13. BIOGRADSKA NOĆ: U glazbi, delicijama i vatrometu uživalo 30.000 posjetitelja

Slika korisnika valentinam
Spektakularni doček Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Biograd, kao jedna od najboljih destinacija ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire, ubire plodove sezone. Bila je to najveća turistička fešta, jedinstveni doček Oluje, atmosfera koja se pamti
Velimir BRKIĆ
Bila je velika gužva i nije bilo lako proći Rivom

Zašto je Biograd na Moru među prvim turističkim odredištem u Zadarskoj županiji, pokazala je i 13. Biogradska noć koju tradicionalno organiziraju Turistička zajednica i Grad Biograd uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

Biograd, kao jedna od najboljih destinacija ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire, ubire plodove sezone. Bila je to najveća turistička fešta, jedinstveni doček Oluje, spektakl glazbe, delicija i vatrometa, u kojem je uživalo oko 30 tisuća posjetitelja.

Biograd je u subotu imao 19.300 gostiju, a tom broju priključilo se tisuće Biograđana, žitelja u okruženju, s kopna i otoka i onih koji su posebno za ovu prigodu došli iz mnogih dijelova svijeta.

U noći sa subote na nedjelju umijeće je bilo uopće proći Rivom.

Program se odvijao od plaže Soline do trajektnog pristaništa. Defilirali su Gradska glazba, Biogradske mažoretkinje, KUD Kralj Tomislav i KUD Sv. Ivan Medviđa, a uzduž i poprijeko Rive pjevale su klape Adria, Donat i Zadarski kantuni te VIS Čevulje koji je tradicionalne predmete pretvorio u neobična glazbala. Na dvije pozornice kod Gradske uprave i u Staroj ribarskoj luci kod spomenika, nastupili su klapa Bunari, grupa Pravila igre i svevremenski Magazin.

Za svakog sladokusca ponešto, od paštašute sa šalšom, preko girica, pečenih srdela i tunjevine, kunjki, landrovine, bijelog brudeta, pohane pasovine, palačinki, bubica-pecipaja do soparnika. Bilo je gotovo sasvim besplatno.

Bili smo s Biograđanima i turistima na katamaranu obitelji Šangulin s kojim vlasnik Miro upravlja timunom, a unuk Noa joystickom.

Pod dirigentskom palicom voditeljice programa Brankom Pelicarić, novinarke Radio BnM, ugasila se vanjska rasvjeta. Sat prije ponoći nebo iznad Pašmanskog kanala proparao je morsko-zračni piroglazbeni vatromet, najspektakularniji dosad. Ekipa iz Pirotehnike Mirnovec rasvijetlila je Biogradsku noć, na oduševljenje publike na Rivi i one preko mora na otocima.

Iz zvučnika Oliverove pjesme te Moja domovina, Živjela Hrvatska – Vivat Croatia i Neopisivo, a iznad katamarana, brodova, brodica, jahti i naših glava na stotine tisuća svjetlucanja. Prethodno je održan defile brodica s upaljenim bakljama.

Atmosfera koja vlada na feštama ne može se osjetiti nigdje drugdje na svijetu, a biogradska fešta prava je potvrda toga.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika monika
Biograd to je jedna iz najlaksih destinacji u Dalmacji ! Ali volim Sukosan :)