VLADAJU DESETLJEĆIMA HDZ-ovi načelnici rekorderi u RH po broju osvojenih mandata

Slika korisnika mkvanja
Zadarska županija ima politički najdugovječnije čelnike općina
U top pet načelnika s najvećim brojem mandata su Milivoj Kurtov (Pakoštane), Davor Lončar (Poličnik), Željko Baradić (Stankovci), Martin Baričević (Jasenice) i Joso Klapan (Novigrad). Svi oni dali su isti odgovor o formuli uspjeha - rad na dobrobit mještana
Arif SITNICA
Zadarska županija prepoznatljiva je i po načelnicima - rekorderima u broju mandata u kojima uspješno vode svoje općine

Unutarstranački izbori u HDZ-u uvertira su u izbore za čelnike jedinica lokalne samouprave, ponajprije načelnike općina kojima su izbori prošle nedjelje bili svojevrsni test za one u svibnju. I dok se dio njih plaši hoće li zadržati vlast, postoji elita koja od 90-ih godina naovamo u kontinuitetu suvereno vlada svojom općinom, stekavši povjerenje mještana za 20 i više godina upravljanja mjestom.
Nevjerojatno tako zvuči podatak da neki HDZ-ovi načelnici obnašaju vlast već u šestom, pa čak i sedmom mandatu te da se tim podatkom mogu pohvaliti zaista rijetki načelnici u Hrvatskoj. Istražili smo stoga tko su politički najdugovječniji HDZ-ovi načelnici, ali i čemu imaju zahvaliti dugogodišnje povjerenje birača.
Naime, u top pet načelnika s najvećim brojem mandata su Milivoj Kurtov (Pakoštane), Davor Lončar (Poličnik), Željko Baradić (Stankovci), Martin Baričević (Jasenice) i Joso Klapan (Novigrad). Razgovarali smo sa svima njima pitajući ih, prije svega, koja je to njihova formula za ovoliko mandata te kakva im je općina danas u odnosu na ono što su zatekli preuzimanjem dužnosti.
Jedan od najvećih kapitalaca po broju mandata svakako je načelnik Pakoštana, Milivoj Kurtov, kojemu je ovo već sedmi mandat, po čemu je zacijelo i među rekorderima na razini države. O višegodišnjem načelničkom putu otvoreno kaže kako je najvažniji recept za kontinuitet vlasti - odnos s ljudima. Općinu je tako preuzeo još daleke 1993. godine, a razlog za povjerenje birača vidi u sljedećem:

Pomoć ljudima na prvom mjestu

- Osim pomaganja ljudima koje je na prvom mjestu, tu su i iskrenost i poštenje, pogotovo transparentnost u radu. Na izborima sam uvijek imao jake protivnike, ali su stanovnici općine ipak birali mene i HDZ jer smo se korektno ponašali prema njima. Što se tiče današnje situcije u općini u odnosu na vrijeme kada sam je preuzeo, situacija je neusporediva. Neka su mjesta u općini bila bez asfalta, a danas su sva gotovo potpuno komunalno opremljena, imaju od vode i kanalizacije, pa nadalje. Kao lokalna samouprava zaista smo jako puno odradili i zato ne stoji primjedba onih koji nas nazivaju lokalnim šerifima jer smo se jako puno namučili da napravimo ovo što danas imamo, počevši od igrališta, vrtića i svega ostalog, kaže Kurtov, napominjući kako je po njemu ovakav ustroj općina dobar upravo stoga što omogućuje bliskost s građanima.
- Situacija je sasvim drugačija kada imate direktnu komunikaciju s biračima jer oni najbolje znaju vaše rezultate, pogotovo kada govorimo o ulaganjima u edukaciju i poljoprivredu u kojoj smo prije rata, primjerice, imali daleko manji broj nasada maslina nego danas. A o turizmu da i ne govorimo jer nam dolazi sve veći broj gostiju pošto jako puno ulažemo u mjesto, ističe Kurtov.

Stvaranje uvjeta za život mještana

Među stranačkim veteranima je i načelnik Poličnika, Davor Lončar, koji je na čelu Općine od 1996. godine te je u već sedmom mandatu. Odmah na početku razgovora kaže kako je rad za opće dobro ono što mještani prepoznaju i zbog čega mu ovoliko godina na izborima iskazuju svoje povjerenje.
- Formula je stvaranje uvjete za život mještana, sve ostalo su priče. Onaj tko u sebi nema takvo razmišljanje ne može dugo funkcionirati, niti će dobiti povjerenje birača. U odnosu na stanje u općini danas i te 1996. godine razlika je nemjerljiva. Zatekao sam proračun manji od milijun kuna, a uvjeti za život bili su nikakvi. Danas je situacija neusporedivo bolja, nema naselja koje nema sve osnovne uvjete za život, a velike smo pomake napravili i na području društvene gradnje, osobito u školstvu i predškolstvu. Tu smo napravili velike pomake, a kada sam došao nije bilo apsolutno ničeg. I treći faktor uspjeha, moja općina ima razvijeno jako gospodarstvo. Da nije bilo toga i moje jake vizije, možda bismo još uvijek bili među zadnjima u Hrvatskoj. Ovako, imamo novu strategiju i temelje zacrtane za minimalno 10 do 15 godina. Mogu zato zaključiti kako naša općina zaista ima dobru perspektivu, pogotovo što smo napravili jako puno na području komunalne infrastrukture. Zadnjih 20 godina tu su se dogodili znatni pomaci, a upravo su oni temelj svih ostalih razvojnih projekata, naravno uz gospodarstvo, poručuje načelnik.
Velikim brojem godina na čelu svoje općine svakako se može pohvaliti i načelnik Stankovaca, Željko Baradić, koji je ovu dužnost preuzeo 1996. godine i koji vrlo iskreno govori o početku svojega mandata, čak priznajući da u početku »ništa nije znao«. No, Stankovci su danas jedna od najrazvijenijih općina, što dovoljno govori koliko je Baradić radio na sebi i na razvoju mjesta.

Baradić: Bili smo među najnerazvijenijima

- Bio sam apolitična osoba i kao mladom čovjeku ništa mi se tada u politici nije sviđalo, naprotiv, bio sam sve suprotno od toga. Mislio sam i da je posao u Općini samo za neke posebne ljude, Bogom odabrane, i da je moje članstvo u Općinskom vijeću zapravo moj vrhunac. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, gledao sam kako je to radio moj prethodnik i malo-pomalo uviđao da bih ja to mogao bolje jer imam kvalitetnija i energičnija rješenja. Zato danas na vaše pitanje što je formula moga uspjeha, mogu reći kako je odgovor jednostavan - rješavanje problema mojih mještana. Primjerice, baki iz moga sela više vrijedi jedna sijalica koju smo joj postavili ispred kuće, nego sva politika ovoga svijeta. To je taj mali svijet u kojemu ona živi i kada vi njoj to riješite, ona će za vas glasovati bez obzira što god se pisalo o meni, otvoreno će Baradić.
Napominje kako je njegova općina bila jedna od najnerazvijenijih u Hrvatskoj, što svjedoči i podatak o tome kako je u Općini zatekao proračun od 970.000 kuna:
- A danas na računu imamo preko 1,5 milijuna kuna. Sjećam se i danas situacije te 1997. godine. Kada bih platio vodu, struju i telefon u uredima, kao i plaće djelatnicima, na računu bi mi ostalo oko četiri tisuće kuna. Rekao sam da ne možemo živjeti ovako i da moramo tražiti neke projekte i dugoročno promišljati. Danas zato moram biti iskren i reći kako mi je taj prvi mandat trebao da uopće naučim brojeve telefona i što je ministar, što državni tajnik, pomoćnik i kako uopće funkcionira politički sustav u Hrvatskoj. Prvi sam mandat tako potrošio na učenje, u drugom sam već pripremao projekte, a u trećem i ostvario svoj vrhunac. Od tada pa nadalje počeo sam rješavati male i velike probleme stanovnika i to vam je taj ključ uspjeha, poručuje Baradić.
Godinu dana nakon njegova preuzimanja Stankovac još jedan HDZ-ovac započeo je višegodišnju karijeru u mjestu koje mu je dalo već šest mandata - Martin Baričević, načelnik Jasenica. I on otvoreno kaže kako je u karijeri bilo uspona i padova, ali ovoliki kontinuitet na čelu Općine ipak smatra rezultatom odgovornog rada.

Ljudima biti dostupan svakog dana

- Treba voditi brigu o mještanima, iako je to ponekad teško jer se zbog pojedinačnih interesa ne vidi onaj javni. A interese općine morate uklopiti i u lokalne, regionalne, pa i nacionalne. Osim toga, imate i više naselja o kojima vodite brigu, pa smatram da je ovoliki broj mandata zapravo pitanje vještine. Za to ste rođeni ili niste jer za politiku ne postoji škola, smatra Baričević, naglašavajući kako je situacija u Jasenicama danas neusporediva u odnosu na onu na početku njegova mandata.
- To je nebo i zemlja, imali smo na desetke projekata za razvoj mjesta i život je ovdje danas daleko bolji nego tih 90-ih kada sam postao načelnik, kaže Baričević.
Te iste 1997. u svoj prvi mandat krenuo još jedan od HDZ-ovih veterana, načelnik Novigrada, Joso Klapan. I njegova je formula kao i ona ostalih kolega u stranci - pošten odnos prema mještanima.
- Zašto ovoliko godina vodim Općinu zapravo bi trebalo pitati ljude. Pokušavam im biti dostupan svaki dan, pa je i moj ured svakodnevno otvoren. Mještani mogu doći bez najave jer nastojim biti jednostavan, ljudima prihvatljiv i prije svega pravedan, to je neka moja formula. U svojemu radu pokušavam biti principijelan i razumjeti ljude, otvoreno će načelnik Novigrada, pojašnjavajući i kakvu je općinu zatekao te 1997. godine:
- Razlika je velika, pogotovo zato što je Novigrad bio okupiran i naša je općina jedna od rijetkih koje su bile kompletno okupirane. Preuzeo sam je razrušenu i bez infrastrukture, praktično smo krenuli od nule, pa mogu reći da je razlika doista velika. Puno smo toga napravili, vodu, kanalizaciju, struju i telefone, a iznimno je važno da je sve razminirano, zaključuje Klapan.
Kada čujete ove priče jasno vam je zašto su ovi načelnici dobili maksimalan broj mandata, kao i to zašto će i dogodine u svibnju krenuti u još jednu utrku za načelničko mjesto.

 

Baradić: Prvih sam dana sebi govorio: "Bože, je li mi ovo trebalo?"

- Ovo nikad nikom nisam rekao, a sada ću vama otvoreno reći o mojih prvih sedam dana u Općini Stankovci. Sjedim tako sam u uredu i gledam u telefon. Zvao bih, ali ne znam koga jer niti jednog broja nemam. Prolazi i drugi dan, niti ja koga zovem, niti tko zove mene. Prolazi i treći i četvrti dan, dolazi petak i konačno zvoni telefon. Kažem sebi: "Hvala ti Bože, evo i mene netko zove". Veselo se javim, kad s druge strane ženski glas kaže: "Oprostite, pogriješila sam broj". Eto, to je mojih prvih sedam dana, samo sam se pitalo: "Mili Bože, je li mi ovo trebalo?".

O mojoj snalažljivosti na početku mandata govori vam i anegdota iz jednog ministarstva kada sam u ušao u zgradu s dvije velike torbe papira i susreo današnjeg gradonačelnika Biograda Ivana Kneza. Gleda on u moje torbe i kaže da kako sam dobio toliki novac, a on, samo s rukama u džepovima, za Biograd traži 12 milijuna kuna i ništa. Mislio je da sam dobio dvije torbe novca za Općinu! Umiremo od smijeha kada se danas toga sjetimo, mislili smo da samo treba doći s torbama u ministarstvo, a oni ti ih odmah napune, kroz smijeh će Baradić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Citat: Prvih sam dana sebi govorio: "Bože, je li mi ovo trebalo?" A nakon toga: Bože,neka ovako ostane do kraja života, pa još ako upadne SABOR.