske, ona djelo za koje ga se tereti nije uspjela dokazati.
– Što se tiče Nina Grdovića, bez obzira što sam ja utvrdila i priznala kao dokaz, imali smo i policijske službenike ovdje koji su utvrdili da su kod vas nađeni ti tragovi, ja uzimam da oni postoje. Osim toga nađen vam je u garaži i ovaj sporogoreći štapin. Međutim, sama činjenica što sam ja te tragove našla i što ih prihvaćam, mene to ne dovodi u nikakvu vezu sa samim činjeničnim opisom djela za koje se vi teretite, znači da ste nagovorili prvookrivljenog da počini to djelo. Dakle, ja tu ne nalazim nikav slijed događaja i nikakvu logiku da bih ja vas mogla teretiti za ta djela i zato sam vas oslobodila jer nisam uspjela to dokazati, zaključila je sutkinja Meštrović.
Optužnicom zadarskog ODO-a trojka se teretila za kaznena djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te kaznena djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari. Teretili su se da su na policiju u dogovoru u prosincu 2017. bacili najprije ručnu bombu M75, a zatim u travnju 2018. i eksplozivnu napravu od 200 grama TNT-a.
Prilikom uhićenja u srpnju iz zadarske policije su istaknuli kako je u rasvjetljavanju ovog slučaja nad 160 osoba provedeno kriminalističko istraživanje, 31 osoba je poligrafski testirana, obavljeno je i deset pretraga domova i drugih prostorija.
Tijekom suđenja Glavić i Grdović su negirali krivnju tvrdeći da im je sve namješteno.