Prigodna omotnica i poštanski žig s likom Petra Preradovića samo danas u Pošti na Poluotoku

Slika korisnika valentinam
Povodom rođenja Petra Preradovića
U povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Društvom hrvatskih književnika (ogranak u Zadru) i OŠ Petra Preradovića izdalo je prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi u ponedjeljak 23. travnja u pošti 23103 na Poluotoku
Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog žiga je Igor Černigoj

Trebalo je proći 200 godina od njegova rođenja i 100 godina od izdanja prvih hrvatskih poštanskih maraka (1918. godine) pa da hrvatski pjesnik Petar Preradović zasluženo dobije svoju poštansku marku. Hrvatska pošta je 19. travna pustila u promet prigodne poštanske marke na temu "Znameniti Hrvati" (serija izlazi već 21 godinu) obilježavajući između ostalog i najistaknutije hrvatske pisce, pjesnike, esejiste, općenito istaknuta pera hrvatske književnosti. Prva marka u seriji posvećena je 200. obljetnici rođenja Petra Preradovića (ostale dvije prikazuju fizičara Marina Getaldića i Nives Kavurić Kurtović, jednu od najpoznatijih hrvatskih slikarica). Autor maraka je Luka Juras, dizajner iz Zagreba, marke su tiskane u tiskari Agencije za komercijalnu djelatnost iz Zagreba u arcima od 20 komada, a nominalna vrijednost im je 3,10 kn što odgovara poštarini za slanje običnog pisma na području Republici Hrvatskoj. Izdanje je popraćeno lijepom prigodnom omotnicom prvog dana (FDC).

Nakon četiri države

Zanimljivo je da ni jedna od prethodne četiri države Preradoviću nije posvetila poštansku marku iako je on to po svemu zaslužio Nije to učinila ni Austro-Ugarska u kojoj je Preradović živio i radio i kojoj to nije bilo ni na kraj pameti (Austro–Ugarska je poštanske marke uvela u promet 1850. godine i na njima je mogao biti prikazan samo lik cara Franjo Josip I. ili carski grb), ni ona kratkotrajna Država Slovenaca Hrvata i Srba (koja ima alibi jer je opstala svega mjesec dana, ali je zaslužna za izdanje prve hrvatske poštanske marke 1918. godine), ni NDH koja je bila u ratu te su motivi na markama bile usmjereni ratnim potrebama, a ni poštanska administracija SFRJ za 45 godina svog postojanja. Zato sve pohvale Hrvatskoj pošti što se toga sjetila. Ovim izdanjem Hrvatska je dobila još jednu lijepu poštansku marku, a posebno su profitirali filatelisti tematičari koji sabiru marke na temu hrvatske književnosti.

Ovom prigodom spomenuo bi i književnicu Paulu Preradović, unuku Petra Preradovića, kojoj je austrijska pošta 3. svibnja 1996. posvetila poštansku marku u okviru tradicionalnog izdanja EUROPA. Vrijednost joj je 7 šilinga, a tiskana je u nakladi od 2.700.000 primjeraka. Nije mi poznat ni jedan slučaj da su na poštanskoj marki ovjekovječeni i djed i unuka.

Paula von Preradović bila je najstarija kći Helene i Dušana Preradovića, mornaričkog časnika i kasnijeg kapetana linijske plovidbe i sina Petra Preradovića. Rođena je u Beču, a njezina se obitelj preselila u Pulu 1889. godine. Kasnije je živjela u Kopenhagenu i ponovno u Beču. Bila je u braku s novinarom Ernstom Moldenom i rodila dva sina koji su postali plodni književnici i političari. Otac Paule Preradović bio je veliki hrvatski domoljub, pa je tako odgajao i svoju djecu, zato je Paula već kao djevojčica počela pisati stihove i na hrvatskom jeziku. Njezina književna djela sastoje se od brojnih pjesama, proze i malih slikovitih djela. Napisala je tekst današnje austrijske državne himne "Land der Berge, Land am Strome" ("Zemljo gora, zemljo na rijeci"), na adaptiranu glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta. Paula von Preradović umrla je u Beču 1951. u 64. godini života i pokopana je na Glavnom bečkom groblju.

Zadarski doprinos(i)

U povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Društvom hrvatskih književnika (ogranak u Zadru) i OŠ Petra Preradovića izdalo je prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi u ponedjeljak 23. travnja u pošti 23103 na Poluotoku (Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog žiga je Igor Černigoj). Tako će žig s porukom o 200. rođendanu ovog velikog hrvatskog pjesnika, prevoditelja i generala austrougarske vojske pismima i razglednicama otputovati u mnoge domove diljem ponajviše Hrvatske, ali i svijeta. Nakon uporabe žig završava u Poštanskom muzeju u Zagrebu. Naklada omotnice je 155 komada.

Pohvale i OŠ Petra Preradovića koja je u školskoj knjižnici organizirala zanimljiv program povodom 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića. Bilo je tu pjesme, glazbe i recitiranja Preradovićevih stihova. O liku i djelu Petra Preradovića nadahnuto je govorio prof. dr. sc. Robert Bacalja, predsjednik zadarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a meni je bilo zadovoljstvo predstaviti prvu poštansku marku posvećenu ovom velikom hrvatskom pjesniku te prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig u izdanju Hrvatskog filatelističkog društva Zadar.

Igor ČERNIGOJ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika branimir
OVAKO I NA OVOJ STRANICI SE MORAM OBRATITI,KAD U INTERNETSKIM NOVINAMA NEMA O JASENOVCU--------------------JASENOVAC KOMEMORACIJA 2018GOD..Vi kažete incident bija šta su ljudi razvili HOS-ovu zastavu...PA ŠTO ,to je Hrvatska svetinja i to nitko neće maknuti pa niti pokušati,,,VI BANDO JUGOSLAVENSKA,NECETE I NEĆE VAM USPITI A VI I DALJE PROVOCIRAJTE PA CETE I CEMO ZAVRŠITI POSAO NAŠIH OČEVA,,TO VAM JE KAO AMEN,,SAMO JOŠ IGRA ZAVRŠENA NIJE,,BANDO PARTIZANSKA ĆIFUTARSKA JUGOSLAVENSKA,,,NE BRINITE BRZO CE BITI...I SVI KOJI POKUŠAVAJU MAKNUTI HRVATSKU ZASTAVU,HRVATSKU SVETINJU,,,,,----ZA DOM SPREMNI---
Slika korisnika branimir
dobro je i znati sve takve novinare,,vrlo dobro-----Paveliću,,prezime ti je sveto,samo jesili i ti takav ,Hrvatsko