SUKOŠANSKI TURIZAM Pobjednički rezultati u najtežoj sezoni poslije Domovinskog rata

Slika korisnika mkvanja
Od početka godine do 25. rujna 2020. ostvareno 66 posto dolazaka i 71 posto noćenja
Kad se sjetimo stanja nacije i svijeta u ožujku i travnju te u svibnju, naročito izolacije (lockdown) čovjek se jednostavno naježi, turističke najave su zaista bile katastrofalne. Ipak, u najtežoj sezoni poslije Domovinskog rata u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je čak 68 posto dolazaka i 73 posto ostvarenih noćenja s obzirom na isto razdoblje 2019. godine. A da nije crvene liste rezultati bi bili i bolji, ističe Nikola Milošević, direktor sukošanskog TZO-a
Velimir BRKIĆ
U Tustici planirana dva mala hotela i veliki autokamp

U najtežoj sezoni poslije Domovinskog rata uzrokovanoj pandemijom koronavirusa statistički rezultati koje je za prvih osam mjeseci ove godine objavila Turistička zajednica općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) pokazuju da se turizam u koronakrizi pokazao kako je prilagodljiv i inovativan. Ostvareno čak 68 posto dolazaka i 73 posto noćenja s obzirom na isto razdoblje lani, do kraja kolovoza 2019. godine, odnosno ostvareno je tek 32 posto manje dolazaka i 27 posto manje noćenja.
- S obzirom na okolnosti, to su, moglo bi se reći, vrlo dobri rezultati. A da Hrvatska nije sredinom kolovoza stavljena na crvene liste glavnih tržišta, ukupni rezultati bi, s obzirom na lijepo vrijeme u babljem ljetu u prvih dvadesetak dana rujna, bili još i bolji, ističe Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice Općine Sukošan.

Statistika nautičara »vojna tajna«

Naime, u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. kolovoza 2020., bilo je 24.802 dolaska, a u istom razdoblju protekle godine 36.242 dolaska što je 68 posto ostvarenih dolazaka. Noćenja je bilo 199.556, a protekle godine 272.870 posto noćenja što je 73 posto ostvarenih noćenja. Rezultati su iskazani bez nautičkih podataka iz Marine Dalmacija Sukošan - Bibinje, a za to će se, prema dosadašnjoj praksi, itekako načekati.
- Od 1. siječnja 2020. do 25. rujna 2020. ostvareno je ukupno 66 posto dolazaka i 71 posto noćenja, kaže Milošević.
Rezultat je to svakako zajedničkih napora Općine, Turističke zajednice i komunalaca Zlatne luke kao i samih iznajmljivača na podizanju razine kvalitete destinacije. Na svemu tome treba i dalje predano raditi, kako zaključuje Milošević, da bi novi gosti kao i oni stari prepoznali sve ovdašnje kvalitete.
- Kad se sjetimo stanja nacije i svijeta u ožujku i travnju te u svibnju, čovjek se jednostavno naježi, turističke najave su zaista bile katastrofalne. Svi smo strepili što nas čeka u glavnoj turističkoj sezoni, podsjeća Milošević, dodajući kako treba istaknuti da je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvareno 90,6 posto dolazaka i 33,4 posto noćenja.

Iznad svih očekivanja

- A kako se novi virus brzo proširio diljem svijeta uvedeno je izvanredno stanje lockdowna, te je u travnju ostvareno nevjerojatnih 9,6 posto dolaska, a zbog toga što se gosti ovdje osjećaju sigurno i 39 posto noćenja. U svibnju je bilo 32 posto dolazaka i 45 posto noćenja. Popuštanjem mjera u lipnju ostvareno je 48 posto dolaska i 46 posto noćenja, navodi Milošević.
U srpnju su bila 11.424 dolaska što je u odnosu na 13.921 dolazak u srpnju 2019. ostvarenje od čak 82 posto. U spomenutom mjesecu bila su 82.034 noćenja, a protekle godine 111.665 noćenja, što iznosi 73 posto.
U kolovozu je evidentirano 12.808 dolazaka, a u kolovozu protekle godine 17.445 dolazaka te je ostvareno 73 posto. Noćenja je bilo 90.389, dok je u protekloj godini u istom mjesecu bilo 115.744 te je ostvareno 78 posto noćenja.
- Rezultati su iznad svih očekivanja, naročito u srpnju i do 15. kolovoza i preporuka nekih zemalja da se ograniče putovanja. Naime, u prvih 15 dana u kolovozu ostvareno je 81 posto dolazaka (9.483 nasuprot 11.762 lani) i čak 83 posto noćenja (55.306 nasuprot 66.404 prošle godine), navodi Milošević.
Kako smo i u posezoni na crvenoj listi naših glavnih turističkih tržišta od 1. rujna do 25. rujna ostvareno je 40 posto dolazaka i 45 posto noćenja.

Brojni turistički aduti

- Općina, Turistička zajednica, komunalci, ništa nisu prepustili slučaju kao ni iznajmljivači turističkog smještaja. Spremali smo se za sezonu kao da će biti rekordna, navodi Milošević.
Turisti su se u srpnju i kolovozu usprkos koronavirusu i raznoraznim ograničenjima u visokom broju vratili u ovu destinaciju obiteljskog turizma.
- Najvišeje domaćih gostiju, a potom iz Slovenije i Njemačke te Poljske, Češke, Austrije, Slovačke i Mađarske, navodi Milošević.
Sukošan se, ističe on, tijekom godina uspješno pozicionirao kao poželjna turistička destinacija obiteljskog turizma.
- Sukošan i njegovo zaobalje pravo su mjesto za opuštanje, raj za sve ljubitelje prirode i mira. Vjerni turisti očito nisu strahovali od koronavirusa. Ni nova bolest ih nije spriječila da dođu na odmor u ovu prekrasnu turističku destinaciju nadomak nacionalnim i parkovima prirode, kaže Milošević zaključujući kako se za nadasve pristojne, pa čak i male cijene boravka, moglo dobiti puno jer tu su brojne znamenitosti, uvale i pješčane plaže, velika gastronomska ponuda sa svjetski poznatim konobama i restoranima, brojne mogućnosti rekreacije, trim staza kroz Tusticu...

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Ceeeeeznaaaa. Jako volim Sukošam!!!!! To je moja druga domovina! Ja sam ove godine nigdije ne putovala....

Monika

Slika korisnika monika
I miss Sukošan very much!!!!

Monika