STOP SPORTU Najlakše je sve staviti pod ključ

Slika korisnika mkvanja
Antonio Perica, voditelj Škole nogometa Zadarnova
Autor: 
Za sportove na otvorenom se može odrediti maksimalan broj djece istovremeno na treningu, isto tako i za dvorane, kao što su se postavili jasni kriteriji za javni prijevoz i crkve - ističe Perica
NK ZADARNOVA
Antonio Perica

Brojni klubovi objavljuju na društvenim mrežama reagiranja na najnovije epidemiološke mjere koje su u velikom obimu sport i sportaše stavile »pod lokot«.
- Nogometni klub Zadarnova primio je na znanje odluku o novim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa te će postupiti u skladu s istom. To znači da su treninzi svih naših selekcija za ovu godinu, nažalost, završeni. Situacija s koronavirusom nikako nije dobra i pozdravljam stav Vlade RH da se mora ići u čvršće epidemiološke mjere kako bismo ove zaista loše brojke dnevno oboljelih, hospitaliziranih i umrlih sveli na najmanju moguću mjeru - kaže Antonio Perica, voditelj Škole nogometa Zadarnova.
- Međutim, odluka da djecu doslovno otjeramo sa sportskih terena je zaista nejasna. Konkretno, od izbijanja koronakrize mi u klubu smo se držali svih mjera, primjerice nismo koristili svlačionice kako djeca ne bi bila u malom prostoru bez distance, na putovanjima smo nosili maske, mjerili smo temperaturu prije treninga i mogu reći da nismo imali nijedno zaraženo dijete. Sada, ovom odlukom Vlade, djeci se zabranjuje trening, i doslovno ih se zaključava u kuće i stanove, iako za to nema realnog temelja.
Kriterije je trebalo jasnije postaviti, ističe voditelj škole nogometa Zadarnova.
- Za primjer, mi ne smijemo trenirati na Višnjiku, na terenu veličine 100x60 metara s 22 dječaka, dok istovremeno u javnom prijevozu, u jednom autobusu smije biti 25 ljudi, da ne govorim o trgovinama i trgovačkim centrima. To nema logike. Kao odgovorna osoba u klubu sigurno ne bih zatvarao oči pred mogućnošću zaraze, ali stvarno ne znam ni za jedan slučaj u cijelom Zadru pa i šire, kada je riječ o treninzima na otvorenom. I ne samo to, mislim da se ovim mjerama prema djeci može stvoriti samo kontraefekt, jer će sigurno dio njih umjesto na treningu u klubu, gdje su pod nadzorom, provoditi određeno vrijeme na mjestima bez nadzora.
Kriterije, kaže Perica, ne bi trebalo biti teško postaviti.
- Za sportove na otvorenom se može odrediti maksimalan broj djece istovremeno na treningu, isto tako i za dvorane, kao što su se postavili jasni kriteriji za javni prijevoz i crkve. Također, treba odvojiti individualne sportove, u kojima nema nikakvog kontakta i grupne sportove, gdje ipak ima određenog kontakta među sportašima. Danas se dobro zna da je mogućnost širenja koronavirusa na otvorenom prostoru neusporedivo manja nego u zatvorenom pa onda tako treba pristupiti i mjerama zaštite.
Za kraj, Perica je poručio:
- Odluke moramo temeljiti na jasnim pokazateljima. Najlakše je sve staviti pod ključ, međutim, ako nema nijednog pokazatelja da se koronavirus širio kroz treninge, onda na tome treba temeljiti i epidemiološke mjere prema sportskim klubovima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Lude li države. Ustvari lud narod koji ih bira. Kad bi neki mudrac iz stožera (HDZ) naredio kako se virus neće dobiti ako stojite zatvoreni u svojoj kući i dubite cijeli dan na jednoj nozi i da morate slušati zavijanje Mate Bulića, uvjeren sam da bi preko pedeset posto građana poslušalo taj savjet, posebice onih koji glasuju za HDZ i Don Darija.