BLAGDANSKI UGOĐAJ Obitelj Marije Grbić dva mjeseca živi u božićnoj bajci

Slika korisnika mkvanja
Privlačka kuća u posebnom, raskošnom ruhu
uređenjem sam započela prije gotovo dva mjeseca, odmah nakon Svih svetih. Tisuće je tu detalja. Zadnju figuricu, ukras i dekoraciju postavljam na Badnjak, neposredno pred tradicionalnu zajedničku večeru, molitvu, paljenje svijeća i kađenje kuće te odlaska na ponoćku u našu crkvu Male Gospe, kazala je 49-godišnja Privlačanka Marija
Velimir BRKIĆ
Marija Grbić sa suprugom Robertom, sinom Antonijom te s unučicom Gabrijelom i unukom Ivanom

Božićnom čarolijom sasvim je oživjela privlačka božićna  bajka, u kući obitelji Marije i Roberta Grbića. Marija, zvana Marička, ostvarila je svoje snove iz djetinstva, bajkovito je uredila i ukrasila oko 65  metara četvornih dnevnog boravka i kuhinje koji izgledaju kao iz neke  božićne bajke, kao u nekom božićnom filmu.

Djedica, anđelića, balerina... - na stotine

- S uređenjem sam započela prije gotovo dva mjeseca, odmah nakon  Svih svetih. Tisuće je tu detalja. Zadnju figuricu, ukras i dekoraciju postavljam na Badnjak, neposredno pred tradicionalnu zajedničku večeru,  molitvu, paljenje svijeća i kađenje kuće te odlaska na ponoćku u našu crkvu Male Gospe, kazala je 49-godišnja Privlačanka Marija.

Za atmosferu u ovoj kući odgovorni su ukrasi, figure i dekoracije. Samo popularnog Djedice u svim veličinama i varijacijama ima oko 140, a  anđelića, princezica i balerina na stotine. Kuglicama, biserima, zvjezdicama i mašnicama... ne zna se ni broja.

Sve je do u detalje raspoređeno na komodama i ostalom namještaju,  podu, zidovima, lusterima, zavjesama, gotovo na svakom milimetru  dnevnog boravka i kuhinje. Čarolija je postala još veća uz sobove, a  božićne jaslice su posebna priča.

- Prve božićne ukrase kupila sam prije dvadesetak godina. Posljednjih  godina kupujem i svugdje gdje putujem, ističe Marija koja je i boćarica u  privlačkom klubu.

Mir u srcu i ljubav prema bližnjemu

Bajkovite jaslice s malim Isusom, Marija, Josip, tovarčić, ovčice, pastiri,  potok, bor koji podsjeća na život, nadnaravno ukrašen šank, malo klizalište, cvijeće, svjetlost svijeća i lampica učinili su u ovoj kući predivan,  božićni ugođaj. A tek kad se upale sva glazbala na figuricama...

- Smisao božićne čarolije je mir u srcu i ljubav prema bližnjemu, poručila je Marija.

Marija i Robert, uspješni privlački obrtnik, već su 28 godina u braku,  imaju četvero djece: Antonelu udanu Mašina koja živi u Americi, Ivanu  udanu Jurčević koja živi u Splitu te Elenu i Antonija. Imaju i četvero  unučadi: Marka, Luku, Gabrijelu i Ivana.

- Kad sam bila kod kćeri Antonele u Americi u New Yorku, kupila sam  toliko božićnih ukrasa i figurica da sam ih kući poslala putem kontejnera, otkriva Marija.

Kako znaju da je sasvim u Božiću i božićnim ukrasima, obitelj i prijatelji je time darivaju, jer znaju da je to za nju najdraži, najljepši i najbogatiji dar. 

- Za blagdane želim svima mir, ljubav i sreću u krugu obitelji, poželjela  od srca Marija Grbić Marička.

Najmlađi član obitelji s tamjanom u  žeravi kadi kuću

Badnjak se čestita: "Faljen Isus! Dobro van došla Badnja veče!" Slijedi odgovor: "I  s tobon zajedno!" Glavno jelo je u pravilu bakalar. Kako je to običaj i kršćanska tradicije oko badnjaka okuplja se cijela naša obitelj na molitvu i zajedničku večeru, prije koje najmlađi član obitelji s tamjanom u žeravi kadi kuću, ističe Grbić dodajući  kako svjetlo na Badnju večer ima posebnu ulogu. - Upalimo veću obiteljsku sviću i  svićice za svakog člana obitelji, umetnute u posudu punu 'šenice. Sviće se gase  kruhom umočenim u vino, kruh se potom pojede. Zatim idemo u crkvu na ponoćku,  naglasila je Marija - Marička.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
lijeeeeepo!!!!!! gdi ste ih nasli novinare?! vrlomi se svida :)

Monika