NAKON POLA STOLJEĆA Biogradski motel sravnjen sa zemljom, niče još jedan trgovinski objekt

Slika korisnika mkvanja
Srušeno remek djelo međaša hrvatske arhitekture
Velimir BRKIĆ
Bivši restoran srušen do temelja

Motel Biograd uz Jadransku magistralu na ulazu u Biogradu na Moru, istočno od Lidla, nakon više od pola stoljeća od izgradnje odlazi u ropotarnicu povijesti. Biogradski kompleks, restoran i bungalovi, sve do prije nekoliko godina bilo je kultno ime za odmor vozača i suputnika, dočeke novih godina, proslave vjenčanja, rođendana, krštenja, krizmi, godišnjica, sravnjeno je sa zemljom. Jedno vrijeme u podrumu je bio i noćni klub.

Prodan na elektronskoj javnoj dražbi

Kako neslužbeno doznajemo, tu će se graditi zajedničko parkiralište Lidla i novog trgovinskog objekta, budućeg hipermarketa s trgovinama.
Naime, bivši motel Gavrilović koji čini čak 48 nekretnina, u naravi kuće, poslovne zgrade, dvorišta, maslinici i pašnjaci, zbog naplate vjerovnika u travnju je prodan na elektroničkoj javnoj dražbi. Stečaj za Hotel Biograd, tvrtku registriranu kao putnička agencija, pokrenut je prije tri godine. Riječ je o kompleksu vrijednom 19,5 milijuna kuna te skladišnim prostorijama u Ulici Franje Tuđmana procijenjene vrijednosti od 5,1 milijuna kuna.
Posljednji vlasnik Motela-hotela Biograd bio je biogradski poduzetnik Milenko Mikulić iz Trgovačkog društva Trgo - Mikulić d.o.o.

Djelo proslavljenog arhitekta Vitića

Bivši motel Gavrilović djelo je jednog od međaša hrvatske arhitekture, proslavljenog hrvatskog i šibenskog arhitekta Ivana Vitića, nezaobilaznog imena hrvatske moderne arhitekture. Vitićev motel u Biogradu na Moru vrhunski je primjer visokomodernističke arhitekture u Hrvatskoj koji je zaslužio i internacionalnu valorizaciju, a svakako i prikladnu obnovu koja će biti što bliža izvornom projektu. Nažalost, još su tek ostali temelji.
»Serija Vitićevih motela uz Jadransku magistralu u Rijeci, Trogiru i Biogradu jedinstveni su primjeri specifične turističke tipologije i rezultat su procesa urbanizacije jadranske obale pokrenutih razvojem masovnog turizma započevši od prve polovice 1960-ih.«, napisao je Maroje Mrduljaš s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna, autor i urednik više knjiga.

Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (4 glasova)

Komentari

Slika korisnika MARIA
Zajam Jose Luis, pružamo gotovinske zajmove od 5000 do 50000 eura, a također financiramo projekte od 50000 do 300 000 eura po godišnjoj stopi od 2% za sve osobe ili tvrtke kojima je potreban kredit. novac za zadovoljavanje nekih njihovih potreba. Ako vam je potrebna pomoć, recite nam koliko vam treba i željeni rok otplate. Brz kredit i beskrajni stres plaćanja.   pošaljite nam e-poštu na (joseluisloans@gmail.com)