Sabini Glasovac tri, a Marku Vučetiću jedan "neopravdani"

Slika korisnika valentinam
Zastupnički izostanci: U prosincu rekordnih 27
Autor: 
Zbrojene, kazne za 'markiranje', u proteklih pet mjeseci dosegnule su gotovo 26.000 kuna
Hina
Saborska zastupnica iz redova SDP-a Sabina Glasovac

U prosincu je čak 27 zastupnika, najviše u proteklih pet mjeseci, neopravdano izostalo sa plenarne saborske sjednice, izostajali su od jednog do tri dana što će ih zajedno stajati 6750 kuna, pa će  ukupan iznos kazni za 'markiranje' u ovoj godini dosegnuti gotovo 26.000 kuna.

Od devet dana, koliko je Sabor plenarno zasjedao u prosincu, po tri dana izostalo je sedam zastupnika: HDZ-ovi Dražen Barišić, Vlatko Kopić i Božo Ljubić, SDP-ovi Sabina Glasovac i Siniša Varga, Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić te bivši Mostov, a sada nezavisni zastupnik Vlaho Orepić. Zbog tri neopravdana izostanka mjesečni paušal koji iznosi 1500 kuna, bit će im 'tanji' za po 450 kuna. Naime, svaki neopravdani izostanak  zastupnike stoji 150 kuna, koliko iznosi tuzemna dnevnica.

Četvero zastupnika skupilo je po dva neopravdana dana: HDZ-ovi Mato Čičak, Ivan Kirin i Ivan Šipić, te SDP-ova Ana Komparić Devčić, a njih 16 po jedan neopravdan. Dolaze iz čak sedam stranaka: Milorad Batinić iz HNS-a, Krešo Beljak iz HSS-a, Darinko Dumbović iz Reformista, Milijan Brkić, Mladen Karlović, Tomislav Klarić, Franjo Lucić, Domagoj Ivan Milošević i Petar Škorić iz HDZ-a, Nikola Grmoja, Miroslav Šimić i Marko Vučetić iz Mosta, Domagoj Hajduković i  Milanka Opačić iz SDP-a, Hrvoje Zekanović iz Hrasta dok je Marin Škibola nezavisni.

S novčanim kažnjavanjem neopravdanih izostanaka krenulo se od srpnja i tada je, iznosom od 8550 kuna, kažnjeno 26 zastupnika.  U rujnu je broj kažnjenih pao na 15, a u listopadu na samo 10, pa se činilo da kazne djeluju pedagoški, no studeni u kojem je neopravdano izostalo 14 zastupnika, a potom i prosinac u kojem ih je bilo 27, to opovrgavaju.

Zbrojene, kazne za 'markiranje', u proteklih pet mjeseci dosegnule su gotovo 26.000 kuna.

Hrvatski sabor je proljetos, na inicijativu Mosta, izmijenio zakon koji uređuje prava i obveze zastupnika i time po prvi put omogućio njihovo novčano kažnjavanje za neopravdane izostanke sa plenarne sjednice. Zastupnik može opravdati izostanak ako je bio bolestan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Iako zakon to nije propisao, saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, koji 'brine' o izostancima, odlučio je da se mogu pravdati i izostanci zbog sudjelovanja u radu općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Gospoda zastupnici iz kluba "Prisežem-Odsžem" (Lončar i Baričević) nemaju neopravdanih. Manje bitno je da su do sada obojice u Saboru izgovorili po jednu riječ: PRISEŽEM a za dvije godine će se odjaviti sa :ODSEŽEM. Bitno je da donose ispričnice i dižu nezasluženu plaću.