Susret 'zaratina' u Zadru

Slika korisnika mkvanja
Ovaj vikend
Marin GOSPIĆ
Susret 'zaratina' u Zadru organizira asocijacija Talijanski Dalmatinci u svijetu sa sjedištem u Trstu

Tijekom vikenda (26. i 27. listopada) u hotelu Kolovare se održava drugi po redu skup dalmatinskih Talijana podrijetlom iz Zadra koji su u teškim okolnostima kraja Drugog svjetskog rata bili primorani zauvijek napustiti svoj rodni kraj. Susret 'zaratina' u Zadru organizira asocijacija Talijanski Dalmatinci u svijetu sa sjedištem u Trstu, a koja njeguje sjećanje zadarskih ezula na njihov stari zavičaj te promovira kulturne i gospodarske veze između dviju obala Jadrana u duhu talijansko-hrvatskog prijateljstva.
Veliki je to kulturni i demokratski iskorak jer su ovakvi skupovi i susreti u Zadru za vrijeme komunističke Jugoslavije bili nezamislivi s obzirom na vladajući dominantni narativ toga režima u sklopu kojega nije bilo govora o partizanskim zločinima i protjerivanju stanovništva s istočne obale Jadrana.
"Danas je nova i demokratska Republika Hrvatska, koju Italija podupire u ulasku u Schengensku europsku uniju, opet zajedno s talijanskim ezulima iz Dalmacije, prihvaćenim poput braće na skupovima u Zadru" – jedna je od poruka s ovogodišnjeg zadarskog skupa 'zaratina'.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Došli su se narugati nama baš kad obilježavamo 75. godišnjicu oslobođenja Zadra od fašista , nacista i domaćih izdajnika. Zanima me tko podupire ove skupove u Zadru?Kako može takva skupina bilo što reći o Partizanima , zašto ne spominju zločine svojih predaka fašista. To su oni koji svojataju Dalmaciju. Kave su zločine raadili našem stanovništvu otoka i samog Zadra. Logor Molat gdje su mučili više od 30 000 našim Dalmatinaca. SF-SN!