Bio je to ustanak protiv zla, a ne protiv hrvatske države

Slika korisnika anamarijabilan
MOLIM OBJAVITE: Obilježavanje obljetnice ustanka u Lici
Antifašističke udruge iz Hrvatske, godinama se okupljaju na ovakvim mjestima poput Srba, stoji u priopćenju Udruge antifašista
Dino Stanin/Pixssel
Polaganjem vijenaca u podnožju Spomenika ustanku svake godine se u Srbu obilježava Dan ustanka naroda Hrvatske

Kod spomenika u središtu mjesta Srb, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i antifašističkih udruga iz Hrvatske, službeno ćemo, mirno i dostojanstveno proslaviti 78. obljetnicu Dana ustanka naroda Like. I ove godine najavljen je kontraprosvjed organizacije Autohtone –Hrvatske stranke prava na kojem se još uvijek sluša da su Srbi ustali protiv hrvatske države i da su Srbi u Hrvatskoj i hrvatski antifašisti zajedno s njima zaslužili to što im se dogodilo. Nisu oni ustali protiv države, nego protiv zla koji je ta država počela činiti samim danom svog proglašenja.

Egzekucije počele u travnju 1941.

Već na sam datum proglašenja 27. travnja 1941. imamo prve masovne egzekucije nad Srbima u Gudovcu i njih 196 muškaraca iz sela u okolici Bjelovara. Početkom svibnja u Veljunu njih više od 500, u Glini oko 400 muškaraca od 16 do 60 godina, pa njih nekoliko stotina u Bosanskom Grahovu, a onda na stotine onih koji su u travnja završili u logorima, deseci tisuća ljudi. Potom su na red došla okolna sela Odsredci, Suvaja, Bubanj, Metek,Tiškovac... Nekoliko stotina ljudi, žena, djece i staraca ubijeno je u povodu ustaške vojnice - podsjećamo na događaje od 27. srpnja 1941., da su progon i egzekucije nad srpskim stanovništvom započeli nakon što je NDH donijela rasne zakone, a izvan zakona su stavljeni Srbi, Židovi i Romi. Ćirilica je bila zabranjena, kao i SPC, a istovremeno počele su egzekucije vodećih hrvatskih intelektualaca zatočenih u Kerestincu.
Tko ima obraza kazati da je to bio ustanak protiv države, a ne protiv zla koje je bilo spremno na istrebljenje drugih, drugačijih i različitih - zla koje je služeći nacizmu i fašizmu htjelo na vlastitom tlu stvoriti etnički potpuno čistu državu, ne birajući sredstva i posežući za najgrubljim metodama, istrebljenju Židova, Roma i Srba! Stoga moramo se sjetiti svih civilnih žrtava srpske i hrvatske nacionalnosti, iz Suvaje i Brotnja, Lapca i Borićevca, koje su u zločinačkim okolnostima stradale 1941. na području Like i cijele zemlje.
Nažalost, antifašističke udruge iz Hrvatske, godinama se okupljamo na ovakvim mjestima poput Srba, Jasenovca, Jadovnog, Kerestinca i drugdje, ne okupljamo se samo kako bismo se prisjetili prošlosti. Okupljamo se, nažalost, jer smo zabrinuti za budućnost. Zabrinuti smo za život u društvu u kojem je normalno da ulice nose imena po ustaškim političarima, u kojem se dižu spomenici, dijele odlikovanja ustaškim vojnicima, u kojem je normalno da se na ulicama i stadionima uzvikuje ustaški pozdrav i pišu fašistički simboli.

Zabrinuti za budućnost

Nama antifašistima nije normalno da se na ovakvim mjestima okupljamo pod tolikom pratnjom policije, to nije normalno društvo! Upućujemo stoga poruku političarima koji vode zemlju da omoguće jednake šanse svim ljudima u Hrvatskoj.
Obnovite Liku, Kordun, Baniju, Dalmatinsku zagoru, pokažite da ljudi koji ovdje žive pripadaju 21. stoljeću, pokažite da njihovi životi jednako vrijede kao i životi svi drugih građana Republike Hrvatske. Tako ćete pokazati poštenje, ako ne prema našoj prošlosti, barem prema našoj budućnosti - poručuju vam antifašističke udruge iz Hrvatske.
Antifašizam je civilizacijska stečevina, važna ne samo da bismo se sjećali ustanika, nego da bismo obranili vrijednosti antifašističke republike, što piše u Ustavu RH. A to znači braniti jednakost svakog čovjeka i pojedinca u cijeloj zemlji, pred sudom, vlašću, administracijom, pred drugim čovjekom koji može misliti da ima više prava i može na njega nasrnuti fizičkom silom, riječju ili preko vlasti. Antifašizam znači imati solidarnost među ljudima, no mi umjesto solidarnosti među nerazvijenim područjima pričamo o zajedništvu u porukama kao što je »za dom spremni«, koji će izazvati nelagodu kod drugih ljudi, onih koji drugačije misle ili imaju drugačije iskustvo. Antifašizam znači pravednost po ustavu i zakonu.

Nikola Dobre, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadar

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika STOJA
I to reče Nikola Dobre,četnik iz Bukovice.Pa Bukovica nije bila u NDH i nisi stao na put istrebljenju Hrvata od tvoje braće. Srami se lažove stari,gdje ti je moral.
Slika korisnika ZDPARTIZAN
Potomci onih koji su bili uz okupatora i predali nasu Dalmaciju fasistima, lažima žele okaljati našu VELIČANSTVENU NARODNOOSLOBODILAČKU BORBU. Istina je samo jedna! SF- SN!
Slika korisnika ZDPARTIZAN
Potomci onih koji su bili uz okupatora i predali nasu Dalmaciju fasistima, lažima žele okaljati našu VELIČANSTVENU NARODNOOSLOBODILAČKU BORBU. Istina je samo jedna! SF- SN!
Slika korisnika ZDPARTIZAN
Potomci onih koji su bili uz okupatora i predali nasu Dalmaciju fasistima, lažima žele okaljati našu VELIČANSTVENU NARODNOOSLOBODILAČKU BORBU. Istina je samo jedna! SF- SN!
Slika korisnika mete
Ako je to bio ustanak protiv zla, zašto su ubijani civili, nedužni hodočasnici sa župnikom, žene djeca...? Uništena čitava naselja i bez mogućnosti obnove punih pedest godina. I oni su mi ustali protiv zla...? Da ste uspjeli u naumu 91. god. i sad bi isti govorili isti. Tko vas ne zna skupo bi vas proda. Zašutite jednom i zauvijek.