Mačak Zvonko UNIZD svaki je dan na faksu!

Slika korisnika martinazd
Omiljen među studentima zadarskog Sveučilišta
Kad želi ući, mijauče ispred vrata i zazvoni malo sa svojim zvoncem. Dosta diskretno, dovoljno da ga čujemo i otvorimo vrata, kaže knjižničar, pokazujući nam radijatore na kojima se Zvonko nekad izležava
Marin GOSPIĆ
Oko vrata nosi zvonce, na Sveučilištu brinu da ima jesti i piti, no on je svejedno žedan znanja...

On svakog dočekuje i ispraća. Penje se za njim nekad i do trećeg - četvrtog kata. Umiljat je i nježan. Čak i prema okićenom boru. Srušio ga je samo dva puta do sad. Nekad ga nema po pola dana. Ali oko podne, kad se vadi marenda, i on je tu. Kao da ima sat na ruci. Ili nozi. Stalno je na faksu i oko faksa, iako nitko ne zna što točno studira. Čini se da najviše voli predavanja iz povijesti i umjetnosti, voli prčkati po arheološkim nalazima u podrumu, često je u Sveučilišnoj knjižnici. Ali čini se ionako da je to jedan od onih vječnih studenata koji zapravo uopće ne planira diplomirati. Na Instagramu ga možete popratiti pod imenom Zvonko UNIZD.
Zaboravili smo vam reći da je on mačak. Nazvali su ga Zvonko jer ima zvonce oko vrata. Omiljen je među studentima i djelatnicima fakulteta. Na spomen ove mace, svi se nasmiju i razvesele. Čini se baš kao da ih svih uveseljava.
- Točno ga čuješ kako lagano prolazi, zvonca kroz hodnik. Odmah znamo da to Zvonko prolazi, kažu studenti.
Iako možda ima i nekih kojima smeta. Možda arheolozima kad im pobrka nalaze. A nije mu se nadala ni ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ispred koje je skočio kad je zadnji put bila ovdje na fakultetu.
A i njemu je lijepo. Studenti se brinu da ima hranu i vodu. Nabavili su čak zdjelice s njegovim imenom koje stoje u knjižnici.
- Kad želi ući, mijače ispred vrata i zazvoni malo sa svojim zvoncem. Dosta diskretno, dovoljno da ga čujemo i otvorimo vrata, kaže knjižničar, pokazujući nam radijatore na kojima se Zvonko nekad izležava.
Kako nam pričaju studenti, nekolicina ljudi koji se okupljaju u blizini fakulteta na rivi kažu da oni tog mačka zovu Borotalko.
- Čak se na Instagramu i javio jedan čovjek i rekao da je to njegov mačak Borotalko i da je on jako ponosan na njegovu želju za obrazovanjem, ispričala nam je jedna studentica.
Prošeta Zvonko-Borotalko i do obližnjeg restorana u kojem se odavno udomaćio jedan galeb, a sreli smo ga i oko velikog odmora ispred Osnovne škole Petra Preradovića. Sudeći po svemu, ovaj mačak zna gdje se u ovom gradu dobro uči. Ili gdje se dobro - jede.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Kako lipo :)

Monika