VAZMENO TRODNEVLJE I USKRS Uskrs - blagdan ljubavi i vjere u život vječni

Slika korisnika mkvanja
Obredi u crkvama Zadarske županije
Vjera proizlazi iz jedne jedine stvari, a to je ljubav. Danas se svašta stavlja pod ljubav, a ljubav je prije svega Bog. Ljubav je žrtva koju je on na križu podnio, ne zbog sebe već zbog drugoga. Vjerujući u Kristovo uskrsnuće, možemo vjerovati i u svoje uskrsnuće, poručio je don Tomislav Končurat
Velimir BRKIĆ
Jedinstveni blagoslov hrane i pića izvan crkve u Sukošanu

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, proslavljen je svečanim  liturgijama u crkvama Zadarske županije. Čitana je i uskrsna poruka  mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa.

Vjera proizlazi iz ljubavi

- Vjeruješ li zaista u Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće? Jesi li  spreman vjerovati Isusu Kristu? Možemo govoriti neke teološke nauke i  razglabati o uskrsnuću, misliti da nije ispravno i da je ispravno, možemo  sve znati, ali ako ne vjerujemo ništa nam ne koristi. A, ako čovjek vjeruje  onda se ima i čemu nadati, kazao je don Tomislav Končurat vjerničkom  mnoštvu na uskrsnom misnom slavlju u crkvi sv. Ivana Krstitelja, zajedničkoj crkvi  Gorice i Raštana Gornjih.

- Vjera proizlazi iz jedne jedine stvari, a to je ljubav. Danas se svašta  stavlja pod ljubav, a ljubav je prije svega Bog. Ljubav je žrtva koju je on  na križu podnio, ne zbog sebe već zbog drugoga. Vjerujući u Kristovo uskrsnuće, možemo vjerovati i u svoje uskrsnuće, poručio je don Tomislav  Končurat koji je protekle godine u lipnju zaređen za svećenika.

Velečasni Končurat je predvodio obrede i u crkvi sv. Ivana Krstitelja -  Glavosijeka u Raštanima Donjim. A kako je u subotu predvečer bio samo  obred blagoslova jela i pića svoje su košarice donijele i vjernice okolnih  naselja.

Vazmeno trodnevlje započeto misom Večere Gospodnje mnogima je u  Zadarskoj županiji donijelo Božju ljubav i mir, pomirenje s Bogom i ljudima, učvrstilo vjeru u uskrsnuće. U većini crkava se za svečanu uskrsnu  misu tražilo mjesto više.

Za Veliki petak služba riječi, klanjanje križu, sveta pričest i mnoštvo  vjerničkog puka na procesijama s križem po trgovima, ulicama i oko crkava uz pjevanje prijekora "Puče moj, što učinih tebi..." sami po sebi su  snažna poruka i doživljaj.

Blagoslov jela, uskrsne mise

Bogatstvo obreda Velike subote i snažna uskrsna poruka ne može ostaviti ravnodušnima ljude izmučene beznađem i lažnim vrijednostima.  Na Uskrsnom bdjenju, slavi se najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini.

A kako je u mnogim mjestima bio blagoslov jela, u dupkom punim crkvama bile su uglavnom žene. Primjerice, u crkvi sv. Nikole Tavelića u Sikovu na blagoslovu kojeg je predvodio don Dario Matak već tradicionalno gotovo i da nije bilo "odvažnih" muškaraca. Velečasni Dario je župnik  i u Sv. Filipu i Jakovu a tamo su na Uskrsnom bdjenju započetom blagoslovom ognja na kojem se pali uskrsna svijeća, a na kraju i blagoslov jela i  pića, bili brojni muškarci.

Crkvene obrede u Turnju i Sv. Petru je predvodio don Josip Lisica, župnik. Zanimljivo, u crkvici sv. Petra bilo je preko 100 košara s jelom tako da  da su mnogi bili u dvorištu crkve.

U debeljačkoj crkvi Uznesenja BDM obred blagoslova jela i pića u oko  220 košara je predvodio don Juraj Župančić, svećenik u miru.

- Još uvijek je ostao običaj za uskrsni ručak pripremati "pandrobu",  kokoš, pivac ili janje punjeno kruhom, jajima, slaninom i kapulicom ljutikom, objašnjava folklorašica Danica Smolić Ročak, dodajući kako je jedna od najdražih igara djece i mladeži sve do Domovinskog rata bilo tucanje svježim jajima.

Uskrsno jutro počelo je svetim misama, a ponegdje i blagoslovom hrane poput onog tradicionalnog u Sukošanu u crkvi sv. Kasijana i u dvorištu uokolo crkve. Obred je predvodio don Domagoj Kelava, župnik.

Vrijeme Uskrsa je i vrijeme bogatih stolova, domaćih jela i slastica, ali i  slavlja u krugu obitelji. Domaće delicije poput janjetine, kuhane šunke,  uskrsne pogače i uskrsnih jaja te mlade kapulice i crnog vina, tek su dio  onoga što su žitelji ovog kraja blagovali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
ooo! kod Vas su velike basketi :)

Monika