FOTOGALERIJA: U Hotelijersko-ugostiteljskoj školi braću Fantela počastili tortom!

Slika korisnika valentinam
Maline i čokolada
- Na srpanjskom dočeku zadarskih Vatrenih na Forumu imao sam povlasticu prvi kušati tortu spravljenu u čast Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka i Dominika Livakovića. I tad, u srpnju, kaže meni Kristina Lončar da će i nama, Mihovilu i meni, napraviti tortu kakvu god poželimo "ako osvojite zlato" - govori Šime Fantela
Vedran SITNICA
Torta je naravno bila na valove

U holu zadarske Hotelijersko turističko ugostiteljske škole (HTUŠ) nije bilo puno šušura. E sad, je li to što je bila nastava u tijeku ili nešto drugo ili treće, nije ni bitno. Glavno da smo naišli na Kristinu Lončar, nastavnicu slastičarstva koja nas je "privela" u školski restoran...

- Evo, sad lipo sidite! - kaže Kristina.

Ekipa Zadarskog lista došla je prva, a nedugo zatim eto i kolega iz HRT-ova centra Zadar. I odmah s njima i Edo Fantela, osnivač JK-a Sv. Mihovil, trener (i otac) svjetskog zlatnoga dvojca Šime i Mihovil Fantela u klasi 49-er.

- Sad će Šime i Mihovil - kaže Edo.

Stigli su, naravno, Dado Burčul i Edi Stipić, fizioterapeut, odnosno stručnjak za Šiminu i Mihovilovu fizičku pripremu.

- A baš je lipo ode! - kaže Dado.

Nego, zašto smo mi uopće jučer bili u HTUŠ-i?

- Na srpanjskom dočeku zadarskih Vatrenih na Forumu imao sam povlasticu prvi kušati tortu spravljenu u čast Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka i Dominika Livakovića. I tad, u srpnju, kaže meni Kristina Lončar da će i nama, Mihovilu i meni, napraviti tortu kakvu god poželimo "ako osvojite zlato" - govori Šime Fantela.

Naravno da je prethodno stigao s bratom Mihovilom, da se s bratom ispozdravljao sa svima i dok smo, razgledavajući ponudu kanapea i ostalih delicija što su ih spravili kuhari, a servirali konobari, čekali ono glavno - tortu!

- Ja tada, u srpnju, baš i nisam puno znala o jedrenju i o braći Fantela, ali me oduševila Šimina neposrednost u tom susretu. Malo smo ćakulali i kad mi je kazao da će uskoro na SP u klasi 49-er, ništa mi nije preostalo nego obećati da će dobiti tortu ako budu zlatni - kaže Kristina.

I, gle čuda!

- Jedno jutro gledam HTV i vidim - Fantele zlatni! Aha, tu smo, obećanje se mora ispuniti. I tako smo se dogovarali, priskočio je Zadarski list i eto, dogovorili se da ćemo čokoladnu tortu s voćem, po srpanjskoj Šiminoj želji, spraviti za 4. listopada.

"Ima i bovu!"

Sve je to u jednom dahu izgovorila Kristina, a Šime samo prisnažio.

- Da, da, da... Evo, zahvaljujem na tomu što ste se potrudili i zahvaljujem na torti.

Šime je, eto, kao neki glasnogovornik, ali i Mihovil je imao poneku riječ:

- Sve je to tako, ali - kad ćemo kušati tortu!?

I baš je zato ispalo sve lijepo. Torta na svom podlošku čeka na kolicima, svi je razgledavaju, zanimaju se za pojedinosti...

- Vidi, ima i bovu! - uskliknuo je Šime.

Na vrhu je ta bova, jedna jagoda. A jedra?

- Jedra su od cukra - kaže Kristina.

Lijepa plava torta, izvrsno dekorirana, figura ka' cukrić.

- Ljudi, ajmo kušati! - kaže Mihovil.

Nema lakšega posla. Nož uzeo Šime, Mihovil s kuharskom kapom na glavi asistira, publika već drži pijatiće u rukama...

- Polakooo...

Jedno vrijeme ne čuje se ništa, svi zabavljeni tortom, a valja i reći i je li sve OK.

- Izvrsna je! - dao je ocjenu Edo Fantela.

Nitko nije bio protiv. U međuvremenu su Šime i Mihovil odradili "mali školski sat" s nekoliko učenica i učenika koje je zanimalo nešto više oko jedrenja, kako se postaje pravi sportaš, koliko je potrebno napora...

- Ustrajnost, bitna je ustrajnost u svemu pa i u jedrenju - kaže Šime.

Nego, što bi bilo kad bi ovakva torta nekako bila ponuđena u sklopu zadarske ugostiteljske ponude? Kolegica Ana Marušić iz HRT-ova centra Zadar kaže:

- Vidiš, ideja nije loša!

A ime? Kako bi trebalo nazvati tortu. Možda "Zadarsko zlatno jedro"?

- Hm, moglo bi i tako - kažu Šime i Mihovil.

U neko doba kroz prozor je pogledao Dado Burčul.

- Eno, pojavija se vitar! Kad je trening?

Ne bojte se, znaju dobro Šime i Mihovil i Edo kad je trening. Ali, otišli oni malo i u školsku kuhinju pa ćakulaju. I neka, neće pobići vitar zadarskim zlatnim jedrima...

Domaćini

Dakako da je ideju i realizaciju školske torte za zlatne zadarske jedriličare podržala i blagoslovila Dijana Radić Škara, ravnateljica. Operativci cijelog događaja bili su nastavnici i učenici. Za konobare i posluživanje zadužen je bio Ivan Brdar, za kuhare Josip Vrsaljko, a za slastičare Kristina Lončar. Njihov kolega Hrvoje Eškinja, nekad i sam jedriličar, nastavnik TZK-e, animirao je i na skup doveo nekoliko učenika koji su "preslušavali" Šimu i Mihovila.

Marenić

Na jučerašnji mali skup bio je pozvan i Igor Marenić koji je sa Šimom jedrio 15 godina u klasi 470 u kojoj su, uz ostalo, bili i olimpijski pobjednici 2016. No, Igor zbog neodgodivih poslovnih obveza u inozemstvu nije uspio doći, a veliki su izgledi da će u nekoj zgodnoj prilici HTUŠ i za njega spraviti kakvu prikladnu slasticu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika med
Strašna vam je škola,samo da propaliteti puni jedinica i nepismeni dobiju diplomu koju naravno debelo plate odvratnim profesorima kojima je jedini motiv dobiti lovu a "obične " učenike vrijeđaju i ponižavaju.A pri tom gledaju u križ(doslovno).