NJEMAČKA OBITELJ OSTALA BEZ KUPLJENE KUĆE: To se u Njemačkoj ne bi dogodilo!

Slika korisnika bkupcak
Obitelj Schumacher protiv odvjetničkog ureda Papić
Na jučerašnjem ročištu svoju stanu priče iznijela je vlasnica njemačke i hrvatske agencije za prodaju nekretnina Miroslava Nowak. Ispričala je kako ona nikada ne bi oglasila prodaju kuće na Viru da je znala da nešto s papirima nije u redu
Arhiva ZL
Bračni par Schumacher
ZADAR - Na Općinskom sudu u Zadru jučer je pred sutkinjom Katjom  Morić Arambašić nastavljena privatna parnica njemačkoga bračnog para Schumacher zbog gubitka kuće koju su prije 12 godina kupili na otoku  Viru protiv odvjetničkoga ureda Papić te agencija za nekretnine - njemačke Nowak und partner immobilien i hrvatske Novak i partneri nekretnine, te prodavatelja. 
Nijemci Erna i Ernst Schumacher jučer se nisu pojavili na sudu zbog  zdravstvenih poteškoća, pa je njihove interese zastupao odvjetnik Mile  Milovac kojeg je pred sam početak postupka sutkinja upoznala s novim  momentom - postupkom likvidacije koji je pokrenut nad agencijom Novak i partneri nekretnine. Ovaj postupak od samog početka ne ide glatko,  što zbog učestalih odgoda, što zbog smrti odvjetnika koji je Schumacherima sročio kupoprodajni ugovor te potom i prodavatelja nekretnine,  zbog čega je njihov odvjetnik morao preinačiti tužbu kad se utvrdilo tko  su njihovi nasljednici. 
 
Na jučerašnjem ročištu svoju stanu priče iznijela je vlasnica njemačke  i hrvatske agencije za prodaju nekretnina Miroslava Nowak. Ispričala je  kako ona nikada ne bi oglasila prodaju kuće na Viru da je znala da nešto  s papirima nije u redu.
 
- To se u Njemačkoj ne može dogoditi. Nije moguće da kuća nema  građevinsku dozvolu i da se nalazi izvan građevinske zone, a da bude  sklopljen kupoprodajni ugovor i da se ona proda. Meni se godinu dana  nakon prodaje javila gđa. Schumacher i požalila da nešto nije u redu s  papirima, ali ja joj to nisam rješavala, već odvjetnik Miše Papić (ovaj odvjetnik u međuvremenu je preminuo, op.a.). Nisam znala da je ugovor  bio raskinut i slopljen novi. U Hrvatskoj je za mene sve oko nekretnina  koje sam oglašavala odrađivao Slavko Tresoglavić kojeg sam upoznala u  jednoj pizzeriji, nakon što sam na Dugom otoku kupila za sebe nekretninu. U razgovoru smo došli na ideju o suradnji. Sve papire prije oglašavanja provjeravao je odvjetnik Miše Papić koji je kasnije odrađivao sve do  potpisivanja ugovora i kad je bio ugovor potpisan, on je za to bio plaćen,  na upite sutkinje i odvjetnika svih strana u postupku odgovorila je Nowak uz pomoć sudskog tumača za njemački jezik. Ispričala je kako joj  prodaja kuće Schumacherima nije bila prva nekretnina u kojoj je bio angažiran Tresoglavić, ali i da nema nikakav pisani trag iz kojeg bi se vidjelo  da je Papić provjeravao dokumentaciju prije oglašavanja prodaje. Što se  provizije tiče, kazala je kako je ona dobila tri tisuće eura, a nije mogla reći  koliko su zaradili Papić i Tresoglavić.
 
Naglasila je kako je ona bila samo  posrednik u prodaji te da nije bila obavezna provjeravati ništa drugo  osim vlasništva.
 
- Moje je uz to još bilo da što bolje prezentiram nekretninu u smislu   površine, okućnice, prostorija i slično. U Njemačkoj sam dužna pet godina nakon prodaje čuvati račun i ugovor, odgovorila je vlasnica agencije  preko koje su Schumacheri kupili kuću za koju su vjerovali da će biti  njihov dom pod stare dane. Platili su je 47.000 eura, a prodavatelj je bio  danas također pokojni Josip Gržeta iz Vira. Novi vlasnici njegovo ime godinama nisu uspjeli ukloniti iz zemljišnih knjiga,  ni uz odvjetničku pomoć, a onda je, kad je on upao u financijske probleme, upravo ta kuća na  javnoj dražbi prodana u ovršnom postupku. Za svega 74.000 kuna kupio  ju je Branimir Petravić iz Kutine. 
Suđenje se nastavlja.
 

Potpora Udruge Veronika Vera

Bračni par iz njemačkog grada Ulma Erna i Ernst Schumacher bili su uvjereni da  su pravno zaštićeni kad su preko agencije i odvjetničkog ureda krenuli kupovati kuću  na otoku Viru 2006. godine. No ubrzo su saznali da su prevareni. U ovršnom postupku ostali su bez kuće, nakon čega su i deložirani. 
 
Od prvog dana ovi Nijemci imaju potporu i pomoć Udruge za zaštitu žrtava hrvatskog pravosuđa Veronika Vere, a Nada Landeka iz ove udruge pojasnila je jučer  predstavnicima medija kako je problem nastao jer Schumacheri  nisu u zemljišnim  knjigama bili upisani kao vlasnici, već je kuća i dalje glasila na bivšeg vlasnika, nad  kojim je sud zbog dugova pokrenuo ovrhu. 
 
- Postojala je procedura koju su oni morali riješiti, a dok su ishodili rješenje o legalizaciji, nekim je čudom istog dana bila zabilježena i plomba da se provodi ovrha i  provedba legalizacije objekta, koji se legalizirao u zemljišnim knjigama. Znači to je  bilo jedno brzopotezno rješenje, kojim su oni proveli ovrhu nad nekretninom u kojoj  su Schumaheri živjeli i prodali je na dražbi, pojasnila je Landeka, novinarka i jedan  od osnivača Udruge Veronika Vere dodajući kako je ovim nesretnim ljudima preostalo samo da pravdu i naknadu štete potraže na sudu. No postupak predugo traje,  ponajviše radi odgoda na zahtjev suprotne strane. 
 
- Mi gospođu nećemo ostaviti nijednoga trenutka. Uz nju smo nesebično, bez obzira na poteškoće na tom putu. Čak smo se u postupku u drugoj parnici uključili kao  umješači u postupak i nastupili kao tužitelji, kako bi joj olakšali da ne mora svaki put  dolaziti na sud jer je to za nju skupo, a i lošeg je zdravstvenog stanja. Pratit ćemo je  do najviših sudskih instanci u Hrvatskoj i izvan, poručila je Landeka
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika korda
A jbg, mi smo prevaranti, a zakoni, tj sud, nas u tomu podrzava! Takvi smo, takvi cemo biti dok nas ima. Nikakva EU nas tu nece sprijeciti da ljude varamo, otimamo im njihov novac, lazemo i obmanjujemo. To je nas genetski kod!!!