BESKONAČNA LJUBAV Cijeli život podredili svojoj obitelji, stvarali da djeci bude bolje

Slika korisnika mkvanja
Luca i Ive Matković iz Grgurica proslavili zlatni pir
Usprkos krizama, životnim poteškoćama i križevima brak i bračno zajedništvo su čvrsti temelj na kojemu se gradi obitelj i društvo, ono je garancija budućnosti, tvrdi ponosni dida Ive tijekom "zlatnog slavlja"
Velimir BRKIĆ
Strasno kao i prije pola stoljeća

Iako se sve češće govori kako brak nije "na cijeni", a neprestano statistički ali i oko nas raste broj razvoda ima i životnih priča  sa sretnim ishodima. Sedamdesetgodišnja Luca i tri godine stariji Ive  Matković iz Grgurica u crkvi sv. Nikole, biskupa, u Islamu Latinskom ispred don Šime Žilića, obnovili su bračne zavjete. Potom su u obiteljskoj  kući u svom ravnokotarskom naselju nasuprot Zelenog hrasta u nazočnosti obitelji i prijatelja proslavili zlatni pir, pedesetogodišnjicu zajedničkog života.

Ljubav i poštovanje

- Svoj životni zavjet na "ljubav i poštovanje sve dok nas smrt ne rastavi”, također smo izrekli u župnoj crkvi u Islamu Latinskom ispred  svećenika don Mila Perovića iz zadarskih Arbanasa, kazao je vitalni slavljenik Ive.

Slavljenica Luca živjela je oko 300 metara zapadnije od svog odabranika Ive. Poznaju se i druže još od ranog djetinjstva, znaju sve jedno od  drugom. 

- Družili smo se i zaljubili preko ušiju. Onda me Biro za zapošljavanje  pošalje na rad u Njemačku u tvornicu Siemens u Heidenheimu, tako je  to tada bilo. Nakon šest mjeseci za Božić, došla sam na godišnji i zauvijek ostala. Što su vreće njemačkih maraka prema ljubavi i srca mog  Ive, onako zgodnog i stasitog, kako da je jučer bilo s puno žara i ljubavi  priča slavljenica Luca, te nastavlja:

- Za mjesec dana smo se i vjenčali. Kod svekra Jose i svekrve Ljube u  staru kuću zvanu Kula Matkovića došla sam kao 13. član obitelji, podsjeća Luca rođena Maričić.

Petero djece i 12 unučadi

Njihova ljubav urodila je s petero djece, četiri kćeri i sina, koji su im  podarili 12 unučadi. Najstarija kćer Ada udala se dobro znanog ugostiteljskog djelatnika Damira Anića iz Kruševa, žive u Zadru na Putu Petrića i imaju Luciju i Saru. Kćer Tanja se udala za Roberta Vranića iz Visočana, žive u Radovinu i imaju Roberta i Matea. Kćer Iva udala se za  Nikolu Šarića iz Medviđe, živi u Zadru na zadarskoj Ploči i imaju Davida i Stipu. Najmlađa kćer Maja udala se za Tomislava Juratovca iz  Suhopolja, žive na zadarskom Bilom brigu i imaju Ninu, Ivana i Niku.

Dok slavljenici žive u prizemlju obiteljske kuće u Grguricama sin Ante živi na katu, a sa suprugom Marinelom, rođenom Šarlija iz Modriča,  ima sina Ivanoa i kćerke Emili i Tinu.

Cijeli svoj život Luca i Ive podredili su svojoj obitelji. Iako je slavljenik  Ive radio u gradu u Nasadima, a slavljenica Luca odgajala je djecu,  spremala kuću i ručak te vodila brigu o blagu, svakodnevno su zajedno  radili i u polju. Stvarali su kako bi njihovoj djeci bilo bolje.

Štand kod Zelenog 'rasta

- Imamo OPG Ive Matković i ljetni štand kod Zelenog 'rasta, prodajemo svoje povrće. Imamo desetak ovaca, nešto tuka i kokoši, a za mjesec dana već tradicionalno ćemo kupiti dva manja prasca za uzgoj, nabraja slavljenica Luca koja je za zlatni pir dobila "radne" poklone - karijolu, brukve, čekić, capicu, metlu, mikser, teće, sadnicu limuna i drugo te svetačku sliku Posljednja večera. Slavljenik Ive dobio je vrijedni  sat, škrinjicu, set čaša, pot, otvarače za botilje i dr.

Vidjevši ovo dvoje ljudi kako se s ljubavlju gledaju, uistinu je lako  povjerovati kako je pedeset godina tek jedan korak, a ne cijeli život.

- Obitelj i naša kršćanska vjera su najvažnije u našem zajedničkom  životu i bez toga nema ničega, ističe slavljenik Ive koji je pet godina u  Matulju radio kao bauštelac, a potom čak 34 godine u zadarskim Nasadima.

Bilo je teških trenutaka, kaže, ali ljubav, razumijevanje i vjernost nadvladali su sve.

- Usprkos krizama, životnim poteškoćama i križevima brak i bračno  zajedništvo su čvrsti temelj na kojemu se gradi obitelj i društvo, ono je  garancija budućnosti, tvrdi ponosni dida Ive tijekom  "zlatnog slavlja"  koje je potrajalo sve dok pivci u Grguricama nisu zakukurikali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
CESTITAMOOOOO!!!!!!!!!!! danas to se rijetko dogada. Super! Sve najbolje za VAS!
Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com