FESTIVAL VINA Šampion bijelih vina Muškat žuti PZ MasVin iz Polače, a crnih Syrah Bože Bačića iz Podgrađa

Slika korisnika mkvanja
Održana 22. degustacija vina Sjeverne Dalmacije "Vinkovo 2019." Stankovci
Na manifestaciji je bilo 126 uzorka vina, 60 bijelih i 66 crnih. Osim šampionskih pehara stručna ocjenjivačka komisija dodijelila je još tek jednu zlatnu medalja za bijelo vino i to za Pošip proizvođača Diadora eko d.o.o. iz Podgradine u Općini Posedarje, te 11 srebrenih i 14 brončanih medalja, 32 bijela vina uopće nisu ocjenjena
Velimir BRKIĆ
Nazdravljanje šampiona, dobinika zlatnih medalja sa deožupanom Šimom Mršićem i načelnikom Željkom Baradićem

Muškat žuti PZ Maslina i vino iz Polače šampion je bijelih vina u postupku proizvodnje, a Syrah Bože Bačića iz Podgrađa  šampion je crnih vina u postupku na vinskom festivalu u Stankovcima,  najdugovječnijeg festivala u Zadarskoj županiji punog naziva 22. degustacija vina Sjeverne Dalmacije "Vinkovo 2019."

Blagoslov  i rezidba "klasični kordonac"

Manifestacija je otpočela tradicionalnim obilježavanjem početka sezone rezidbe uzgojnog oblika "klasični kordonac" i blagoslovom vinograda u vinogradu Tihomira Morića gdje je blagoslov udijelio fra Marko   Nimac, župnik župe Stankovci, a rezidbu su pred okupljenima demonstrirali dipl. ing. agronomije Zvonimir Vlatković i već legendarni Radoslav Rade Bobanović iz Polače.

- Pozdravljam sve, posebice sve sudionike oslobodilačke Akcije "Maslenica" kojom je otpočeo proces  oslobađanja ovih prostora od  velikosrpske okupacije. U to vrijeme ovim prostorima tekle su krv i suze. Na  toj krvi i suzama izgradili smo povratak onih  koji su bili prognani, obnovili  svoje domove, posadili nove  nasade vinove loze, kazao je Željko  Baradić, načelnik općine Stankovci, na svečanosti u dupkom punom  Domu kulture.

Ova manifestacija, započeta prije 22 godina kao degustacija vina  stankovačkog područja, a zatim Ravnih kotara, potpuno je prerasla lokalne okvire i izrasla u tradicionalno i ugledno okupljanje vinogradara i  vinara s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

- Bez vaše želje za sudjelovanjem, učenjem, druženjem, ovo sve skupa ne bi imalo smisla, poručio je Baradić, načelnik u sedmom uzastopnom mandatu.

Podbacilo bijelo vino

Na manifestaciji je bilo 126 uzorka vina, 60 bijelih i 66 crnih. Osim  šampionskih pehara stručna ocjenjivačka komisija dodijelila je još tek  jednu zlatnu medalja za bijelo vino i to za Pošip proizvođača Diadora  eko d.o.o. iz Podgradine u Općini Posedarje, te 11 srebrenih i 14  brončanih medalja, 32 bijela vina uopće nisu ocjenjena.

U kategoriji crnih dodijeljena su tri zlata: Šimi Kurtovu iz Pakoštana  za vino Syrah, te vinarima iz Šibensko-kninske županije za vina Merlot  - Marku Duvančiću iz Oklaj-Promina u za vino Merlot te Vinariji Skelin  iz Drinovca kod Drniša. Kod crnih vina dodijeljeno je 14 srebrenih i 21  brončanih medalja, dok 27 uzorka uopće nije ocjenjeno.

- Unatoč zahtjevnoj vegetacijskoj godini 2018. koja je bila obilježena  učestalim oborinama, tučom i vinskom temperaturama u kolovozu kao  i većem urodom grožđa, kvalitetom vina, naročito crnih vina, rekao je  Zvonimir Vlatković, član 10-člane ocjenjivačke komisije na čijem je  čelu bio dipl. ing. Ante Grubišić.

Međutim, kaže Vlatković, veći urod veći problemi za vinare, naročito  za proizvođače bijelih vina koja su podbacila, od točno 60 uzorka čak  32 uopće nisu ocijenjena.

Nema bez savjeta

- Apeliram na vinogradare i vinare da se uhvate struke, mane i bolesti  se ponavljaju. Nije sramota tražiti savjete i učiti, uči se dok si živ. Svi  koji žele biti uspješni vinari iza njih treba stajati stručni savjetnik i savjetnica, zaključio je Vlatković.

Pod neizostavnom dirigentskom palicom Davora Klarića program je  znalački vodio Mihovil Mijo Brkić, voditelj-urednik Radio Benkovca. Za  zabavu su bili zaduženi harmonikaš Zvone Peraić i gitarist Mate Šegota  te narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kod Skradina. Posebno zanimanje izazvao je Milivoj Dujela, predsjednik županijske Matice umirovljenika, koji je otpjevao Mladena Grdovića pjesmu Evo mene moji ljudi.

Na kraju cjelovečernjeg programa podijeljen je izuzetno bogato ilustriran katalog sa svim podacima s 22. degustacije vina "Vinkovo 2019.  Stankovci" uz prateći slogan "Vino naše to je naša dika, tko ga pije živit  će do vika".

Popis djelitelja diploma, medalja i  pehara

Medalje i diplome su dodjeljivali: pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade, pukovnik Radojko Baković, ratni zapovjedni 2.  bojne 134. brigade, Damir Jurišić, pukovnik Damir Jurišić, kapetan posade na kanaderu, dipl. inž. agronomije Zdravko Bušić, utemeljitelj manifestacije, dipl. iur. Božo Novaković, Zadružni savez Dalmacije, Ivana  Vunić, predsjednica OV-a Stankovci, Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca, Tonči  Šangulin, predsjednik GV-a Biograd na Moru.

Šampionske pehare uručili su: Željko Baradić, stankovački načelnik, i  Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com