Sezona 1995./96., novi juniorski naslov prvaka

Slika korisnika mkvanja
40 godina Jazina
Juniori prvaci, neviđeno zajedništvo

Za novog trenera Zadra, u sezoni 1995./96., izabran je Joško Pulja.  Mnogim ljubiteljima košarke u Zadru, ovaj izbor bio je iznenađenje, pa i  za mene, jer sam imao prigodu slušati Joška kako govori i priča o velikim  planovima za Puntamiku, kluba iz kojeg je ponikao, izgradnja nove dvorane na Puntamici, jakoj ekipi, itd., godinu ranije. Za svoje pomoćnike  imenovao je Umberta Piasevolija i Uču Pulanića, te nove trenere za fizičku pripremu, Branka Matića i prof. Ivana Čulara, dr. Mladen Srzentić  brinut će se o zdravlju igrača. Novi igrači su M. Gašparović, I. Josipović,  K. Ercegović, J. Sičić. Nositelji su i dalje, Stipe Šarlija i Marko Bulić, te Zrilić, Mazija, I.  Perinčić, Ružić, Ivančić, Vukičević i H. Perinčić, kojeg je  Joško uporno želio u prvom timu, ja se nisam složio, opirao sam se toj  ideji, na kraju je ipak priključen, i danas mislim da sam pogriješio, jer  kod Hrvoja je trebalo kroz juniorske treninge razvijati neke elemente za  koje na seniorskim treninzima nema vremena. Vrlo dobar roster i najava  je borba za prva četiri mjesta. Po meni, radi se prva velika greška, mjesto  za bazične – fizičke pripreme bira se Poreč (u srcu ljeta, 100 tis. turista?),  uobičajena praksa svih momčadi i trenera su planine, nadmorska visina  preko 1000 m. Tko je, kako i zašto odabrao Poreč, ostaje zagonetka, moglo se sve na isti način odraditi i u Zadru i uštedjeti velik novac.

Sezona 1995./96.

Uvod u sezonu su utakmice protiv Benstona, u domaćem Kupu, u dvije utakmice Zadar je bolji i prolazi dalje. Sve izgleda dobro nakon prva  dva kola, pobjede protiv Kantride i Šibenika, pa pravi spektakl u Jazinama. Povodom proslave 65 godina igranja košarke u Zadru, igra se utakmica Hrvatska – Zadar. Tada je u Jazinama otkrivena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Tornada, govoreći o njima, počasni predsjednik Tornada, Boris Marin, naglasio je kako su više  od svega voljeli domovinu, Zadar i košarku. Slijedi pravi šok za sve ljubitelje košarke i navijače, Zadar doživljava sedam gotovo vezanih poraza!

Na utakmici 4. kola, Zadar – Zrinjevac (71:76) teško se povrijedio Ivan  Perinčić, po mnogima, nakon Arijana Komazeca, najbolji i najperspektivniji mladi igrač Zadra. Već je odigrao dosta dobro prošlu sezonu za prvi tim, bio najbolji igrač i strijelac juniorskog prvenstva (32 p., 7 skokova i  5 asistencija po utakmici), nosio je u sebi, za razliku od drugih sjajnih,  mladih igrača, koji su bili double-double igrači (više od 10 poena i 10  skokova), triple-double igru, jer je mogao imati i po 10 asistencija te je siguran mladi reprezentativac. Na parketu Jazina, na jednom mjestu ostala je loše obrisana fleka od znoja igrača koji je pao, na nju je naskočio  Ivan, dogodilo se ono što se događa kad autom naletite na led. Otišao je  prednji križni ligament, najvažniji ligament zgloba koljena, sezona je za  njega bila završena.

Što reći o utakmici Dinamo (Vinkovci) – Zadar, 117:74!? Znali smo da  je hladno zimi u Vinkovcima, ali minus 45, jedan od najtežih poraza Zadra u povijesti, ovu enigmu mogli bi riješiti samo igrači i objasniti što se  događalo na toj utakmici.

Da nešto zaista ne štima, potvrđuje poraz u Jazinama od druge  momčadi Cibone, Francka, 83:90., trener Pulja daje ostavku, za novog  trenera izabran je Petar Jelić. Igrač zlatne generacije Zadra, od 1965. –  1970., nije mogao pronaći teži trenutak za povratak u Zadar, jer nakon  svih poraza i problema, dolazi onaj najveći: najbolji igrač Zadra, i statistički, u Hrvatskoj, Stipe Šarlija, zbog neispunjenih ugovornih obveza,  uputio je CROBA-i, zahtjev za razvrgnuće ugovora, nakon čega ga klub  suspendira (?!), dakle, velika je financijska kriza.

"Ono što u ovom trenutku možemo napraviti jest da Gradsko vijeće,  pri donošenju proračuna, donese takvu odluku kojom će dio novca biti  izdvojen za KK Zadar", rekao je gradonačelnik Kalmeta, i grad donosi  spasonosnu odluku za klub.

"Sad imamo takvu situaciju u kojoj se možemo prepoznati među klubovima koji će se boriti za ostanak u ligi", rekao je zabrinuto trener Jelić.

Loši rezultati se nastavljaju i dalje, i Zadar nakon 17 kola ima omjer 4- 13! Jedina prekrasna vijest je Krešo Ćosić koji nakon nominacije, kao prvi  Hrvat ulazi u kuću slavnih, u Springfieldu, a nešto ranije, na Fakultetu za  fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, doktorirao je mr. Slavko Trninić.  Tako je zadarska košarka dala hrvatskoj košarci prvog doktora košarke.

U četvrtfinalu Kupa, Zadar igra protiv Zrinjevca, 72:66, u Zadru,  100:96, u Zagrebu, Zadar je osigurao završnicu, polufinale Kupa, što je,  barem za kratko, donijelo mir i malo veselja za navijače.

Drugi važan događaj je Skupština kluba, Petar Šale, pravobranitelj RH  je novi predsjednik, znatno pojačani UO, sugerira da bi klub mogao iz  krize. Nažalost, rezultati i dalje nisu dobri, u dodatnom razigravanju, nakon poraza od Benstona i novog poraza od Francka, ostavka trenera Jelića, preuzima, a tko drugi nego Učo Pulanić, a na zamolbu novog šefa  struke u Jazinama, Đure Stipčevića, prihvaćam biti pomoćnik u toj neizvjesnoj završnici. U Rijeci smo bili blizu, a ostanak u ligi osiguran je utakmicom protiv Alkara, 84:65.

Završnica Kupa u Rijeci, bila je prigoda da se pobjedom protiv Croatia  osiguranja i plasmanom u finale Kupa pokrije iznimno loša sezona, klub  se zaista mobilizirao, gotovo svi su bili u Rijeci, nažalost, nismo prošli,  Splićani su bili bolji, 83:69.

"Nedostatak snage i kondicije, uvjetovali su pad rezultata u drugom  poluvremenu na mnogim utakmicama, pa tako i na ovoj", rekao je Učo,  mene to vraća na misli o pripremama u Poreču. Još dvije utakmice dodatnog razigravanja i završava jedna od najtežih i najslabijih sezona u  povijesti kluba.

Juniori opet prvaci

Zbog fantastičnog ozračja i 2 do 3 tisuće gledatelja na utakmicama,  HKS još jednom, organizaciju finala juniorskog prvenstva dodijeljuje Zadru. Kroz Zadar je, treću godinu zaredom, protutnjala košarkaška groznica mladih hrvatskih košarkaških nada, igra, ne četiri, nego osam  momčadi. Izvrsno organizirano, treba zahvaliti tajnici kluba, Vani, na iznimno velikoj podršci koju je davala u logističkoj potpori mladim selekcijama, kroz cijelo ovo vrijeme, A-2 ligu, turniri u inozemstvu. Nemamo  visinu, samo Žuža 204 cm i T. Ružić, kao mlađi junior, 203 cm, ali ekipa  ima neviđeno zajedništvo, riječ je o izuzetnoj klapi, veliko srce, razum,  hrabrost, i bez igračkog egoizma su! Zato sam im dozvolio da ofarbaju  kosu u plavo, žuto, zeleno.

Pobjeđujemo, najprije Zagreb, s Josipom Sesarom, 102:78, Jedinstvo,  90:53, pa favorite Splićane, 91:76, u paklenoj atmosferi Jazina, pred 3 tisuća navijača. Budući da su Riječani pobijedili Splićane, odlučujuća  utakmica je Zadar – Rijeka. Opet uz fantastičnu pomoć s tribina, pobjeđujemo, 72:66, i postajemo prvaci, treći put u nizu!

Posljednja utakmica s Cibonom je nevažna, sve je riješeno ranije i još  jedno veliko slavlje u Jazinama može početi. Najbolji igrač prvenstva je  Hrvoje Perinčić, najbolji strijelac, Josip Sesar, a Jurica Žuža je najbolji  skakač. Pomoćni trener je Rudi Tičina. Kao i prošle, i ove godine nagrađen sam, od Udruge košarkaških trenera Hrvatske, za najboljeg trenera u juniorskoj konkurenciji.

Igrali su: J. Gobin, M. Pestić, L. Budija, I. Čulina, H. Perinčić, M. Ćustić,  B. Longin, J. Žuža, I. Perković, A. Mišlov, T. Ružić i D. Vidaković. Cijela prva postava, Pestić, Longin, Ćustić, H. Perinčić i Žuža, potpisali su ugovore sa Zadrom. Pažnju na sebe skrenuli su i mlađi juniori, T. Ružić i D. Vidaković.

U sljedećem nastavku: Jusup novi trener, ozljeda Hrvoja, sezona  1996./97.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com