Poskupljuje odvoz smeća za građane i malo gospodarstvo

Slika korisnika martinazd
Nakon što je Vlada RH nedavno usvojila Uredbu, komunalne tvrtke izrađuju nove cjenike
Direktor Čistoće Zadar Dragan Maračić kaže kako će novu jednaku cijenu minimalne javne usluge plaćati domaćinstvo s jednim članom i npr. od deset članova. Većinom će do povećanja doći u segmentu obrtništva i gospodarstva, ističe Maračić
Arif SITNICA
»Novom Uredbom pokušava se 2021. godine izbjeći plaćanje enormnih penala zbog izostanka sortiranja i odgovarajućeg zbrinjavanja otpada. U Dalmaciji se trenutačno odvaja svega 10 posto otpada Ante Tičić

Nova Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o gospodarenju otpadom kojom će odvoz otpada izazvala je pravu uzbunu. Navodno odvoz otpada poskupljuje za mnoga kućanstva, ali za dobar dio gospodarstva. Na udaru je posebno malo gospodarstvo. No Zadranin Ante Tičić, tajnik udruge Splitski potrošač, kazuje da nova uredba neće dovesti do tolikog poskupljujenja odvoza otpada za kućanstva.

- Zapravo, odvoz je poskupio uredbom još 2017. godine. Tada se uveo paušal za tzv. minimalnu uslugu. Ovom uredbom protuzakonito su uvedene dvije vrste usluga. Jedna je za građanstvo, a druga za pravne osobe, među kojom je i uredba za fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Uredbom se određuju razne grupe korisnika u odnosu na djelatnost. Ilustrativno, manji obrt imat će nekakav koeficijent 1, a npr. hoteli koeficijent 10. Građani će isto osjetiti jedan dio poskupljenja, ali ne toliko koliko se priča, rekao je Tičić.

Neće uspjeti namjera Vlade RH

Tajnik ove udruge odbacuje nagađanja da je najnovija uredba proizvod pritiska Bruxellesa na Hrvatsku, već kaže da je to pokušaj da se 2021. godine izbjegne plaćanje enormnih penala zbog izostanka sortiranja i odgovarajućeg zbrinjavanja otpada. Da je situacija alarmantna potvrđuju podaci, ističe Tičić, prema kojima se u Dalmaciji odvaja svega 10 posto otpada, a njen najveći grad Split samo tri do pet posto.

- Planom Vlade RH neće se ispuniti preuzeta obveza da već 2021. odvajamo 50 posto otpada. Između 30 i 50 posto cijene ove akcije ide na adresu davatelja usluga odvoza otpada, pa i oni sami nisu zainteresirani za odvajanje otpada, rekao je tajnik Splitskog potrošača.

No neke analize govore da će 60 posto svih korisnika prema ovim izmjenama plaćati veće račune za odvoz smeća. Istodobno, cijena bi se u kategoriji kućanstava smanjila za kućanstva s više članova. O svemu tome smo popričali s direktorom zadarske Čistoće Draganom Maračićem koji kaže da je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila je na snagu koncem 2017., u primjeni skoro već dvije godine.

»Novom Uredbom pokušava se 2021. godine izbjeći plaćanje enormnih penala zbog izostanka sortiranja i odgovarajućeg zbrinjavanja otpada. U Dalmaciji se trenutačno odvaja svega 10 posto otpada

Ante Tičić

- U svim propisanim rokovima usvojene su Odluke o načinu pružanja javne usluge od strane svih jedinica lokalne samouprave na području na kojima Čistoća d.o.o. pruža uslugu prikupljanja otpada te su usklađeni cjenici usluga. Upravo kod formiranja cijene Uredba je tada propisala novi način obračuna, preciznije mijenjala se obračunska jedinica. U sferi kućanstva napustila se naplata prema broju članova, volumenu ili masi zaduženog spremnika. Kod gospodarstva i obrtništva napustila se naplata prema korisnoj površini. Nova obračunska jedinica postaje količina odvezenog otpada i pripadajuća cijena minimalne javne usluge, skraćeno CMJU, koja je u direktnoj vezi s pripadajućom veličinom zaduženog spremnika, ovisno o broju članova u domaćinstvu, djelatnošću kojom se tvrtka bavi te veličini poslovnog subjekta. Dakle, domaćinstva s manjim brojem članova plaćaju zbrinjavanje otpada manje od onih s većim brojem članova. Isto tako, gospodarski subjekti kategorizirani su u sedam kategorija te ovisno o veličini objekta i djelatnosti koju obavljaju plaćaju različitu cijenu, rekao je Maračić.

Izmjena postojećeg cjenika

Međutim, kaže direktor Čistoće, nova izmjena uredbe, usvojena na sjednici Vlade RH u rujnu 2019. godine, donijela je promjene ponovno na području formiranja cijene usluge. Propisuje se uvođenje jedinstvene cijene CMJU i to kako za korisnike kućanstva, tako i za ostale korisnike koji nisu kućanstva, kao što su gospodarstvo i obrtništvo. Po novim odredbama Uredbe, Čistoća će morati izmijeniti postojeći cjenik kojim će se trošak sakupljanja otpada ravnomjerno rasporediti na sve korisnike kućanstva bez obzira koliko članova živi u domaćinstvu, odnosno prema veličini gospodarskog subjekta.

- Za očekivati je da će se najveće povećanje CMJU dogoditi upravo tim »manjim« kategorijama korisnika, dok će »velikima« pojeftiniti. Primjerice jednaku cijenu minimalne javne usluge plaćat će veliko turističko naselje i mali hostel, odnosno domaćinstvo s jednim članom i npr. od deset članova. Čistoća je u postupku savjetovanja, u srpnju ove godine, preko svog Udruženja u sklopu HKG, skupa s ostalim komunalnim tvrtkama te samostalno uputila primjedbe na ovakav način obračuna upravo iz razloga da se zaštite »mali« korisnici, naglasio je Maračić.

Poskupljenje neće biti tisuću posto

Neslužbeno doznajemo da je primjedbe resornom ministarstvu odaslao i Grad Zadar i mnoge druge jedinice lokalne samouprave od kojih su neke tražile i ocjenu ustavnosti ovakve uredbe Vlade RH. Trenutačno, Čistoća radi na izradi novih cjenika te je još rano pričati o konkretnim brojevima i iznosima poskupljenja, napose za domaćinstva. Prema prvim analizama, naglašava Maračić, teško da će doći do povećanja o kojima se nagađa u medijima posljednjih dana. Napose se neće ostvariti one prognoze koji govore o poskupljenjima od preko tisuću posto. No i prvi čovjek Čistoće kaže kako je sigurno da će na ovakav način »veliki« korisnici dobiti osjetno manje račune, dok će se »malima« oni značajno povećati. Većinom će do povećanja doći u segmentu obrtništva i gospodarstva.

GRADOVI I OPĆINE TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI UREDBE

Neslužbeno doznajemo da je primjedbe resornom ministarstvu odaslao i Grad Zadar i mnoge druge jedinice lokalne samouprave od kojih su neke tražile i ocjenu ustavnosti ovakve uredbe Vlade RH

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.3 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika Tonino14
Zaključak: Domaćinstva koja razvrstavaju otpad u biti pravog otpada nemaju niti za napuniti jedan kontejner od 80 litara mjesečno, koji su ekološki osvješćeni trebaju biti kažnjeni jer ih država ne može pratiti. Razmišljaju nas kazniti zbog njene ne efikasnosti. Dokle će ekološki svjestan mali čovjek ispaštati za ne brigu države i gradova. Umjesto da smo bar po hvaljeni za uzor ostalima.
Slika korisnika Kristijan Perković
Presuda Vrhovnog upravnog suda koja potvrđuje da se iznajmljivačima odvoz otpada ne smije naplaćivati skuplje nego ostalim kućanstvima jer je to diskriminacija (ispod tog članka je i moj opsežan komentar): https://sibenskiportal.rtl.hr/zivjeti-u-sibeniku/zeleni-grad-ukida-naplatu-po-broju-kreveta-u-apartmanu-i-gubi-dio-prihoda/