Učenici jači od krize: cvate proizvodnja namještaja

Slika korisnika admin
skola_namjestaj
Vedran SITNICA
U suvremeno opremljenoj školskoj radionici moguće je izraditi sve - od stolića i ormarića pa do kreveta, spavaćih soba i kuhinja

Osim konstantnog unaprjeđenja strukovnog obrazovanja i njegova prilagođavanja potrebama tržišta rada, zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića u suradnji s Njemačkim društvom za tehničku suradnju GTZ-om pokrenula je još 2003. godine projekt koji podrazumijeva proizvodnju i prodaju namještaja. Riječ je, naime, o praktičnoj nastavi kroz koju učenici i profesori škole izrađuju namještaj te ga po narudžbi i prodaju, a sve to u suvremeno opremljenoj radionici škole koju su dobili od spomenutih partnera iz Njemačke.

- Ovo je projekt s njemačkim partnerima GTZ-om i Prowood stifung koji smo započeli još prije sedam godina. Tada smo u konkurenciji sa splitskom školom dobili povjerenje Nijemaca i u našu školu je postavljena radionica u kojoj se nalaze najsuvremeniji strojevi za obradu drva te softveri za dizajniranje namještaja, odnosno CAD+T, pojasnio je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, naglasivši da je u sklopu ovog projekta provedena i edukacija nastavnika za rukovanje strojevima, programiranje CMC strojeva i novog softvera. Praktičnu nastavu ovdje obavljaju učenici koji se obrazuju za zanimanje stolar i drvodjelni tehničar - dizajner, koji, kako navodi ravnatelj, kad prođu ovu radionicu raspolažu svim kompetencijama potrebnim za tržište rada.

Kako je pojasnio ravnatelj, ova radionica nije namijenjena samo za edukaciju učenika nego i za obrazovanje obrtnika u toj branši, pa su se tako i brojni zadarski obrtnici tamo prvi put susreli s ovako suvremenim strojevima te se naučili njima rukovati i poslužili u izradi svojih proizvoda.

Radionicu vodi nastavnik Mladen Pilipović, kako kaže Tomčić, alfa i omega ovog projekta koji se kroz seminare s partnerima iz Njemačke potpuno osposobio. Osim toga, ravnatelj ističe da je u ovoj radionici održan i seminar za nastavnike struke iz područja obrade drva iz cijele Hrvatske, koji su bili oduševljeni opremljenošću i mogućnostima koje zadarska škola pruža u smislu osposobljavanja učenika za tržište rada.

- Kroz praktičnu nastavu naši učenici i nastavnici izrađuju namještaj od pločastih materijala za tržište, a na ovim je strojevima moguće izraditi sve - od stolića i ormarića pa do kreveta, spavaćih soba i kuhinja. Radimo po narudžbi i to na način da kupac dođe ovdje, izrazi želju, napravi se nacrt, sastavi troškovnik, kupcu da ponuda i ako je on prihvati, kreće se u izradu, kazao je ravnatelj, pojasnivši da sve ovo djeluje u skladu sa Statutom škole u kojem stoji kako osim obrazovne ova škole podrazumijeva i proizvodnu djelatnost.

Posljednjih je godina ova radionica među Zadranima sve poznatija, no ipak najčešću suradnju ostvaruju s drugim obrazovnim ustanovama, dok su pojedinačni građani rijetki kupci. Tim više jer se ova radionica ne oglašava i ne reklamira, jer obrtnicima predstavlja podršku, a ne konkurenciju, pa im se obraćaju samo oni građani koji su za ove proizvode saznali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika smodri01
I ja sam u toj radionici nekada učio i radio!!pozzz prof. Mladenu!!