FOTOGALERIJA: Na 25. obljetnici VRO Maslenica u Zadru se okupio državni vrh

Slika korisnika valentinam
Središnja svečanost
Ministar obrane Damir Krstičević mimo protokola pozvao je generala Antu Gotovinu, koji je u to vrijeme zapovijedao na tom području rekavši kako je on najvjerodostojniji govoriti o Maslenici
Zvonko KUCELIN
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

U Zadru je bogatim programom obilježena 25. godišnjica vojno redarstvene operacije Maslenica '93. U povodu glavne svečanosti koja je započela budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra, te polaganjem vijenaca.

Nakon paljenja svijeća započeo je veličanstven mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama, a koji je krenuo od spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazine preko Branimirove obale, Gradskog mosta, Narodnog trga, Široke ulice do HNK Zadar u kojem je održana središnja svečanost, a kojoj je nazočio cijeli politički i vojni vrh Hrvatske, na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

 - Prije 25 godina počela je vojno redarstvena operacija Maslenica kojom je prekinuta gotovo dvogodišnja opsada Zadra te su oslobođeni dijelovi njegova zaleđa, kao i Velebita.  U samo 72 sata združene snage svih grana vojske i specijalne postrojbe MUP-a pristiglih iz svih krajeva Hrvatske ispunili su temeljni cilj operacije: povezale su sjever i jug Hrvatske, odbacivanjem neprijatelja iz Novskog ždrila, Maslenice i Jadranske magistrale. Borbe nisu utihnule nego su se nastavile još mjesecima. Ni u njima se nisu hrvatski branitelji pokolebali odbijajući pokušaje neprijateljskih protuudara i sprječavajući njegove zločinačke namjere, poput rušenja brane Peruča. O žestini tih borbi svjedoči prevelik broj palih hrvatskih junaka - 127 vitezova koji su položili svoj život i kojih se danas s ponosom i tugom prisjećamo, rekla je predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatske vojske Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala je kako su u akciji sudjelovale gotovo sve postrojbe vojske, ali i policije.

 - Postrojbe iz svih krajeva Hrvatske udruženim su junaštvom krenule u oslobađanje ovog prelijepog kraja Hrvatske, u ponovno spajanje sjevera i juga, a njihovo zajedništvo svakako nam danas mora i može biti putokaz u djelovanju za dobrobit Hrvatske, rekla je između ostalog predsjednica naglasivši kako je ova akcija stvorila pretpostavke za njezinu obnovu i izgradnju. Tu je posebno istaknula dva simbola - novi Maslenički most i tunel Sv. Rok, koji spajaju kontinent s morem.

- Čast mi je biti danas u Zadru, ne samo kao ministar u Vladi RH, već i kao sudionik VRO Maslenica. Ova vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, koji je temelj hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen temeljac moderne države. Preuzeli smo pokroviteljstvo jer smatramo da nam je dužnost i obaveza čuvati uspomenu na važne događaje iz naše povijesti, rekao je ministar obrane Damir Krstičević, u ulozi izaslanika premijera Andreja Plenkovića.

 Ministar obrane Damir Krstičević mimo protokola pozvao je generala Antu Gotovinu, koji je u to vrijeme zapovijedao na tom području rekavši kako je on najvjerodostojniji govoriti o Maslenici.

Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, došao je kao izaslanik predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, posebno je pozdravio generala Mladena Markača, za kojeg je rekao kako je jedan od heroja Domovinskog rata.

Okupljene su pozdravili i Božidar Longin, župan Zadarske županije, koji je rekao kako akcija Maslenica nije najveća operacija, ali je njen značaj neizmjeran.

 - Bila je moralni poticaj, kako za branitelje, tako i za sve građane. Ovom akcijom smo pokazali odlučnost za oslobađanjem svakog pedlja svoje domovine. Značajna je i uloga civila koji su tijekom ove akcije bili pod granatama. Najveći doprinos dali su oni koji su dali svoje živote i njima u spomen organiziramo ovu proslavu, rekao je Longin.

Također, okupljenima se obratio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je istaknuo kako ovih dana Zadar živi svečano i ponosno noseći u srcu trajnu zahvalost svim hrvatskim braniteljima. Dodao je kako su to pokazali sugrađani emotivno sudjelujući u proslavi.

Vojnike su u svečanom mimohodu pozdravile na tisuće Zadrana koji su došli vidjeti pripadnike oružanih snaga, ali i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je izazvala velik interes građana te je tijekom šetnje od kazališta do šetnice nekoliko puta stala i porazgovarala s okupljenih građanima. Na šetnici, ispred crkve sv. Marije podnesen je prijavak, nakon čega je predsjednica otišla, dok su ministri ostali sudjelovati na svečanom programu akrobatske zrakoplovne skupine Krila oluje. Nakon nastupa građani su mogli probati vojnički grah koji se dijelio u šatoru na rivi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika branimir
Vi novinari,izdajničke prevarantske duše,,vi ste terorističke grupe kao onaj pupavac,ostojic,cvitan,,bando crvena,,,vi ste na i još uvik malo po malo uništavate ljude i Državu Hrvatsku..Samo ,Samo,nece to još dugo pa cemo viditi tko ce ostati,,i još nešto..ŠTO JE S VUKOVAROM,OVČARA,,,ŠTO JE S ŠKABRNJOM,,,,NEMA PROBLEMA,,,,,DOG GOD SE SVE NE RASČISTI U HRVATSKOJ DRŽAVI NEKE RATNE STVARI ,SVAKI DAN,SVAKI TREN ISKRE ISKAČU,,,ZATO BANDO CRVENA,,----------I U NOVINAMA JUTROS STOJI NASLOV,,,MALO SMO NADOPUNILI OVO IZDANJE S AKCIOM MASLENICA,,,ZVUČI KAO DA JE TO SAMO U PROLAZU,,KAO DA JE TAJ SEKUND VAŽAN I NIŠTA VIŠE,,,,NEMA PROBLEMA BANDO,,SVE TO LJUDI PAMTE,,,,PA KAD SE POČME VATATI, NEMOJTE GOVORITI NOVINAR,,MORA SAM,,MI KAO PRENOSIMO ISTINU,,,,HMM,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,I DEČKI DRAGI ,GRAĐANI ,HRVATI I DICO DRAGA ---TO HVALA -NAM JE ZAVRAGA,,KAD GA NITKO NE POŠTUJE,,,DICO DRAGA I VAS CE TUCI AKO NE KAO ŠTO JE BILO I 1945,,ZATO NEMA HVALA DOK JE GOD PARTIZANSKA,KOMUNISTIČKA BANDA NA SLOBODI,,,,NEMA HVALA-----------
Slika korisnika branimir
di si PARTIZAN ZD---DI SI,,,,NEMATE
Slika korisnika branimir
MORAM NAGLASITI ODE JER NEMA U ZADARSKOM LISTU ELEKTRONIČNOM,,,I PRVI PUTA CUJEM,,,,OVAKVE VIJESTI NAŠE NOVINE,TELEVIZIJA -HRVATSKA TELEVIZIJA BI TRIBALA PRENOSITI,, NE PRENOSE,..OSNOVNA ŠKOLA U ŠKABRNJI-VLADIMIR NAZOR--U ABU DHABIJU SU DOBILI NAGRADU OD 100.000 DOLARA ZBOG RAZNIH ZNANJA ....TO SE NE PRENOSI NA TELEVIZIJI,U NOVINAMA,,,,,,,,BANDO CRVENA PARTIZANSKA,,,,
Slika korisnika branimir
ZA DOM I POGLAVNIKA-SPREMNI--