Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ŽUPANIJA NA NOGAMA Za stradale Petrinjce kamioni humanitarne pomoći i besplatno korištenje apartmana

31.12.2020. 15:56


Cijela Hrvatska je na nogama, na alarmantnu, stravičnu vijest kako je Petrinju i šire područje pogodio katastrofalni potres s, nažalost, više poginulih, brzo je reagiralo, koliko nam je poznato, svih 34 lokalnih jedinica, 6 gradova i 28 općina s pripadajućim naseljima u Zadarskoj županiji.
I Mladež Sukošana je uz potporu čelništva Općine Sukošan samo sat ili dva nakon zastrašujućih vijesti iz Petrinje, Siska i Gline u Domu mladeži započela s humanitarnom akcijom pod nazivom »Srce za Petrinju, držite se, Sukošan je uz vas«.


Srce za Petrinju
– Ovo je jedno veliko humanitarno čudo, svi smo ponosni što se probudila empatija i solidarnost u nama. Sukošan je još jednom pokazao veliko srce za ljude u potrebi, kazao je Nino Keran, jedan od organizatora akcije, te nastavlja:
– Naime, samo nekoliko sati nakon zastrašujućih vijesti o potresu u Domu mladeži prikupljeno je tri kamiona pomoći, hrane, odjeće i kućnih potrepština. Pomoć se prikuplja i danas (op.a srijeda), naročito dječja zimska odjeća, dječja hrana i pelene. Mještani uplaćuju i novčana sredstva, ponosno će Keran.
Mnogi mještani Sukošana su zasad ponudili 40-ak apartmana na besplatno korištenje žiteljima s područja razornog potresom. Debeljačani su pomoć prikupljali na terasi kafića Tartaruga, a s dva kombija odvezli je u Vatrogasnu javnu postrojbu Sisak. Pomoć se prikuplja u Gorici i Glavici.


Tsunami dobrote
– Možemo reći da je cijela naša Općina kuca velikim humanitarnim srcem. Zajedničkim snagama i dalje ćemo nastaviti pomagati unesrećenima, a čim se otvori službeni račun na banci Općina će uplatiti novčana sredstva, rekao je Ante Martinac, načelnik.
Pomoć u Pakoštanima se prikuplja u župnoj dvorani te u Vrani, Dragama i Vrgadi. Članovi pakoške Torcide su u Petrinju krenuli volontirati kako bi pomogli gdje je to potrebno.
– S puno emocija krenulo se u prikupljanje pomoći, a još važnije je kad se smiri situacija da im osim paketa humanitarne pomoći pomognemo i u građevinskom materijalu i svemu drugom što im je najpotrebnije. Kontaktirali smo i svih 35 vlasnika kuća za odmor u Općini Pakoštane, a žive na području pogođenim potresom, te dogovorili načine pomoći, naglasio je Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana.
Žitelji Općine Sveti Filip i Jakov u akciju su krenuli pod simboličnim nazivom »Vaš dar za pravu stvar«. A od udruge Mladi Turanj do mladih Sv. Filipa i Jakova, Raštana, Sikova i Sv. Petra svi pomažu i volontiraju.
– U ovom trenutku prikuplja se hrana i higijena, odjeće, deka i sličnih stvari imamo dovoljno. Odaziv je gotovo nestvaran, prikupilo se gotovo tri kamiona pomoći, molimo sve da ukoliko žele pomoći nadalje pomažu ciljano. Naime, zasad smo kupili 100 paketa za humanitarnu pomoći koju ćemo u dogovoru sa Caritasom i Crvenim križem Biograd ravnateljice Franke Troskot distribuirati za najpotrebnije, najavio je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, dodavši kako se puno turističkih iznajmljivača javlja kako bi svoje apartmane i kuće za odmor dali na besplatno korištenje, ne samo sada već i u turističkoj sezoni.




Empatija i solidarnost
– Zahvaljujem svim volonterima koji su se uključili u akciju. Veliko hvala svima onima koji će uključiti u humanitarnu akciju i pokazati suosjećanje za potrebite ljude, poručio je Pelicarić.
Općina Privlaka, Stožer civilne zaštite, Turistička zajednica, župni Caritas, Crveni križ, DVD Privlaka i brojni volonteri digli su se na noge i krenuli u akciju. U dogovoru sa Županijskim stožerom i načelnikom Šimom Vickovićem načelnik privlačnog Stožera civilne zaštite Gašpar Begonja – Gajo, rasporedio je svoje snage po terenu te organizirao prikupljanje pomoći u Župnom uredu gdje volonteri neumorno rade.
– Mještani su se odazvali u velikom broju i prikupili humanitarnu pomoć u obliku hrane, higijenskih potrepština, odjeće i deka. Ovo je pokazatelj koliko je privlačko srce veliko, navodi Begonja koji se zahvalio Roku Suriću, predsjednik DDK-a Privlaka te Ivanu Kršloviću s kojima je pokrenuo akciju.


Besplatni smještaj i ljeti
– Nevezano s ovom akcijom u dogovoru s jednim žiteljem Petrinje, našem dugogodišnjim gostom, zahvaljujući ovdašnjim poduzetnicima i tvrtki Maraš iz Vrsi u okolicu Petrinje smo odvezli preko dvije tona najlona za pokrivanje oštećenih krovova, kišne kabanice, dječju hranu i pelene, toplu odjeću, ponosno će Begonja, te nastavlja:
– S osobitim zadovoljstvom ističem da nam se u velikom broju javljaju turisti kao i Privlačanci u dalekom svijetu, reći će Begonja, načelnik Privlake, koji je iz proračunskih sredstava osigurao 20.000 kuna pomoći.
Privlačani nisu stali samo na prikupljanju humanitarne pomoći već su se na poziv i inicijativu Ive Zorić Sarađen, direktorice TZO Privlaka, odazvali na pružanje smještaja.
– Privlački privatni iznajmljivači ponudili su smještaj za preko 100 osoba. Naši su smještajni kapaciteti stavljeni na raspolaganje županijskom Stožeru civilne zaštite koji će nas kontaktirati u slučaju potrebe, svi su dobrodošli u naše mjesto, pozvala je Iva.
 


Mali grad velikog srca


Da je mali grad, ali da ima veliko srce dokazao je naš Obrovac i njegovi građani kao i žitelji okolnih sela. Građani Petrinje, Gline, Siska i ostalih naselja, grad na rijeci Zrmanji je uz vas. Hvala Gradu Obrovcu, Civilnom stožeru Grada Obrovca, Crvenom križu, Društvu prijatelja Hajduka, KUD-u Sv. Josip i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji pomoći za stradale u razornom potresu, zahvalila se Ika Jurjević, iz KUD-a Sveti Josip Obrovac