Policija uhvatila bombaše i pronašla bogat plijen

Slika korisnika valentinam
Dovršeno višemjesečno kriminalističko istraživanje
Policajci koji su radili na ovom slučaju došli su do saznanja da je trojac planirao i treći napad i to najvjerojatnije za mjesec i pol jer se 14. kolovoza 56-godišnjak ponovno trebao naći na optuženičkoj sudskoj klupi
Vedran SITNICA
Na konferenciji za medije policajci PU zadarske pohvalili su se "ulovom"

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja dvaju bombaških napada na PU zadarsku koja su se dogodila 5. prosinca prošle i 16. travnja ove godine jučer su uhićena trojica muškaraca u dobi od 56, 47 i 44 godine koje se sumnjiči da su te napade organizirali i izveli. Terete ih za kazneno djelo opće opasne radnje, ali i za nedozvoljeno držanje oružja. U pretresu im je pronađeno nekoliko ručnih bombi te razne municije za automatsko oružje, kao i sporogoreći štapin. Kao motiv napada policija navodi mržnju prema policajcima te osvetu i pokušaj zastrašivanja onih koji su sudjelovali u kriminalističkom istraživanju zlouporabe opojne droge za što je u tijeku postupak  protiv 56-godišnjeg N.G. na Općinskom sudu u Zadru. Upravo njega policija je označila kao naručitelja napada, a 47-godišnjeg S.G., također osuđivanog zbog preprodaje droge, kao izvršitelja, dok je 44-godišnji N.G., brat naručitelja, osumnjičen da je izradio eksplozivnu napravu  koristeći ilegalno naoružanje koje je posjedovao.

Prva eksplozivna naprava bačena je u noćnim satima, na dan kada je održano sudsko ročište u postupku protiv 56-godišnjaka. Drugi napad uslijedio je u travnju, a načelnik PU zadarske, Anton Dražina, na izvanrednoj konferenciji za medije sazvanoj upravo kako bi izvjestili javnost o razrješenju ovih kaznenih djela, istaknuo je kako su policajci koji su radili na ovom slučaju došli do saznanja da je trojac planirao i treći napad i to najvjerojatnije za mjesec i pol jer se 14. kolovoza 56-godišnjak ponovno trebao naći na optuženičkoj sudskoj klupi.

Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, kazao je kako je u vezi bombaških napada provedeno kriminalističko istraživanje nad 160 osoba te da je 31 osoba poligrafski testirana, a u sklopu istrage obavljeno je i deset pretraga domova i drugih prostorija.

- Kod prvog napada 47-godišnjaka se sumnjiči da po prethodno dogovorenom planu i na poticanje 56-godišnjaka u krug PU zadarske bacio improviziranu eksplozivnu napravu, ručnu bombu u koju je umetnuta detonatorska kapisla i sporogoreći štapin. U drugom tik do prostorija Odjela kriminaliteta droga ubacio je improviziranu eksplozivnu napravu, načinjenu od eksploziva TNT u koji je bila umetnuta detonatorska kapisla i sporogoreći štapin. U oba slučaja počinitelj je pješice došao do PU zadarske, aktivirao eksplozivnu napravu te se na isti način udaljio do svojeg stana u blizini, rekao je Mršić dodajući kako je kod obojice muškaraca pronađena znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava istovjetna onima koji su korišteni u napadima, a dodao je i kako policija sumnjiči i 44-godišnjeg muškarca zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade  i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Sva trojica su uhićena i  privedena pritvorskom nadzorniku, a danas, tokom poslijepodneva sva trojica će biti privedena na prvo ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo te potom na ročište kod suca istrage Županijskog suda u Zadru od kojeg se očekuje kako će svoj trojici odrediti istražni zatvor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (9 glasova)

Komentari

Slika korisnika korda
Dakle, kako se i ocekivalo, svi stari policijski znanci, koji iza sebe imaju hrpu kriminalnih radnji, koji su hapseni, privodjeni ..... ali nikada adekvatno osudjeni. Policija u ovakvim slucajevima zaista mora biti deprimirana, jer tuziteljstvo nikako da odradi svoj posao i strpa kriminalce na visegodisnju robiju! Zasto? Nitko ne zna. Ili mozda, ipak, zna!?