"PELJUZICA" U konkurenciji ulja od moderno prerađenih maslina i onih držanih u moru

Slika korisnika mkvanja
Prvi dani masline i ulja u Sukošanu
Dvije trećine uzorka maslinovih ulja je prerađeno odmah ili kroz dva ili tri dana, a trećina je od maslina iz mora. Svi uzorci maslinovog ulja su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi, Anastazia Milardović, voditeljica panela
Potrebna je edukacija, posebno mladih maslinara

Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea  Zadar, u subotu, 6. travnja, održat će se Prvi dani masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2019.

- Predano je 45 uzoraka maslinovog ulja što je zbog kratkoće vremena  za predaju pristojna brojka. Od 45 uzoraka deset je monosortnih, a 35  višesortnih maslinovih ulja, kazala je dipl. ing. prehrambene tehnologije  Anastazia Milardović, voditeljica panela.

Plodno tlo za masline

Zanimljivost, u konkurenciji su maslinova ulja proizvedena u modernoj proizvodnji i ona u tradicijskoj proizvodnji gdje su se masline prije  prerade držale u moru.

- Dvije trećine uzorka maslinovih ulja je prerađeno odmah ili kroz dva  ili tri dana, a trećina od maslina iz mora. Svi uzorci maslinovog ulja su  podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi, naglasila je Milardović.

Manifestacija ovog tipa dat će ocjenu dosadašnjeg rada, ukazati na  trendove za budućnost i najaviti neke nove poteze.

- Edukacija o maslinarstvu i maslinovom ulju dug je proces, to traje cijeli život, stalna su učenja i nadogradnje. Sukošan ima plodno polje za  povrće i voće, onda ima i plodno tlo za masline. Potrebna je edukacija,  poglavito mladih maslinara, poručila je Anastazia Milardović.

Kvalitetan proizvod ne nastaje slučajno, već je samo iscrpnim radom,  ulaganjem i novim saznanja moguće postići kontinuitet u kvaliteti.

- Održat će se dva zanimljiva predavanja i vođena senzorska analiza  maslinovih ulja te druženje uz dalmatinsku pismu i dobru spizu, najavila  je Mirjana Veleslavić Nadinić iz TZO Sukošan.

Edukacija, druženje, spiza i pisma

Zadarski masterchef Renato Kraljev u velikoj "teći od tri uva" pripremit će "orzo sa šparogama i kozicama". Za zabavu su zaduženi ženska  klapa Uzorita, klapa Monada i KUD Zlatna luka, dok je voditelj Andrija  Vanjak iz Sukošana, ravnatelj OŠ Pakoštane.

- U konkurenciji su moderno i tradicionalno proizvedena maslinova  ulja. To je stvar sklonosti okusa i vrijednosti koje su generacije stjecale,  mišljenja je Mirjana Veleslavić Ndinić.

- Maslinovo ulje, riba i blitva othranili su generacije Sukošanaca, zaključio je Denis Protić, mladi sukošanski agronom, inicijator održavanja  ove prve maslinarske manifestacije u Sukošanu.

Peljuzica, vrsta grambučele

Manifestacija se zove po autohtonoj maslini zvanoj peljuzica, jedne od vrsti grambučele. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice.

- Lijepog su i ravnog lista, odličnog za pletenje maslinovih grančica za Cvjetnicu,  objašnjava Mirjana Veleslavić Nadinić.

Program

Dom mladeži, subota, 6. travnja 2019.

14:00 radionica "Pletenje maslinovih grančica", Mali sajam domaćih proizvoda

15:30 svečano otvaranje

15:45 predavanja "Cijepljenje maslina", dipl.ing.agr. Šime Marcelić i "Kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva", dr. Ivica Vlatković

17:30 Predstavljanje knjige: "Autohtona kuharica Zadarske županije", Renato  Kraljev. Priprema u teći: orzo sa šparogama i kozicama

18:00 Vođena degustacija maslinovog ulja, Udruga Olea Zadar

19:00 dodjela diploma i proglašenje pobjednika, druženje i degustacija domaćih  delicija

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Sukosanske maslinowo ulje je najbolije!!!!!!!!!!!!!!!!